Paris-guide by Emmas vintage

Nu är den här. Min Paris-guide – the one and only. Jag har ju gjort ett par Paris-guider genom åren, eftersom jag besöker Paris minst en gång om året, men nu har jag samlat det bästa i en enda guide. Paris är  – som många av er vet – min absoluta favoritstad.
I denna guide är har jag samlat det bästa från Paris alla hörn: vintagebutiker, restauranger, barer och vackra gömställen. Bon voyage sailors!

emmas vintage paris shopping guide trädgård

emmas vintage paris shopping guide metro

paris vintage shopping guide emmas vintage

emmas vintage paris shopping guide rosor

2 ARR 

emmas vintage paris shopping guide balkongkiliwatch emmas vintage paris shopping guide

Kiliwatch
54 Rue Tiquetonne
Stor secondhand- och vintagebutik med mängder av kläder och accessoarer. Ett vintage-måste när du är i Paris. Det var här jag hittade min smargdgröna cape som du sett mycket av här i bloggen. Kostade bara 500 spänn. Kiliwatchs priser är i allmänhet förhållandevis billigt. Dessutom kan de erbjuda stort herrsortiment!

3 ARR
Les Archives de La Presse
51 rue Archives
Här kan du botanisera i timmar bland gamla tidningar, magasin, böcker och planscher. Är du på jakt efter en fransk skolplansch är detta stället att leta på …

Hippy Market
21 Rue du Temple
Secondhand-butik med mängder av kläder och accessoarer. Mycket 1970-tal. Väldigt trevlig herre som jobbar här, som tidigare jobbat på Diesel och har varit i Sverige många gånger. Aka, väldigt pratglad.

emmas vintage paris shopping guide

4 ARR
Fleux
39 Rue Sainte-Croix de la Bretonnerie
I Paris fullkomligt flödar kitschbutikerna, men det finns få riktigt bra. Fleux är en av de bättre. Härinne kan du hitta såväl vinkade brittiska drottningar, mustachkuddar som underbara katt-necessärer.

Mitt emot Fleux ligger ett kitsch-syskon, värt att besöka.

5 ARR 

Jardin des plantes
Fantastisk park, full av blommor och växtlighet. Är din näsa ute efter underbara dofter? Flanera runt här och njut.

Rue Mouffetard
Den må vara full av turister, men jag gillar denna smala, pittoreska marknadsgata ändå. Här frodas kommersen sedan urminnes tider!

Le bonbon au palais
19 rue Monge
Vackraste godisaffären jag någonsin sett. Fransmännen kan det här med estetik, det är ju ett som är klart. Pastelliga pastiller i stora godisskålar med lock i glas. Påminner Pippi Långströms godisbutik. Karamellkungen ligger i lä om man säger så …

emmas vintage paris shopping guide boklådorna

emmas vintage paris shopping guide boklådorna

Boklådorna
Att gå längs med Seine och titta i boklådorna må vara turistigt värre, men det gör det inte mindre intressant för det. Här kan du köpa gamla böcker, kartor, vykort, magasin från såväl 1920-tal som 1950-tal och reklamplanscher från 1940-talet.
Har du tomt på väggarna hemma, rekommenderas en två-tre turer runt boklådorna vid Seine.

emmas vintage paris shopping guide klänning

Shakespeare & Company
37 rue de la Bûcherie
Fantastisk bokaffär som man bara måste gå in i. Här kan man även ansöka om att bo för skriva på sina memoarer, romaner eller kanske en vintagebok?

6 ARR 

emmas vintage paris shopping guide john

Luxemburg-trädgården
Pampigaste trädgården i Paris. Det var vid fontänen här som det sägs att Simone de Beauvoir och Jean-Paul Sartre fann varandra. Dagens kultur avklarad.

Assouline
35 Rue Bonaparte
Min favorit bland bokförlagen! Här står hyllmeter med böcker om mode och design.

Taschen
2 Rue de Buci
Om du ändå är i boktagen får du så klart inte missa Taschen. Mitt emot Taschen-butiken kan pimpa drinkar och titta på människor inpå kvällskvisten.

Ragtime 
Rue de L’échaudé 23
Denna vintagebutik har allt: designerkläder, smycken, sjalar och en dam som sitter och pimplar skumpa hela dagarna. Tidigare var det troligen en kombination av skumpa och cigaretter … att döma på damens röst …

Bouillon Camille chartier
3 rue Racine
Otroligt vacker restaurang i Art Nouveau-stil. Gå in för en kaffe eller ett glas champagne, eller prova på en matbit. Njut av möblemanget, stilen och dröm dig bort till ett äldre Paris.

emmas vintage paris shopping guide paraply

Parapluies Simon 
56 boulevard St Michel
Jag älskar nischade butiker som den här paraplybutiken. Hade jag varit britt hade jag köpt hela sortimentet. Hade jag bott i Göteborg hade jag köpt halva och hade jag bott i Stcokholm skulle jag åtminstone köpt ett paraply. Vilket jag inte gjort. Än.

8 ARR

emmas vintage paris shopping guide laduree
Laduree
16 Rue Royale
Macaronsens kungarike! En lite mindre Laduree-butik som man faktiskt kommer in i. Den stora, fina, riktiga butiken ligger på 75 Avenue des Champs-Elysées, och här är det knökfullt med hungriga (?) besökare.

10 ARR

emmas vintage paris shopping guide
Canal Saint-Martin
Kanalen Canal Saint-Martin är hur fin som helst. De gröna, slingrande, små broarna som går över är magiska.

Artazart
83 quai de Valmy
Vid kanalen ligger bokhandeln Artazart som är specialiserad på designböcker. Gotta love it! Här kan du vara precis hur länge som helst.

La Patache
60 Rue Lancry
Urmysig restaurang som jag varit på en gång, men som tyvärr var stängd när jag var där senast. Men är du i närheten måste du bara gå in här, beställa rödvin och ostbricka.

11 ARR 

emmas vintage paris shopping guide rue oberkampfemmas vintage paris shopping guide frida

Rue Oberkampf
Min favoritgata i Paris. Här finns allt. Missa inte den gitantiska, svarta katten som finns i eller vid kiosken precis när man svänger in på Rue Oberkamp från Metro Parmentier. Det ligger även en kitchbutik i närheten som man inte får missa.
Ett annat måste på Rue Oberkampf är vintagebutiken Petit Frip. Deras öppettiden är högst spordiska (kvällen, natten, och ibland på eftermiddagen), men lyckas du tajma in dem så blir du inte besviken.

Rue Moret
Här bodde jag senast jag var i Paris. Precis när du svänger in på gatan, från Rue Oberkampf, ligger en klubb som verkar pepp. Alltid knökat och fullt av balla fransoser. Vi var aldrig där, men om du går dit, rapportera hur det var. Jag är så nyfiken!
På samma gata ligger en vintageaffär som är minst sagt speciellt. Dyra kläder, men mycket spännande att titta på. Inget för den rökkänsliga. Ägarinnan sitter nämligen och kedjeröker i en soffa och verkar oerhört ointresserad av att sälja något.

emmas vintage paris shopping guide

emmas vintage paris shopping guideemmas vintage paris shopping guide

Parc de Belleville 
Gå till Paris bästa utsikt och ta med en flaska vin. För här kan du sitta och sörpla rosé och titta ut över hustaken. Alternativt sätta dig på cafét ovanför där du även låna sällskapsspel och sitta och mysa hela kvällen.

Vintage 77 
77 Rue Ménilmontant
På vägen upp till Parc de Belleville kan du smita in på butiken Vintage 77. Här hittar du allt från Chloé-kappor till gamla PanAm-väskor.

emmas vintage paris shopping guide john

Café Charbon 
109 Rue Oberkampf
Min absoluta Paris-favorit. På Café Charbon kan du spendera ett helt dygn. Öppet från morgon till morgonen därpå. Ta en kaffe eller gals vin, titta på folk och ät god mat. Café Charbon ser ut att vara tagen ur en film, och det är vackert så att det förslår.

Rue Jacquard
På denna tvärgata till rue Oberkamp hittar du den grymt härliga restaurangen Ave Maria. I vändzonen i slutet av denna gata hittar du även ett gäng antikvitetsaffärer som bjuder på kartor, vykort, smycken och möbler.

Ave Maria
1 Rue Jacquard
På en tvärgata till Rue Oberkampf, och bredvid Paris billigaste hotell (här bodde jag 2005 på min mest dekadenta Paris-resa) ligger Ave Maria. Här ska du dricka heta drinkar och testa deras goda mat. Hakuna matata är att rekommendera.

Le Kitch
10 rue Oberkampf
När du varit på Ave Maria kan du knalla ner till Le Kitch, som är en underbar bar, där du kan beställa in gröna drinkar med namnet Shrek. Man kan tro att denna drink är en grön, sötsliskig sak, men det är faktiskt en godare version av Mojito. Godare än deras Mojito.

La petite fripe
118 rue Oberkampf
Denna vintagebutik har minst sagt speciella öppettider, alltså: lite när som helst. Men ge inte upp. Trots att det är en liten vintagebutik, så kan man hitta många vintagepärlor.

emmas vintage paris shopping guide kitsch

Les Fleurs
6 passage Josset
F A N T A S T I S K kitsch-butik som har det mesta. Farfarsklockor, ringar, vimplar och annat livsnödvändigt.

Come on Eileen
16 rue des Taillandiers
En stor vintagebutik med en gedigen blandning av kläder och aceessoarer från både kända och okända märken.

14 ARR 

emmas vintage paris shopping guide marknad vintagemarknad

emmas vintage paris shopping guide marknad vintagemarknad

emmas vintage paris shopping guide marknad vintagemarknad
Marché aux puces de la porte de Vanves 
Avenue Georges Lafenestre
Bästa, bästa marknaden! Här hittar man inte så mycket kläder, men däremot smycken, burkar, tidningar, hattaskar och väskor. Öppet på lördag och söndag, men stänger ganska tidigt, redan klockan 13.00, så be in time!

emmas vintage paris shopping guide park

Parc Montsouris
Mysig park, som visserligen ligger lite off, men den är värd resan. Här kan du picknicka och dricka vin! Och för alla parkhängs-skeptiker: här finns toalett.

Montparnasse
Kyrkogård där några av de stora mästarna ligger begravda. Om du däremot bara hinner med en kyrkogård, satsa på Père-Lachaise.

18 ARR

emmas vintage paris shopping guide cape montmartre

Les Puces de Saint-Ouen
Port de Clignancourt

Marknaden i Port de Clignancourt,  kallad Les Puces de Saint-Ouen, är en av de största och bästa vintagemarknaderna. Av någon outgrundlig anledning har jag aldrig varit där, vilket jag skäms för. Men jag har å andra sidan aldrig varit uppe i eiffeltornet heller trots att jag varit i Paris tusen gånger. Något ska man ju ha kvar tänker jag.
Alla som varit på denna marknad säger att det är Paris bästa vintagemarkanad, vilket gör att jag skäms ännu mer för att jag inte varit där. Än. Gör inte om mitt misstag, utan åk dit det första du gör. Öppet lördag, söndag och måndag.

20 ARR

emmas vintage paris shopping guide
Père-Lachaise
Om du behöver lite “dagens kultur” och vill se Oscar Wildes, Jim Morrisons och Edith Piafs gravar.

Allmänna vintage-tips!
Skippa överhypade Free ‘P’ Star och Fripes Star. I dessa butiker ligger trasiga kläder i stora högar. Mitt vintagehjärta värker när jag ser hur de behandlar kläderna …

Vill du komma åt märkesvintage? Här kommer mina 3 bästa tips:
Come On Eileen, 16 Rue des Taillandiers
Didier Ludot 20-24 Galerie de Montpensie
YUKIKKO, 97 Rue Vieille Rue du Temple.

 

emmas vintage paris shopping guide gataemmas vintage paris shopping guide montmartre

emmas vintage paris shopping guide markand

emmas vintage paris shopping guide seineemmas vintage paris shopping guide solglasögonemmas vintage paris shopping guide seine solnedgångemmas vintage paris shopping guide seine solnedgångemmas vintage paris shopping guide

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 32 kommentarer

 1. Synne

  PERFEKT TIMING! Jeg har fri i helga og skal sjekke ut litt av hvert på listen din. Noen av stedene kjenner jeg til fra før, så klart, etter å ha bodd her i seks uker. Jeg elsker for eksempel Bouillion Chartier, Parapluies Simon, Shakespeare & Co. og flere andre ting du nevner – det er så mange perler i denne byen! Gleder meg til å finne flere, mange takk for tips!

 2. Frida

  Åh! Älskar Parisguider! Helt underbart att läsa och bara “Ja, dit kanske jag ska gå imorgon”.

 3. Arlen

  Åh va härligt med en ny guide – jag printade ut dina två tidigare guider när jag var i Paris för ett par veckor sedan! Café Charbon var verkligen urmysigt! Tråkigt att vi bara hann sitta där i ca 1 time eftersom dom stängde för att göra det om till nattklubb som öppnade igen ett par timmar senare. Måste åka tillbaka till våren och testa flera av dina tips 🙂

 4. Anna

  Firade vår femåriga bröllopsdag i Paris i september. Hade dina tidigare Paris-guider i packningen, och några av guldkornen från vår helg hittade vi tack vare dem!
  Snorkiga fransmän hade vi blivit varnade för, men några fraser på knackig skolfranska från högstadiet (15 år sen!) och lite ödmjukhet verkade räcka långt. Tyckte alla vi träffade på, utom servitörerna på ett café nära Eiffeltornet var jättetrevliga.

 5. Antonia

  Pojkvännen och jag passerade Paris tidigare i höst. VI var där i tre dagar, och en av dagarna hade vi Emmas VIntage-dag och följde din guide – klart bästa dagen! Superbra guide 🙂

 6. Cicci

  Hej! Vilken fin guide. Vi är lika du och jag i alla föl på vissa punkter. Jag älskar Paris, åker dit minst en gång om året till min franska kompis och jag har också n egen parisguide. Vissa av mina tips är samma som dina men jag har framför allt helt andra restauranger. En sak vi inte tycker lika är om Kiliwatch. Jag rycker faktiskt den är väl dy och lite för hyvad även den. Visst finns det fantastiska saker ibland men inga direkta Fynd och jag gillar att bli överraskad. Vet en del vintagebutiker lite här och var som jag inte kan namnet på. Nästa resa ska jag anteckna. Nästa resa du gör, vill jag ge dig tips på några matställen som jag VET att du kommer att gilla.

 7. Helly

  Nu bara MÅSTE jag åka till Paris – med en sådan här guide kan det liksom inte gå fel!

 8. Petra

  AH!! Kommer lätt skriva ut den här och följa till punkt och pricka så mycket jag hinner nästa Paristripp!

 9. Nina

  Jag förstår uppriktigt sagt inte hur du tänker när du lägger ut bilder på Å i det här läget. I min mening är det respektlöst och hade du varit lite uppmärksam tror jag att du hade förstått att hon inte är särskilt sugen på att synas här just nu.

  Du får göra precis vad du vill med den här kommentaren, men gör du sådana här markeringar på en offentlig blogg så ska jag kunna ta upp det med dig i kommentarsfältet.

 10. felicia

  Fantastiskt Emma! Vilket jobb du lagt ner. Tusen tack!

 11. Malin

  Jag tror att Allison & Sasha är nerlagt. Gick förbi där i förra veckan efter att ha läst om det i din blogg. Men det såg väldigt dött och tomt ut. Kanske flyttat.

 12. maria

  Tusen tack! 🙂

 13. madeleine

  fantastisk paris-guide! man bara läser och njuter. måste åka dit till våren!

 14. Gitte

  Tack så väldigt mycket för denna underbara Paris guide. Har inte varit i Paris förut men har en resa inbokad i vår vilket jag ser fram emot med spänd förväntan, och nu har jag fått massor av intressanta tips!

 15. Marina

  Så fin guide! Men i vilket område skall man bo?

  1. admin

   Tack! om jag vore du skulle jag bo i Maire eller Belleville. Montmartre är också fint, men så klart fullt av turister mest hela tiden. Varma hälsningar emma

 16. Le monde Roche

  Hej Emma!
  Vad kul att du också tycker så mycket om Paris som stad! Jag är född och uppväxt där, min far bor bor kvar där så jag reser ofta dit. Det som är så fantasktikt med den staden är att man ständigt upptäcker nya saker. Har du varit i 19 arr? Om du gillar vackra stadsparker så kan jag tipsa om ‘Parc des buttes chaumont’ som ligger i 19de arr- den är helt fantastiskt vacker!http://travelingheartproject.blogspot.ca/2011/11/parc-des-buttes-chaumont.html

 17. Emma-Klara

  Jag har bott i paris i fyra och kände att jag ville upptäcka några nya ställen så jag sökte på paris-guide och hamnade här. Så underbara tips – vissa jag känner till och instämmer, andra jag ska kolla upp så snart jag kan.

  Till din nästa resan kan jag tipsa dig om ett underbart, rätt så nyöppnat café som ligger vid canal saint martin som heter “la chambre aux oiseaux”. vintage, ekologiskt, och supermysigt!

  Au revoir!
  Emma-Klara

 18. Luci

  Tackar och bugar! Behövde lite blandad inspiration till bröllopsresan i sommar. Nu ligger dina tips fint sparade i en exell fil. Återkommer med mina tips sen!

  /Luci

 19. Kakan

  Hej!

  Min syster och jag tänkte ta en weekend i Paris senare i sommar. Du tipsar om fantastiska vintagebutiker och annat som vi bara måste besöka. Tack! Vi har aldrig varit i Paris innan och undrar om du vill dela med dig om vilket område du tycker att vi ska slagga någonstans? Tänkte testa det här med airbnb.
  Glad sommar!

 20. Kristine

  Hej!! Åh finaste Paris-guiden verkligen. Har nyss kommit till staden och ska stanna här ett tag så kommer garanterat följa många av dina tips. Blir himla inspirerad!! Just nu regnar det dock så vill inte ta mig ut på stan men det ska jag göra så fort solen kikar fram.

  Hoppas du får en fin dag!!
  Kristine

  1. emmasundh

   Amen åh, vad avis jag blir! Hoppas du får det magiskt och lev lite Paris-liv för mig också.
   Stor, fransk kram
   emma

 21. D

  Bra guide!
  Jag letar efter något bra boende i Beville, något lite mer boutique-liknande hotell. Har du några tips?

 22. Catrin

  Stort tack för din fina guide, nu är den utskriven och nedstoppad i väskan!
  Först några dagar med jobb i Bryssel, sen tar jag tåget och möter upp maken i Paris. Ska bli väldigt mysigt!

Lämna ett svar