Ditt bästa … brödsvinnsrecept?

Ditt bästa ta-hand-om-brödresterna-recept … anyone? 🥖🥖🥖

Varje år slängs 80 000 ton bröd i Sverige, varav 30 000 ton slängs i hushållen (28 000 ton slängs av butikerna 🙈). Anledningen? Dålig planering och överkonsumtion. Ett nybakt bröd säger ju få nej till, men hur är det med en torr limpa? En skalk eller en knaprig fralla?
Nästa vecka tänkte jag dansa igång vegetariska middagsklubben på bloggen (där jag lagar och plåtar era bästa recept) och vad passar väl bättre än att ha just tema … brödrester. Sitter du inne på ett prima fattiga riddare-recept eller en annan favorit som inspirerar till att ta hand om brödet? Mejla mig på sundh.emma@gmail.com vettja! 🥖🥖🥖

Ps. Spana in #brödsvinnsupproret som startats av @dumpsterdivan

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 18 kommentarer

 1. Linn

  Vi har allt vårt bröd i frysen. Tinar sen när det behövs i loppad brödrost. Kanterna gör jag fattiga riddare på… vi slänger liiite bröd men det är mest barnens halvtuggade smörgåsar

 2. Anna

  Det är inget recept direkt men torra brödkanter kan man lägga i lådan under ugnen och torka. Sen kör man dem i stavmixern så har man hemmagjort ströbröd ☺️

 3. Agnes

  Hej Emma
  Jag bor i Danmark, så här är det mest rågbröd som gäller.
  Vi fryser ner brödet om vi har för mycket färskt hemma, skuret i skivor så det bara är att ta fram och värma i brödrosten. Allt bröd blir gott rostat, verkligen allt.
  Eller stekas i olivolja med lite örtsalt på.
  Det här är inget revolutionerande recept, men det är en vardagsrutin som fungerar, och i längden sparar det så mycket.
  Och så skönt att alltid ha bröd i frysen!

 4. Lena

  Inte det du frågade efter men vi har alltid vårt bröd i frysen. Vi tar fram det vi ska ha för stunden så inget bröd blir dåligt! Finns nån liten kant kvar brukar jag göra stora krutonger av det och äta som snacks.

 5. Maria

  Brödpudding är supergott. Ska se om jag hittar receptet. Mvh maria.

 6. Rebecka

  Detta är kanske inte ett tips på hur man har reda på svinn, men jag förvarar allt mitt bröd i frysen och tar enbart upp så mkt som jag behöver dagen innan jag skall äta det. Äter aldrig torrt bröd på så sätt. Annars är krutonger bra grej att göra tycker jag 🙂

 7. Lisa

  Hallå behövs det ens brödsvinn-recept? När det går att steka bröd i massa massa smör och det är ju så gott!! Lägger alla brödrester/kanter i en påse och tar fram och skär upp och steker till vad som helst Slängde dock mer bröd förr när jag köpte i affären, nu har jag tid och bakar det mesta själv och då fryser jag in allt – inget blir torrt och tråkigt

 8. Emma

  Vi köper färdigskivat bröd och fryser in direkt. Sen är det bara att ta fram det som äts upp, vilket ger mindre svinn.

 9. PASCAL

  Belle photo et le bon camenbert au lait cru de Normandie 😉

 10. anna

  Fattiga Riddare, brödpudding, låta brödet bli helt knastertorrt och mixa till ströbröd, bruschetta eller gamla hederliga varma mackor/nissar och andra saker där man ändå rostar brödet. Är det vetebröd kan man torka till skorpor, det finns mycket att hitta på. Mitt tips är att frysa överskott direkt och sedan alltid förvara det man har framme i en brödpåse av tyg så håller det sig på ett bättre sätt och möglar aldrig utan torkar bara (för möglig bröd är bara att kompostera). Samt att det för tusan inte är hela världen att få en lite torr macka emellanåt. Doppa den i varm choklad och njut av livet! Man får ju mat idag också, inte alla får det, floskel, kanske men lika sant för det. Respekt för maten för råvarorna för arbetet som människor i jordbruk , bageri hemma i egna köket etc gör samt för Moder Jord!
  Bra initiativ detta finns tusen saker att göra med överbliven mat, dags att vi alla börjar hushålla med maten som Filifjonkan, och gömma gamla rester i puddingar och se till så att inte minsta mannagryn går till spillo. För bara nån generation sedan var detta en absolut självklarhet. Kolla gamla kokböcker får ni se, faktiskt inspirerande, tex från beredskapsåren.

 11. Kikki

  Hej! Jag såg i min lokala ICA hur en man från brödleverantören stod o stoppade ner gårdagens “lösbröd” i en stor sopsäck. Jag blev aningen beklämd o frågade om han skulle slänga brödet. Jag hade laddat med argument om allt möjligt då han berättade att de mosar ner brödet och gör det till jäst till nytt bröd. Jag har inte läst på om det men jag blev i alla fall glad att det tas om hand. Tack för att du uppmärksammar detta! Kram

 12. Linnea

  Åh! Nåt som jag verkligen älskade när jag bodde på engelska landsbygden var bread and butter pudding. Kan inte du få med alla på det, så räddas hundratals formfranskor från soporna till underbar, vaniljdoftande godhet den här hösten 🙂 Typ det här receptet, man kan även byta ut russin mot små chokladbitar, eller kanske äppelbitar? Så gott!

  https://www.thespruceeats.com/bread-and-butter-pudding-recipe-435728

 13. Cecilia Cederwall

  – Gör eget ströbröd.
  – gammalt bröd går att steka i smör som nytt eller nästan
  -be om uppskivat om man köper på bageri och lägg i frysern ta fram dag för dag.

 14. Josefine Nilsson

  Brukar i princip alltid frysa in överblivna brödstumpar av olika slag och sen göra vitlöksbröd av dem till pasta, grytor eller tapas. Känns ALLTID lyxigare med lite vitlöksbröd till. Brukar tina brödet medan jag förbereder maten, sen skära upp i lämplig storlek. Halvera en tomat och gnugga in, halvera en vitlök och gnugga in. På led lite salt och svartpeppar. Sen steker jag det i olja eller slänger in dem i ungen i 5-10 min med lite olivolja i en form.

  Är brödet knaster-torrt bankar jag det i bitar och steker i olivolja med örtsalt och peppar – tadaa: krutonger!

 15. Caroline

  Hej, inget recept, men väl tips! Semmelknödel, som palt fast gjort på gammalt bröd. Supergott och går att äta som det är med sås fast det traditionellt mest äts till kött.

  1. emmasundh

   SPÄNNANDE!

 16. Mari-Louis

  Lite sen på bollen här men brödsallad är en sådan win! Brukar blanda tärnat eller rivet bröd med massor av olivolja och bönor tillsammans med annat som finns i kylen.

Lämna ett svar