Q&A: Berlin, städning och det sociala livet i omställningens skärpunkt

Då var det dags att svara på resten av era frågor! Det tog sin lilla tid pga livet TM.
Men nu så!
Gullig grej: När jag skulle leta upp det senaste inlägget ramlade jag över en tio år gammal Q&A!
En har ju harvat på ett tag så att säga, hahaha.

Q: Hej! Vi ska åka tåg till Berlin hela familjen i vår. Vore toppen med dina bästa tips! För visst var du där relativitet nyss? Vi är 15 st mellan 6-70 år så alla tips är välkomna. /Stina
A: Men vad roligt! Och vilket gäng! Jag sladdar ner en guide i nästa vecka – var så säker! Kram och trevlig tågtur!
Emma

Q: Vi håller på och planerar för att anlägga en ny trädgård och vill höra era resonemang om att anlägga en trädgård på ett resurssmart sätt. Om ni köper jord, vad köper ni då, hur fixa hållbar bevattning, smarta lösningar för att göra odlingen lättare (täckodling?), vilka blommor är must have för att få den härligaste trädgården?
A: Vad härligt! Jag har ju skrivit ett kapitel om detta i boken Att bygga ett hem – halm, lera och återbruk”, men skulle lätt kunna skriva en hel bok på ämnet!

Just nu köper vi stundvis jord för sådderna, men det är för att vi inte fått vår egna lilla jordfabrik på plats. Planen är att kompost, hönsgödsel, hästgödsel från grann-stallet och organiskt material ska lösa biffen åt oss. Köper vi jord väljer vi ekologisk och torvfri jord.
Vi vattnar odlingarna med regnvatten som vi samlar in i tunnor, badkar och olika kärl. Planen är också att anlägga en damm, men den ligger en bit ner på prioriteringslistan just nu. Men snart så!

Vi täckodlar med halm och bös, och jobbar just nu för att skapa en skyddad köksträdgård där den uttorkande vinden inte tar för mycket av resusrserna i form av vatten. Det är för övrigt ett av mina bästa tips – att skapa rum som ger lä åt grödorna. Vackert blir det också.

Jag har just nu helt snöat in på sly, och att använa sly till att bygga staket, grindar och portaler. Vill bygga och skapa en naturlig, närproducerad trädgård – med vad som finns runt och kring. Och så återbruk så klart.
Och blommor? Nepeta (kattmynta) är en favorit, liksom kungmynta, solhatt, iris, ringblommor, jätteverbena, stockrosor och blåklint. Åh, nu längtar en bra mycket efter grönska, eller hur?
Kram och lycka till!
Emma

Q: Var har du köpt dina fantastiska arbetskläder, den i rosa och hängselbyxorna? Jag vill bara sätta igång och jobba när jag ser dem <3
A: Åh, vilken härlig känsla! Som allt jag införskaffar så är detta begagnat! Den rosa overallen kommer från Zara, men är inköpt via Tradera för några år sedan. Älskar (tyvärr) sönder den! Hängelbyxorna kommer från Carhartt och är inhandlade via Sellphy!
Kram emma

Q: Hur din omställning har påverkat dig, barnen, din man, era vänner!
A: Åh, den här frågan är så svår. När det gäller min man så växeldrar vi och är ofta samstämmiga, så där påverkar vi helt klart varandra. Det är lustfyllt och lite av en sport att ta varandra till nästa nivå så att säga. Utmana sig! När det gäller barnen är de ruttade – de har ju växt upp med att vi äter veganskt, vegatariskt, handlar begagnat, tar tåget och helst cyklar. Men de blir också äldre, och jag märker att de tar in, funderar och ifrågasätter varför vi gör på ett sätt, medan anda gör på ett annat. Det är fortfarande på ett nyfiket stadium, där de frågar om solsemestrar, nya leksaker och att ha egen mobiltelefon (detta ämne – gah!!).

När det gäller vänner så vill jag helst inte veta eller tänka på det, haha. Min största rädsla är nämligen att mina val, valet av mitt jobb och mitt engagemang ska uppfattas som kritik, nagel i ögat eller en känsla av att en inte är tillräcklig. Eller att jag verkar mästrande eller något annat oskönt. Det ska sägas att jag delar både engagemang, åsikter och frustration med många av mina vänner, så vi är samstämmiga. Gillar att diskutera, vända, vrida och bli klokare på kuppen!

När det gäller bekanta försöker jag vara tydlig med att detta är mitt val, mitt engagemang och förtydligar att jag är kritisk mot samhället. Men vill också påpeka att vi är en del av samhället så klart.  Det är en sjuhelvetes trasslig stig, där en å ena sidan vill få fler att putta samhället framåt, å andra sidan har full respekt för att livet pågår – med allt vad det innebär.
Genom åren har jag mött många som bett om ursäkt för att de flyger exempelvis. Som att jag är någon klimatdomstol. Måste vara asjobbigt att hänga med en klimatdomstol som dömner en, tänker jag. Inte roligt för någon inblandad.
Jag vill inte döma någon, för jag är varken är – eller varit – något klimathelgon själv. Utan att lägga mig platt inför mitt eget ansvar så är det för svårt att fatta klimatmässigt vettiga val för att samhället är fossilt.
Istället för att vända sig till klimatdomstole så vill jag att folk ska bli frusterarde över att flyget är billigare än tåget eller att det på vissa platser är omöjligt att leva utan bil, vilja göra något åt saken, dryfta ämnet i lunchrummet, bolla lösningar eller se möjligheterna med att ställa om.
Någonstans måste en ju börja.

När jag varit inne i skov av grav klimatångest har jag nog inte varit så nyanserad som jag är nu dock. Men en lär sig, utvecklas och nu hanterar jag min klimatångest genom att jobba idéellt. Får utlopp vilket gör mig mer harmonisk och förstående. Vill med kraft understryka att jag är lika orolig (mer), men inte på det förlamande jag-måste-skaka-om-varenda-människa-jag-träffar-vis. Nu vill jag bara skaka om varannan =)
Kram emma

Q: Tips och trix kring rengöring av både hus, kläder och människor. En går lätt vilse i alla “gröna” alternativ som sedan visar sig vara obra för miljön.
A: Ja, herregud! Här städar vi inte så ofta, hahaha (vi brukar skylla på att vi har viktigare saker för oss). Men vi torkar golvet med såpa, rengör med ekotipsets mirakelspray, vädrar kläder istället för att tvätta,och när vi tvättar så är favoriter Five oceans. De har även grymma textilsprejer som används flitigt. Kan varmt rekommendera Ekotipsets böcker  också, och hennes konto så klart.
Kram emma

 

Q: Har frågat förut, så ledsen om du redan svarat och jag missat. Hur städar ni väggar och golv i kök och badrum som är lerklinat? Hur tänker ni om städ rent allmänt? Hur gör ni med matavfall, har ni kommunal hämtning eller egen kompost? Hur långt bor ni från busshållplats, bibliotek, vårdcentral mm?
A: Hej! Spännande frågor!
Städning: Väggarna dammar vi med dammvippa (borde verkligen göra nu note to my self). I alla rum i huset (förutom badrum) harrägolv som vi rengör med såpa. Badrumsgolvet är behandlat med linoljevax, och det går också att rengöra med såpa.
Städar gör vi sällan. Önskar mig ständigt en stående vecko-städning, men städning sker alltid i frustration av att det är tokstökigt. Nu, under våren, när vi helst av allt vill vara ute i trädgården är det totalt kaos inomhus, haha.
Matavfall: Vi har tre olika kärl för matavfall. 1: till hönsen. Här slänger vi ner det mesta. Överbliven pasta, smulor, äppelskal. 2: Till komposten. I denna slänger vi allt som inte ska till hönsen. Exempelvis äppelskruttar, lökskal och typ något som blivit mögligt. 3. Till bruna påsen. Här slänger vi sånt som inte platsar i vår egen kompost, typ om vi råkat köpa något oekologiskt vars kemikalie-skal vi inte vill ha in i i våra odlingar. Komposten är ju en sto del av vår framtida jordfabrik.
Kommunikationer: Nämsta bibbla och vårdcentral är i Karlstad, men förskola, skola och matbutik (som en så klart vill handla på så att den finns kvar i evigheternas evighet) finns 5 kilometer bort. Busshållplats finns 3 kilometer bort.

Ytterligare en Q&A kommer senare i veckan, som handlar om min bloggtakt, men jag råkade skriva så himla mycket så det svaret får ett eget inlägg!
KRAM PÅ ER!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Lämna ett svar