Tvätta håret med aleppotvål?

Ungefär för tusen dagar sedan (känns det som) frågade jag er vad ni hade för önskeinlägg. Det rasslade in önskningar och frågor. Sedan kom det bygg, klimat, vabb, podd, föreläsningar (bye bye restriktioner) och tusen andra saker i vägen och listan över önskningar fick allt fler kaffefläckar, barnkludd och skrynkel.
Men NU har jag slätat till arket och ska pytsa ut en hel radda önskeinlägg med jämna mellanrum.

Och första önskningen handlade om detta: schampotvål!

“Hej Emma! Jag önskar en genomgång om hur det går att tvätta håret med aleppotvål. Jag läste att för varje person som använder aleppotvål istället för schampo sparas det in på 20 (!) plastflaskor som aldrig behöver tillverkas, fyllas med vatten (schampo innehåller ju mest vatten) och återvinnas. Vänliga hälsningar, Johanna”

Hej Johanna! Vet du vad – jag tvättar inte håret med aleppotvål. Va, what, vad? Nä, men nu ska du får höra. Jag gick över till aleppotvål för typ 1-1,5 år-ish sedan efter att ha konsumerat schampo på flaska sedan ungben. Men aleppotvålen fungerade inte på mig. Som jag försökte!
Först trodde jag håret bara skulle vänja sig, men tiden gick och det blev varken bra eller bättre. Håret kändes skitigt och fett, trots att jag tvättade efter konstens alla regler.
Så jag testade andra varianter av schampotvålar. Jag köpte tre olika varianter, och upptäckte att alla passade mig bättre än just aleppotvålen. Och det fina med schampotvålar är ju att en kan använda den som vanlig tvål om det inte just fungerar som schampo. Så aleppotvålen användes upp, fast inte på knoppen. Numera tvättar jag håret med ekologisk schampotvål från Flow eller från  Källans , och mitt hår mår alldeles prima.
Ibland använder jag balsamspray om behovet uppstår, men mestadels är det bara denna lilla rektangel och moi.
Och tokgillar tanken på att inte ha så mycket i mitt badrumsskåp, vara resurseffektiv och slippa triljoner av förpackningar fulla med mestadels vatten som transporteras kors och tvärs. Men pja, många ÄLSKAR aleppotvålen, men den funkade helt enkelt inte på mig. Men glad att jag inte gav upp hårdtvåls-kampen! Nu har jag hittat rätt.

Hoppas att det var svar på din fråga!
Kram emma

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 3 kommentarer

 1. Ajli Müller

  Vad smart, jag har testat schampotvålar med allt har hittills gjort att mitt hår blivit “hårt” och gnissligt. Men efter att ha läst detta så ger jag mig inte.

 2. Johanna

  Tack Emma för svaret!
  Vänliga hälsningar, Johanna

 3. Mathilda

  Aleppotvål är baserad på olivolja, en olja som kan vara för tung för håret. Kanske därför du inte fick till det med just aleppotvålen.
  För mig fungerar en hårtvål baserad på rapsolja bättre. Jag använder tvål från Malin i Ratan.

Lämna ett svar