Hur ser framtidens drömboende ut?

I betalt samarbete med KTH

 

Hur ser framtidens drömboende ut? Och hur ser våra städer ut? Får mitt hönshus stå på Hornsgatan?

Jag bygger mitt drömboende. Ett närproducerat halmbalshus som är svalt på sommaren och som håller värmen på vintern.  Istället för tvättstuga har vi planerat in ett reparationsrum och mitt bästa hack (förutom stort skafferi och källare där jag kan lagra mat som jag odlar) är vädringsgarderober. Nej, men don’t get me started on dem alltså. En garderob som ständigt levererar vädrade kläder så en kan minska tvättandet.

Vi står inför en rejäl omställning och med den seglar en massa smartheter upp – nya tankar och normer.
Det är på tiden, för vårt samhälle är långt från perfekt.
Det är ett samhälle där vi tar bilen till gymmet för att springa en mil. Låt det sjunka in.
Men hur vore det om vi började ifrågasätta normerna – de där vanlisgrejerna vi gör utan att reflektera.
I staden är exempelvis bilen högre värderad – och får därför ta större utrymme i vårt gemensamma stadsrum – än barns lek, parker, rekreation och odling av mat. Hur vore det om det stod mobila odlingsvagnar på parkeringarna istället? Som försåg boende med mat?

Tänk om mitt hönshus på hjul skulle stå på Hornsgatan – med en rejäl hönsgård i Tanto – för att ge gödsel till grönskan?

 

Ett annat exempel är de välklippta gräsmattorna som ska visa att det är ordning i staden, trots att det skapar K A O S för andra arter – och i nästa steg oss och vår matförsörjning. Not so much ordning och reda?

Tänk om det blev norm att snöröja cykelbanor innan bilvägar? Eller om hyres- och bostadsrättsföreningar hade odlingstal istället för parkeringstal. Istället för att parkeringsplatser nödvändigtvis måste ingå så kanske det en odlingsplätt ska vara norm. Möjligheten att odla sin egen mat – apropå ökande matpriser – eller ge de viktiga pollinatörerna mat genom att odla bi-dragande blommor, träd och buskar.

Om just detta intressanta och tankeväckande har det forskats om på KTH, där ett forskningsprojekt handlar om omställning, jämställdhet och normer. De har tagit fram en massa spännande material som riktar sig till hyres- och bostadsrätter för dig som vill steppa upp omställningsgamet där just du bor. Spana in via länken i min profil.

Hur tror du att framtiden ser ut? Hur kommer vi använda städernas ytor? Och hur ser DITT drömboende ut – som går i linje med var vi ska?

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Lämna ett svar