i betalt samarbete med MSB – myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Det här är jag: Balanserar mellan 3% på mobilen och förlitar mig blint på att det finns lösningar att tillgå. Exempelvis en laddare och ett eluttag.
All min kommunikation bygger på att det finns el i eldosan och internet. Det är så jag kommunicerar. Och i den här luren finns hela mitt liv. Dör den, då är jag ingen vacker person att hålla i handen när krisen kommer.
Om jag kan några telefonnummer utantill? Tackar som frågar. Ja, några stycken. Min mans, min mammas, hemnumret till min klasskompis i 3:an och kan nog föda fram två kompisars nummer om jag måste. Men resten? Finns i mobilen. Och är den död, då är det inte många jag kan nå även om jag skulle få låna en lur.
Det är ändå intressant att jag – som jobbar med kommunikation och är en snackpåse av rang – är så fasligt oförberedd när det gäller att säkra snacket och att kunna få tag i mina viktigaste personer. Eller för all del: larma om något händer.
Jag borde ju vara bättre förberedd – här på den värmländska landsbygden hör jag ju inte ens Viktigt meddelande-signalen – formerly known as Hesa Fredrik. Hur ska jag ens veta vad eller att något har hänt? För ingen radio har jag ju heller. Eller har jag det?
Ska jag gå in och stänga alla dörrar och fönster? Ska jag söka skydd? Är det gifter i dricksvattnet?
Jag är literally on my own.
Nä, men snälla nån. Nu är det dags att ta tag i detta för så här kan vi ju inte ha det.
I det här klippet kan du se när Peter Hällsten från MSB ser över min beredskap gällande kommunikation.
6 saker som jag har lärt mig (som vi tillsammans kan åtgärda/öva på)
– Ladda upp med en power bank. Införskaffa en powerbank så att jag kan ladda telefonen. Hur kan jag inte ha en – den uppfanns ju för sådana som mig.
– Skaffa en batteridriven radio. Under en kris kan vi inte förlita oss på att el eller internet fungerar, därför är en radio med batterier ett måste.
– Bunkra med batterier. Ha ett förråd med batterier av olika storlekar.
– Ställ in radion på P4. Vid en kris kommer information vi behöver på vår lokala radiostation. Här finns frekvensen till alla lokala radiostationer.
– Skriv upp telefonnummer. Skriv upp viktiga nummer och förvara dem på en vettig plats!
– Utnyttja bilen. Om du har en bil kan du lyssna på radio även om elen försvinner, men du kan också ladda telefonen om det krisar. En megastor powerbank!
Sen har vi ytterligare en lista. Hur bra koll har familjen? Har jag kommunicerat krisberedskap till kidsen?
De har ju full koll på pannlamporna (hej landsbygden), men jag kan gott köpa några fler (begagnade). Vi behöver helt klart snacka om krisberedskap och de måste få koll på var saker och ting är (brandfilt, brandsläckare, radio). Och sen en uppsamlingsplats på det.
Checklista för familjen:
– Snacka kris.
– Få koll var saker finns.
– Fixa en uppsamlingsplats.
– Öva!
Hur väl förberedd är du?
Och! Det är inte bara jag som får besök från MSB denna vecka. Stadsversionen av mig – Maria Soxbo – går också igenom sin krisberedskap. Kika in hos henne och se hur hon löser utmaningarna i en stad, och ta del av hennes bonustips som jag inte hade koll på.
Dela gärna vidare detta inlägg, för ju fler som är förberedda desto mindre sårbart blir vårt samhälle.
Imorgon tar vi tempen på vattenfronten!
Läs mer:
Beredskapsveckan – Hur förberedd är jag om krisen kommer? Och hur funkar vårt hus?
Loading Likes...
Pingback: Beredskapsveckan, dag 3: Hur håller jag värmen i huset om elen försvinner? - Emmasundh.com
Pingback: Beredskapsveckan, dag 7: Vad har jag lärt mig? Och hur förberedd är jag om krisen kommer? - Emmasundh.com