Mina 21 klimatmål för hösten 2018

God morgon!
Innan jag vevar i gång den här onsdagen på torpet, så måste jag skriva en lista. Efter måndagens blogginlägg om valet och klimatet så ville jag göra något konkret. Ja, förutom att rösta då förstås.
Så jag satte ihop en lista med mina klimatmål för hösten. Som jag ska försöka hålla.
Detta får bli ett test, inför the GRAND FINAL: mina klimatmål för 2019. Tanken är sedan att jag ska försöka bli bättre och bättre för varje år som går. Bli smartare, mer hållbar och bättra på mina utsläppssiffror. Jag får ju så mycket hjälp, tipsa och råd av er, så kanske kan vi hjälpas åt?

Så här kommer de. Mina klimatmål för hösten 2018!

 1. Ett flygfritt2019. Jag kan inte argumentera för mig själv varför jag någonsin ska flyga igen, sett utifrån mina utsläpp, klimatets påverkan och miljöns status. Utifrån mina uträkningar får jag välja mellan att flyga och äta mat om jag ska ha en chans att rädda planeten (och dra mitt strå till stacken). Jag väljer mat. Och så tummar jag med 100 000 andra att jag inte ska flyga (och de tummar tillbaka). Tänk vilken skillnad vi kan göra: 100 000 stannar på marken!
 2. Minimera matsvinnet. Här kan jag bli bättre. Många halvätna mackor från kidsen lämnas vid frukostbordet. Men inte länge till.
 3. Eftersträva nära-noll sopor (det betyder att vi måste shape:a upp gällande potträningen, för det är det enda vi slänger i soppåsen).
 4. Klimat-tapas! Bjuda in vänner på man-tager-vad-en-haver-middagar! Som en knytis helt enkelt. Någon tar med ägg, någon kall potatis, en tredje grönsaker och en fjärde hembakat bröd.  Tillsammans kan vi använda upp mat som håller på att bli dålig och skapa smarr!
 5. Stryka! Börja med att stryka över bäst-före-datum och lukta med näsan istället.
 6. Äta mer veganskt. 
 7. Äta mat efter säsong. Frossa i potatis, morötter och äpplen på hösten, gå loss bland rotfrukter under vintern och sedan njuta primörer i vår.
 8. Äta gratis! Kanske bästa klimat-maten! Svamp, nässlor, äpplen, hallon, salmbär, fläder och päron. Det finns så mycket i naturen som går att äta.
 9. Ta till vara på frukt och grönsaker från torpet. Frysa in, torka, sylta och safta.
 10. Inte köpa importerade färskvaror som grönsaker eller exotisk frukt (exempelvis bananer och avokado).
 11. December-stopp. Skippa att köpa nyproducerat under kommersens högtidsmånad: december.
 12. Börja baka bröd (hit me med era bästa brödrecept!) istället för att köpa inplastade varianter som färdats långt.
 13. Skippa plastpåsarna i affären, och alltid ha med mig flergångspåsar i väskan.
 14. Jul, jul, strålande jul. Börja fnula på julklappar redan nu, så jag kan köpa begagnat eller göra själv.
 15. Rösta med miljön i åtanke.
 16. Avregistera mig på alla nyhetsbrev (som jag inte läser) som kommer i brevlådan och i mejlboxen.
 17. Garderobs-lista. Göra en lista över barnens kläder (overaller, ullplagg, stövlar och kängor), så jag vet vad som saknas i kommande storlekar. Perfekt att ha med sig på loppis och secondhand. Alternativet? Panikköpa nya gummistövlar fast det finns ungefär tio stycken knappt använda runt knuten.
 18. Släcka alla lampor i rum som ingen vistas i. Detta blir en utmaning för mig, eftersom jag är lätt disträ, mörkrädd och även en mys-junkie.
 19. LOPPIS! Planera in minst en årlig loppis till, förutom #kransenloppis. Jag och gänget har redan en massa spännande planer, wiiii.
 20. Påverka. Skriva minst en debattartikel på temat miljö, gå i klimatmarschen på lördag och hålla minst en guidande föreläsningar på tema hållbarhet, klimat och miljö. Tror ni att jag skulle klara det? Det låter törrt, men jag drömmer om att gästföreläsa om hållbarhet i vardagen. Hur en enkelt kan bli mer klimatsmart.
 21. Våga ta miljödebatten även när det känns obekvämt.

Vad är dina klimatmål för hösten 2018?

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 63 kommentarer

 1. Caroline

  Tack för ett inspirerande och utmanande inlägg! Tillsammans kan vi göra skillnad!

  1. emmasundh

   VERKLIGEN!

 2. Louise

  Skulle också vilja sluta flyga. Privat är det inga problem men inom jobbet är det oftast en flygresa per år till konferenser. Kan man säga nej till det? :S

  1. emmasundh

   En kanske inte kan säga nej, men en kan ifrågasätta tycker jag. Hur tänker ni kring miljön? Hur ska jag kunna leva enligt FN:s hållbarhetsmål om jag förväntas flyga i jobbet. Typ så.

 3. Emma - Ta till vara

  Vilken bra lista! Känner så väl igen det där med barnens halvätna mackor. Jag och min man brukar tugga i oss resterna bara för att det känns dumt att slänga men det är ju inte så kul när man redan är mätt och för midjemåttet är det kanske inte världens bästa lösning. Hoppas på att du kommer på något bättre! Jag skriver under på många av dina fina mål som att plocka egen mat, skippa plastpåsarna, köpa mat i säsong och skippa importerade färskvaror. Vill också bli mer medveten om var skafferivarorna kommer ifrån och handla mer lokalt när det är möjligt. Tänker att det är okej att handla importerat kaffe, kakao eller vanilj. Men igår noterade jag att mina havregryn är från Lettland och det känns ju ganska onödigt med tanke på att det odlas havre här i Skåne där vi bor. Ett annat mål är att skaffa en kompost till vår radhusträdgård och fixa min egen planteringsjord :-).

  1. emmasundh

   Ja! Jag slår ett slag för kompost! Älskar kompost! Och det blir sinnessjukt fin jord. Vi har en varmkompost som fungerar finemang.
   Och håller med dig angående stapelvaror. Det är sinnesjukt!

 4. Händelsevis

  Hejaheja er!
  Tipsar om att inte bara skippa påsarna i affären utan även frukt och gröntpåsarna. De ersätts lätt med flergångs i bomull, finns massor om man googlar lite 🙂 Ska man ändå ta med tygpåse kan man oftast lika gärna ta med småpåsar 🙂

  Jag är med i föreningen Blöjupproret (sitter i styrelsen till och med 🙂 ) så vill du snacka pott-träning så hör av dig! Ett av våra favvo-ämnen i föreningen. Och skriv gärna mer om det, hade varit så kul att läsa! Och en stor nyckel till zero waste för barnfamiljer 🙂

  1. emmasundh

   Ja, fattar inte varför de inte kan ta bort fruktpåsarna i plast. Blir galen!

  1. emmasundh

   Tusen tack!

 5. Hanna

  Familjens klimatmål under hösten är:
  1) Ta vara på all frukt som vi har i trädgården.
  2) Vara så mycket som möjligt i naturen
  3) Äta mera vegetariskt och efter säsong
  4) Handla svenskt
  5) Resa med tåg, kollektiv och cykla
  6) Konsumera med hjärtat och hjärnan med miljön i fokus

  1. emmasundh

   Åh, vad bra!

 6. Johanna

  Fantastiska du! Vilken inspiration du är! Tänker på det här med importerad frukt, under en stor del av året går det ju enbart att hitta äpplen som är från Sverige. Barnen äter flera frukter hemma varje dag Då vi är hemma mycket. Ett av barnen är inte särskilt förtjust i äpple Tips för att kunna skippa bananerna?
  För övrigt är klimatmålet att cykla istället för att ta bilen så mycket det bara går, vi bor på landet och det finns inga cykelvägar , men det går bara man vill (har redan cyklat 45 mil med nya lådcykeln) Köra bil endast när det verkligen behövs, bara handla second hand när det gäller skor, kläder, presenter och annat, släcka i rum där ingen är, inte ha onödigt varmt hemma och försöka inspirera andra

  1. emmasundh

   Jag ska också börja cykla mer! Jag åker ju kollektivt eftersom jag bor i stan, men skulle vilja cykla mer och göra det till en vana. Måste över spärren. Angående frukt så finns ju även svenska päron, annars finns inget bättre än morötter innan maten tycker jag.

 7. Ida

  Blev riktigt inspirerad av några av dina punkter. Matsvinnet är jag bra på, äter ofta barnens överblivna mat eller använder det i grytor där det ”inte märks”. Annars är söndagar vår pizzadag. Restpizza! En del blir konstiga men en hel del oanade goda nyheter har uppstått så!

  1. emmasundh

   ÄLSKAR restmattips! Vi kör också på pizza, och även omelett! Alla maträtter där det bara blir härligare ju fler ingredienser en har. Kram Emma

 8. Maya

  Så imponerad o intresserad av det här du skriver att det enda ni slänger i soppåsen är blöjor! TELL ME MORE. Det är ju drömmen, men känns så ouppnåeligt, hur gör ni??? För det första – när du skriver soppåsen, menar du bara brännbart då? Så ni har kompost l grovsopor o så som oss andra (hur kommer man annars runt alla förpackningar????) eller menar du sopor överhuvudtaget? Och även om du ”bara” menar brännbart – hur har ni gjort? Använder ni aldrig en pappersnäsduk, en tops…? Vill veta alla tips och tricks!!!

  1. vi har inga brännbara sopor, eller typ en liten påse varannan månad och i den ligger några kuvert samt några plåster plus det jag tömmer ut från dammsugaren. jag har kompost och resten sopsorteras. pappersnäsduk har jag inga eftersom vi har unpaper towels och tops finns det eko som är komposterbara 🙂

   mitt bästa tips är att titta i soppåsen och se vad det är du/ni faktiskt slänger och vad av det som kan sopsorteras. lycka till 🙂

   1. Maya

    Tack!!!

 9. Magdalena

  Bananer. Banaaaaner. Känner hur det nyper till i hjärtat varje gång vi handlar det – och det är OFTA. Men kan inte sluta?! Bananer är en grundsten i vårt mathus. Tack för påminnelsen dock! Vi har dragit med och tar bättre tillvara på varende liten bananslatt.

  1. emmasundh

   Halloj! Ja, vi åt också väldigt mycket bananer förut, men nu har vi sagt till barnen att det är en lyxgrej. Vi köper inte bananer, men om det bjuds så får en ta. Ett av barnen har knäckt koden att det bjuds på bananer på Coop, till alla barn. Så okej. Vi äter bananer, men väldigt sällan (läs: när vi går till Coop).

   1. Anja

    Jag tänker att just bananer är en av de grönsaker och frukter som kan ätas trots att de är importerade långt ifrån. Eftersom de båtfraktas och inte flygfraktas så känns det okej, om jag köper ekologiska och/eller fairtraide. Att köpa färska sockerärtor året om som är flygfraktade känns däremot inte okej, dessutom gäller det att kolla för i många affärer så tar de aldrig in europeiska utan kör flygfraktat året om. 🙁

    1. emmasundh

     Vad deppigt! Usch. Det är givetvis bättre att handla ekologiskt och fairtrade, men båt är ju inte så himla bra det heller. Just nu är jag på Gotland och jag slås av hur många fruktträd som bara står. Det dignar av äpplen och päron samtidigt som vi fraktar enorma mängder äpplen från andra länder. Så skevt!

     1. Emma

      Men hur kommer du till Gotland? Båt där med? Bara en nyfiken fråga.

     2. emmasundh

      Vi åker båt. Det är ju långt från så bra som tåget, men helt klart bättre än flyg. Snart kommer det dessutom miljövänligare båtar. Längtar!

 10. Linnea

  Heja! Har liknande mål och som geografi lärare känns det som att det viktigaste jag kan göra är att peppa mina elever att tänka mer kring hållbar utveckling. Nr 10 på din lista är ju verkligen en utmaning! Vore kul med uppdateringar om hur det går sen.

 11. Therese

  Inte världens nyttigaste men gott!

  Lingonlimpa
  500gr eller 8-9 del Grahamsmjöl
  250gr eller 4 dl Vetemjöl
  2 tsk Salt
  3 tsk Bikarbokat
  2 dl Russin
  1 dl (knappt) Sirap
  2 kaffekoppar Lingonsylt
  5-6 dl Filmjölk

  Blanda allt. Rör så lite som möjligt. Lägg i två smorda formar. Grädda 1 timme, nedre delen av ugnen, i 175 grader.

  Kram!

  1. emmasundh

   MUMS!

 12. Emma

  Älskar dom här inläggen! Jag blir så peppad av att göra mer för planeten jag med!

  1. emmasundh

   ÅH! Vad glad jag blir!!!!!

 13. Annika

  Oh, har ett önskeinlägg! Hur för du för att minska badrumsavfall? (typ tops och bomulösrondeller mm) Jag har virkat rondeller av restgarn men de funkar bäst för rengöring. För att ta bort smink kring ögonen är det knivigare. Finns rondeller att köpa, men om man inte vill köpa nytt… Hur gör man då? Hoppas du kan ge tips och köra något bra diy

  1. emmasundh

   Svarar i ett enskilt sopsorteringsinlägg!

   1. Annika

    Jaaa!!! Jippi!!! Och en massa glada tillrop

  2. Bn

   Vad gäller rondellerna har jag istället klippt små trasor av gamla babykläder som inte var i skick att skeppa vidare, supermjukt!

 14. Mia Bergvall

  Vilken spännande och ambitiös lista! Gillar mixen av aktiviteter och mål: vissa känns enkla och roliga medan vissa kräver mer planering! Stort lycka till, jag lånar några punkter från din lista!

  1. emmasundh

   Du får låna så mycket du vill! Kram Emma

 15. Hällen

  Både inspirerande och imponerande i inlägg, fy fn va fint! Vill ge dig ett tips angående att ta med frukt\gröntpåsar till affären. I veckan köpte jag en förpackning nätpåsar i olika storlekar med snöre smart förslutning. De har t om med en liten lapp på utsidan där man enkelt kan sätta och pilla bort etiketter om en självscannar. Sedan tossar en bara ihop alla påsar i en. Jag köpte mina på Ica. Nu mår jag lite bättre när jag handlar.

  1. emmasundh

   ja, sådana har jag också! geniala!

 16. Annika

  Toppen! Många bra grejer är tänka på.

  Är dock inte säker på att baka eget bröd egentligen leder till några miljövinster… Kan vara värt att kolla upp. Var på ett seminarium om matens klimatpåverkan för några år sedan och fick i vart fall då lära mig att klimatpåverkan av köpt bröd trots transporter och dyl var mindre än av hemmabakat eftersom energieffektiviteten är så mycket högre i industriugnarna. Generellt verkar ugnen hemma vara dålig att använda ur ett klimat/energiperspektiv. Fast å andra sidan… Har man grön el borde det ju vara bättre.

  Gillar hursomhelst ambitionen och den här inriktning på din blogg!

  1. emmasundh

   Halloj! Jag tycker det är svårt att få tag i ekologiskt bröd, men om jag bakar själv kan jag välja ingredienser, variera recept och kanske även visa ungarna att bröd är något en gör. Inte bara konsumerar och lämnar en halväten skiva av.
   Men jag ska kolla upp. I min hjärna borde det bli mindre transporter och mindre plast, men ska dubbelkolla.
   Kram emma

 17. Marianne

  Fantastiska mål! De flesta har jag själv med på min lista. Det svåraste för mig är nog att avstå sådant som banan och avokado…
  Vet att det är en vanesak och att jag kan klara av det, men de är båda sådan supermat som kan rädda många situationer. Men, jag ska åtminstone minska mängden rejält!

  1. emmasundh

   Ja, håller med dig. Men jag skulle säga att det är en vanegrej. Svenska äpplen och päron är ju sjukt gott annars. Kram Emma

 18. Fia

  Hejja Emma! Skitbra miljömål ju:) jag vill också veta mer om sophanteringen som Maya! Kör ni Zero waste? Är det bara blöjor som åker i brännbart? Eller kör ni tygblöjor? Är väldigt intresserad av konceptet Zero Waste där man verkligen får bort den eländiga plasten. Ibland verkar det ju vara halvt omöjligt då nästan varenda matvara är inlindad i nån jäkla plast! Speciellt ekologiska produkter av nån konstig anledning. Bananerna i små platpåsar, paprikorna plastförpackade osv. Skulle vilja ha ett inlägg där du tar upp hur man kan handla miljösmart och undvika onödiga sopor på vägen:) fortsätt att belysa ämnet och inspirera Emma. Du är bäst!

  1. emmasundh

   Halloj! All den där plasten kan du ju källsortera som plast. Men ja, det är himla mycket plast. Skulle så himla gärna vilja handla förpackningsfritt. Det vore en dröm. Det är många som frågat om just sopsorteringen så det kommer ett inlägg om det. Uuu, vad sexigt det lät när jag skrev det. Ett inlägg om sophantering =)
   Kram emma

 19. Astrid

  Vilka bra mål! Jag ville gärna sluta flyga (inget jag gör ofta ändå) men tyvärr strulade sj så himla mkt senaste gången jag försökte åka tåg, så det blir en sista flygresa 2018. Däremot ska jag försöka åka mer tåg och kommunalt över lag, samt cykla dit jag kan.

  Att inte köpa importerat känns som en bra tumregel att ta till sig och att äta i säsong! Jag har en bokashihink jag ska nyttja till en hel del matavfall samt öva på att ha mindre svinn. Och jag kom igång med brödbaket nu i somra, bara att hålla tempot igång nu!

  Väldigt bra och inspirerande mål, rolig lista!

  1. emmasundh

   Tack! Vad kul att du tycker det! Och ja, sluta flyg. Flyg kan ju också bli försenade och strula. Jag åker sjukt mycket tåg och kan räkna gångerna på en hand som jag blivit försenad. Inte illa pinkat tycker jag! Hakar du på mig med ett flygfritt 2019? Vore skoj med sällskap på marken =) Kram Emma

   1. Maria

    ta buss ist för flyg, det började jag med när timmarna SJ försenat mig översteg 10 timmar på ett år… Bussen är mindre trevlig och har lite större påverkan än tåg men kommer alltid i tid. Och säkerligen bättre än flyg, men 100 ska man inte vara. Inlandsflyg har tydligen inte så jättestor negativ effekt som man kan tro. Detsamma gäller matsvinnet, det handlar om moral snarare än miljö:

    https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/efter-toppmotet-sa-kan-du-sjalv-paverka-klimatet/

    https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/darfor-kan-plasten-runt-gurkan-vara-rena-klimatvinsten/

    Att ta miljövänliga val kan var svårt eftersom det är så komplext, det tycker jag de här artiklarna tar upp på ett bra sätt.

 20. Ekot

  Tygblöjor är en rätt enkel väg till att bli blöjfri, och ger inga sopor, dock en del vatten- och energiförbrukning på vägen. När man gör ner sig i en tygblöja så känns det, till skillnad från i en högeffektiv engångs, men det slipper förstöra soffan/madrassen…

  1. emmasundh

   Halloj! Ja, eftersom vi haft två blöjbarn i lägenhet (utan tvättmaskin) så har vi inte riktigt pallat. Men nu är ett barn blöjfritt och det andra på gång. Snaaart så!

 21. Anna

  Latmask-bröd 2 st.

  Ett mycket lättbakat bröd. Inget hippt surdegsbröd utan kvickt och enkelt. Jäser bara en gång, i formen. Degen blir ganska kladdig och skall inte knådas, bara röras ihop med en trägaffel i bunken. Så kletar man ner degen i två välsmorda gjutjärnsstekpannor (OBS med ugnståliga handtag, annars två runda bakformar, borde funka). Går bra att frysa. Man kan experimentera med mjöl men alltid minst hälften vetemjöl eller dinkelsikt.
  2 bröd
  1/2 pkt färsk jäst
  5 dl vatten
  3 tsk salt
  1 msk honung/socker (för jäsningens skull)
  4 msk rapsolja
  4 msk frön/nötter tex solrosfrön eller valnötter
  ca 12 dl mjöl varav minst hälften vetemjöl/dinkelsikt. OBS om man vill ha i grövre mjölsorter som tex graham (rekommenderar stenmalet) så tillsätter man grovt mjöl FÖRST!

  Ja, så gör man en kletig, smet. Vatten 37 grader, smula i jästen rör ut den och tillsätt salt, honung, olja och frön, rör. Tillsätt nu mjöl, tex 3 dl stenmalet grahamsmjöl och resten vetemjöl. Arbeta degen med trägaffell tills allt är blandat (behöver inte står och slå degen mer än så, inget tjafs om att den “skall släppa bunken”, den ska vara kletig men utan “mjölgömmor”). Fördela denna kladdiga goja i de två VÄL-smorda formar (med smör eller margarin, olja blir för tunt då fastnar det i formen.) Strö lite grovt mjöl över och platta till lätt med handen. Nagga med gaffel över ytan. Lägg bakduk över. Låt jäsa ca 1 timme. Sätt ugnen på 225 grader. Fortsätt jäs till ugnen är varm. Grädda en form i taget ca 20 minuter mitt i ugnen. Ta ut. Vänd upp på galler. Täck med bakduk. Låt svalna. Som sagt inget coolt mode-bröd men ett bra recept för att snabbt få bröd på bordet. Och superlätt att lyckas med./Anna

  1. emmasundh

   Tusen tack!

 22. Mina klimatmål för resterande 2018 är:

  1. Bli bättre på att äta det vi har innan jag handlar ny mat, dvs gå mer på vad som finns i skåpen än vad jag är sugen på.
  2. Inga nyköp på resten av året
  3. Rösta för miljön
  4. Bli mer “jobbig” dvs ifrågasätta mer/fler, eller ja då som du skriver – våga ta miljödebatten.
  5. second hand/hemgjorda julklappar!
  6. Hålla mina föreläsningar i zero waste och en hållbar garderob och planera in fler för nästa år!

  Med risk för att låta självgod tycker jag att jag lever rätt bra men jag är väldigt pepp på att bli bättre och göra bättre och inspirera fler att leva hållbarare! Heja dig Emma!

  1. emmasundh

   Vilken bra lista! Och heja dig!

 23. Charlotta

  Tack för inspiration! Vi snor flera av dina mål rakt av. Lägger till två egna: engagera mig frivilligt i någon organisation som arbetar med klimatfrågor (tar gärna emot tips om någon läsare har bra idéer) och maila ansvariga politiker (nationellt och internationellt) om klimatet. Hurra för att du använder din plattform till detta!

  1. emmasundh

   Heja, heja!

 24. Elin

  Måste bara få kommentera och vara lite kritisk även om jag tycker om dig och din blogg mycket!
  Det är såklart super att peppa varandra med stort och smått och inte ställa högre krav än en känner att en klarar av. Men jag tror den största skillnaden du skulle kunde göra för klimatet är snarare att använda din roll som influencer på ett bredare sätt. Jag har sett fler influencers göra inlägg om klimatet, som du själv nämnt tidigare, och om hur viktigt det är att försöka ställa om, och sen i nästa inlägg kommer en bild på senast inköpta outfiten eller ett event från ett varumärke (ja, i syfte att vi som läser ska bli sugna att konsumera) jag tycker faktiskt det känns lite som hyckleri, det blir liksom plus minus noll att som influencer å ena sidan vara en del av en marknadsföring och att skapa ett behov överdrivrn konsumtion eller som i andra fall (OBS inte du) lägga upp bilder från sin senaste weekend och i nästa blinkning påpeka att vi borde flyga mindre. Jag vet att du har en tydlig agenda för miljön i din blogg men jag önskar och vill peppa dig att vara mer progressiv som influenser och använda din makt att påverka och kanske påverka andra influencers mer. Det tror jag är det största du kan göra!

  1. emmasundh

   Jag tror du har HELT rätt!

 25. Annie

  Vilken härlig och bra lista! Vi köpte hus i mars i år så det är rätt mycket här som behöver fixas. Några tankar vi hoppas fixa under hösten elelr tidigt i vinter är:

  Få till en kompost,
  Byta ut elementen i huset till sådana som drar mindre el och därigenom minska vårt hems påverkan på miljön,
  Fixa ett bättre sorteringssystem (just nu använder vi pappkassarna som blev över från flytten men dem är ju snart slut)
  Handla julklappar second hand, sparsamt samt egengjort, inte ge något bara för att,
  Fixa ett hemmakontor så att jag inte behöver åka bil i onödan,
  Byta ut alla husets lampor till LED,
  Plantera fruktträd så att vi har god frukt nästkommande år,
  Köpa en ny diskmaskin så att vi kan skrota den gamla och spara vatten.

Lämna ett svar