April, april!

Ja, men okej då!
Gårdagens inlägg med rubriken “Hårdare tag mot influencers klimatpåverkan!” kanske inte var sådär … jättesant. Det ligger inget lagförslag om marknadsföring och klimatpåverkan hos regeringen – vad jag vet. Än mindre en paragraf som rör just influencers, samarbeten och dess klimatpåverkan.

I går skrev jag “som jag fattar det så vill en att influencers ska ta ansvar för den klimatpåverkan som de genererar via samarbeten och adlinks (!?)”, och basunerade ut att influencers skulle behöva skatta på denna klimatpåverkan. En sorts klimatskatt.
Det var lur.

Detta “lagförslag” kokade jag ihop tillsammans med Maria, Frida, Isabelle, Camilla och Yrsa.
Det var ju trots allt 1 april.

Vi startade till och med en fejktidning som hette Dagens Medium. Den skulle en ju för övrigt älskat att läsa. En tidning som siade om den hållbarare framtiden, hehehe. En tidning med morgondagens nyheter. Notera alla notiserna i högerspalten.
Motormagasinet Top Gear lades ner efter 19 år (pga, motor är föråldrat), SVT storsatsar på serie om hållbar konsumtion och klimatversionen av lyxfällan lanseras med nya programledare. Och när pandemin är över börjar Naturvårdsverket med stående pressträffarna kring klimatläget.

Bäst måste ju ändå ha varit Fridas påhittade app som gav en indikation om vad det var tal om: “Skatteverkets nya app ”R-IL” som tagits fram för redovisning av reklam i sociala medier”. App RIL.

Men allt var inte bluff å båg i inläggen. Nope. Jag gick ju loss ganska friskt på att skatten skulle sättas efter “schablonpåverkan” på 3%. Alltså om jag köper en T-shirt så inspirerar jag uppskattningsvis 3% av mina följare att gå i mina fotspår.
Denna siffra är inte HELT tagen ur luften.
Det finns undersökningar som visar på hur mycket vi influencers påverkar, och hur många köp ett influencertips kan generera. Och den siffran ligger på omkring 3% av följarskaran.
Vissa influencers genererar så klart lååååångt många fler än 3%, för att de kan sin målgrupp. De är kreativa, skickliga och pricksäkra – inget snack om saken.

Men allt har ju en klimatpåverkan, och jag tycker det är spännande att fnula på vilka stigar vi ska trampa upp för att nå uppsatta klimatmål.
Trots att detta var ett skämt var det förvånande många som välkomnade någon typ av klimatskatt. Men inte enbart skatt på influencersamarbeten och adlinks, utan desto fler ville (också, men framför allt) se ett större ansvar från de producerande företagen. Alltså att de som producerar T-shirten och kränger flygresan till Dubai (som influencers visar upp) även ska betala skatt för klimatskadan som görs.

Kanske är det hög tid – med tanke på att vi befinner oss i en klimatkris – att klimathaltande produkter ska skattas för sin klimatpåverkan? Kanske är det också rimligt att den reklam som lockar oss att göra val som strider mot uppsatta klimatmål också kostar en rejäl slant? Kanske ska det hamna någon koldioxidskatt på alla varor – och mer på de som belastar klimatet mer? Eftersom det kommer krävas enorma resurser för att städa upp efter dem.

Vad tycker ni?

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Lämna ett svar