Den senaste tiden har jag fått mängder av panikartade mejl som handlar om vegetarisk och vegansk recept. Fenomenala och gudomliga recept på julmat – inskickade av er läsare – som tidigare fanns på min blogg.
Jag kaaaaaan ha raderat stora delar av min blogg, så många inlägg som ni kanske har pinnat för att återkomma till … finns inte länge.
I den stora vårrensningen av bloggen åkte inlägg med som inte var tänkta att radera med, men jag har sparat ner allt lokalt. Så här kommer det uppskattade inlägget med läsarnas bästa recept på vegetarisk, vegansk och säsongs-ish julmat. En klar favorit hos mig med ska sägas!
Återkommande på mitt julbord är vegetarisk Jansson (bra mycket godare än vanlig Jansson), solros-köttbullar och rödkåls-slaw. Även senapssill är ju en favvo!
I år ska jag servera dessa maträtter tillsammans med massor av grönkål, nybakt bröd, kokt potatis och kanske något mer recept (har du något sista-minuten-tips på vegetariska och veganska favoriter – tipsa mig via sundh.emma@gmail.com).
Och nästa år – när jag kanske bor i huset vi bygger – så gör vi en ny variant av detta uppskattade inlägg – eller hur?
Sandras juliga solrosbollar
Du behöver:
1,5 dl solroskärnor
1,5 dl riven ost
1,5 dl ströbröd
0,75 dl finhackad gul lök
3 ägg
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 krm kryddpeppar
2 grönsaksbuljongtärningar
Gör så här: Mixa solroskärnorna fint. Blanda samtliga ingredienser och mixa snabbt samman så löken finfördelas ytterligare. Rulla bollar. Koka upp buljongen, lägg i bullarna och låt dem koka i ca 3-5 minuter. När de flyter upp är de klara. Låt rinna av en stund och stek dem sedan i olja tills de har fått fin färg.
Bygg-Mias veganska saffransaioli, 3 dl
Du behöver:
3 msk kikärtsspad
ett kuvert saffran (eller två om man känner sig vild eller sugen)
2,5 dl rapsolja
1 tsk dijonsenap
2 tsk färsk citronjuice (eller mer om du gillar syra, smaka av!)
salt och vitpeppar
Gör så här:
Blanda kikärtsspad, dijonsenap och citronjuice i en hög mixerskål. Mixa ner rapsolja sakta medan du mixar intensivt med en stavmixer tills du får en tjock krämig aioli. Smaka av med salt och vitpeppar och mixa upp igen tills den har konsistensen du vill. Kom i håg att alla ingredienser ska vara ungefär samma temperatur när du börjar.
Du behöver:
brysselkål
olivolja
parmesan
svartpeppar
Gör så här:
Marinera den (kluvna) brysselkålen i olja, parmesan och svartpeppar. Grilla i ugn i ca 15 min.
Fatimas vegetariska Jansson
Du behöver:
8-10 potatisar
1 st gul lök
två nävar champinjoner
3 msk ströbröd
1 krm kanel
3 krm mald kryddpeppar
4 krm salt
2 msk ekologiskt smör eller olivolja
5 dl grädde eller vegansk grädde
7 nejlikor
salt
eventuellt lite kapris (om du gillar det)
Gör så här: Skala potatisen och skär i tunna stavar. Skiva löken. Häll ner grädden i en kastrull tillsammans med 2 krm mald kryddpeppar, nejlikor och en nypa salt. Koka upp. Sjud på låg värme i cirka 20 minuter. Sila bort nejlikorna. Lägg i löken och låt sjuda ytterligare ett par minuter. Låt stå och dra tills champinjonerna är stekta. Skiva champinjonerna och stek i smör eller olja tillsammans med 1 krm kryddpeppar, kanel och salt. När champinjonerna fått fin väg – dra stekpannan från plattan.
Lägg potatisstavarna i en ugnssäker form tillsammans med champinjonerna och den kryddiga grädden. Släng på lite kapris om du gillar det. Toppa med ströbröd. Grädda på 200 grader i cirka en timme.
Lisas rödkåls-slaw
Du behöver:
rödkål
majonnäs (här använde jag vegansk majonnäs)
creme fraise (här använde jag vegansk creme fraise)
dijon
salt
peppar
Gör så här: Riv ner rödkålen i en skål (med hjälp av en osthyvel). Blanda cirka två dl majonnäs med lika mycket crème fraise. Klicka i en någon (några?) tsk dijon. Avsluta med salt och peppar. Smaka av!
Hannas rödbetstsatsiki med fetaost
Du behöver:
4 förkokta rödbetor
150 gram fetaost
1 st vitlöksklyfta
2 dl grekisk (eller vegansk) yoghurt
salt
svartpeppar
Gör så här:
Riv rödbetorna och vitlöken, mosa osten och blanda i yoghurten. Smaksätt med salt och svartpeppar. Passar perfekt till vegetariska köttbullar, rostade rotfrukter eller varm brysselkålssallad. Görs till sin fördel dagen innan så den får mest smak.
Loading Likes...
Pingback: Vegetarisk julmat, längtan och planer! - Emmasundh.com