Livet med eldriven lastcykel

God morgon! Det ramlade in en fråga om min lastcykel på bloggen, så nu kommer ett helt inlägg på temat livet med lastcykel! Det är ju trots allt cykelns dag (spana in denna råbra:iga sajt).

Hej Emma! Vore jättekul om du ville skriva ett litet inlägg om livet med lastcykel. Nån gång. När tid, ork, energi och lust faller in. Vi står inför en flytt ”hem” från Västkusten till Dalarna och vill absolut inte behöva skaffa en till bil, men måste kunna frakta ungar och grejer smidigt i vardagen. Jag vill gärna ha en nättare och lättare cykel utan att tappa funktion. Kanske en Livelo… Är ni nöjda med er cykel? Funkar vardagen? Vad ska en tänka på när man skaffar lastcykel? Tack för en fantastisk blogg och podd!
Anna

Hej Anna! Vi kan väl börja så här: Jag är djupt förälskad i min eldrivna lastcykel från Livelo. Den var dyr som tusan (hallå, var är subventionerna som gör det enkelt att transportera sig renare?), men den används flitigt, är lätt, smidig och är sjukt rolig att köra. Underskatta aldrig ett skoj så att säga. Vi har ju en elbil som vi delar med mina föräldrar, men vi använder den ytterst sällan så här års. En lastcykel kan en ju också dela på!

Alla vardagstransporter görs med Livelo-cykeln, och det är en ren fröjd att köra den. Barnen hoppar glatt i och det sjungs, doftas och spejas hela vägen till förskolan.  Till skillnad från en bil är det ju lätt att stanna till med en lastcykel, vid hästhagar, intill ett spej, vilket gör färden lite mer till en upplevelse och måste säga att det är en underskattad start på dagen. En enorm frihet!

Vi bor 5 kilometer från förskola och lanthandel (oerhört kuperad landsväg), och med lastcykeln tar det ungefär en kvart att cykla och den ger extra skjuts i de brantaste backarna. Även om cykeln är nätt går det lätt i två barn, käpphästar, ryggsäckar och nödhandling från affären.
Om jag är nöjd? Ja, älskar den! Vardagen fungerar utmärkt (även när det regnar, eftersom det finns regnskydd). Vad en ska tänka på? Viktigast är att ha ett förråd där en kan låsa in lastcykeln, så att försäkringarna gäller. När du skaffar försäkring, peppa försäkringsbolaget att införa fördelaktiga klimatförsäkringar eller omställningsförsäkring som gör det lätt (och prisvärt) att ställa om från fossilt.
Stort lycka till!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Ulrika

    älskar lådcykel! så fantastiskt att få känna vädret också, både i vackra försommardagar och i regn och rusk tycker jag. blir en lyckligare människa av att få vara ute i alla lägen, som ett dagisbarn ungefär. tror de allra allra flesta har mest nytta av att välja lådcykel med eldrift precis som ni, chansen att den ersätter en bils funktion i livet blir mycket större då och poängen är ju att få ett transportmedel som funkar i många lägen. själv kör jag utan el eftersom jag älskar transportträning som koncept (och eftersom jag bor med mycket korta avstånd och utan värmländska backar). att få den dagliga massiva vardagsmotion det innebär har gjort mig massivt mycket gladare, men det kräver en sjuk envishet i början som nog inte är för alla. har skrivit om det här om någon är nyfiken: https://justwannahavefun.se/ulrikanettelblad/2020/08/10/att-cykla-med-ladcykel-utan-el/

  2. Anna

    Wow, tack! Förväntade mig inte ett så snabbt och utförligt svar. Nu har jag fått massa kött på benen inför övertalningskampanjen här hemma (som borde gå galant nu). Håller helt med dig om subventionera, vart är dom..?!

Lämna ett svar