Hållbarast i Almedalen

God morgon!
Medan kidsen kollar på sommarlovsmorgon så kikar jag in här för att säga hej och tipsa om lite Almedalen-jox.
I nästa vecka vevar ju Almedalsveckan igång i Visby och förutom att jag kommer sitta med i ett gäng panelsamtal så kommer jag och Klimatklubben utse “Hållbarast i Almedalen” tillsammans med Juno PR.
Hållbar kan en ju vara på olika sätt, men vi fokuserar på ekologisk hållbarhet.
Tanken är att vi ska hylla klimaträddande initiativ, slipa klimatglasögonen och samtidigt sätta press på hela Almedalen att snacka hållbarhet.
Ska bli så spännande!

Och ja, förutom det sitter jag med i de här panelsamtalen. Kom, lyssna och säg hej!

Måndag 1 juli:
14.00–14.45, Bilda och Erikshjälpen, Newman/Bildascenen, S:t Drottensgatan 12/S:t Hansgatan 60
“Det är fint att handla second hand – men spelar det någon roll?”

16:00–16:45, Bilda och Erikshjälpen, Vårdklockans kyrka, Adelsgatan 43
Slow fashion, re-make och återbruk – inspiration och idéer som håller”

Tisdag 2 juli:
13:30-14:00, ABF, ABFs tält på Cramérgatan
“Klimatet – bara en grej för medelklassen?”

Onsdag 3 juli: 
11:45 – 13:00, LRF och ICA på Hästgatan 12
“Kan vår livsmedelsproduktion möta en ökad efterfrågan på grödor?”

16:00 – 16:40, Jordens vänner, B-huset, Uppsala universitet, Huvudentré Cramérgatan 3
“Hållbara influencers eller ännu ett uttryck för företagsmakt?”

Torsdag 4 juli: Utse “Hållbarast i Almedalen”.

 

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 9 kommentarer

 1. Hej Emma!
  Vad roligt, hoppas du får bra dagar i Almedalen. Vilken erfarenhet att ha med sig 🙂
  Du, en fråga angående hållbarhet men ur ett större perspektiv. Du är ju så klok och det är så roligt att följa torpliv med allt vad det innebär. Det vore kul att höra dina tankar om att människor beskriver det som att Gotland ”tas över” av Stockholmare. Är det hållbart att många börjar vallfärda till Gotland istället för Mallorca? Vad är din erfarenhet/perspektiv på detta o har du mött några tankar från gotlänningarna, hur ser de på turismen? Jag tycker att ni tänker så klokt som vill cykla/åka buss/bo på Gotland länge när ni väl är där o det är ju verkligen hållbarhet o ansvarstagande om något. Men finns risken att uppmuntra ”torpliv” på Gotland som så drömmigt att alla köper torp där? Noll turism är ju inte heller bra tänker jag. Men när är kvoten fylld?
  Så knasig fråga o jag menar inte att väcka skam. Jag bara funderar på min kammare vad konsumtionen som förflyttas från utomlands till tågresor o konsumtion i Sverige innebär för oss. Hur mycket turism tål våra svenska pärlor? Många säger att ”vi kan inte sluta resa!” O det är klart vi inte ska det. Men hur mycket resande är liksom… rimligt? Kram o tack för att jag fick skriva av mig.

  1. Hej! Väldigt intressant fråga. Detta är något jag tänker på typ varje dag. När vi köpte torpet för en massa år sedan så var liksom detta med två boenden inte en biggie. I dag funderar jag på detta (och skriver om på bloggen) ganska mycket. Alla kan inte ha det, alla VILL inte ha det, så jag tänker att via måste bli bättre på att dela. Dela på ALLT! Om det så är boende, bil eller kläder. Högt och lågt. Vi måste konsumera färre grejer.
   Om vi ska ställa om så måste vi minska antalet resor så klart, men jag föredrar ju att folk åker till Gotland än till Mallis, eftersom det är en kortare sträcka (för många). Däremot så tror jag var och envar måste se över sitt resande i stort. Och så även jag. Nä, vi ska inte sluta resa, men vi bör resa annorlunda. Ta tåget, drömma, planera, vara borta länge (om möjligt) istället för att åka många gånger. Det finns ju redan arbetsplatser som ger extra semesterdagar till de anställda som väljer att ta tåget under semester, just för att premiera ett hållbarare resesätt. Jag hoppas innerligt att jag kan inspirera till att semestra i Sverige, och inte använda bilen så där fasligt mycket.

   Jag tror ju mycket på att downsize:a. Och där är jag i tanken nu. Något måste bort, frågan är … vad.
   Kram emma

   1. Tack för ditt utförliga svar. Du är så klok och jag är tacksam att du delar med dig av funderingarna du bär på. Att allt inte är glasklart. Varmt lycka till i Almedalen ☀️ och låt oss hoppas på drastiska politiska förslag vad gäller klimatet nu. Vi individer kan inte ta hela ansvaret för planetens omställning!

 2. Åh så spännande och intressant det låter!
  Det är inte möjligt att delar filmas och kommer finnas tillgängliga att se efter? Så fler får ta del av viktigheter?

  1. Ingen aning! Förmodligen filmas det på något vis (om inte annat via instagram), ska kolla upp!
   Varma hälsningar
   Emma

 3. Fråga: Det ser ut som om du samarbetar med flera olika kristna kyrkor, även katolska kyrkan. Finns det någon särskild tanke bakom? Tänker – men OBS kanske bara mina fördomar som spökar – att i synnerhet katolska kyrkans syn på kvinnor/kön etc måste gå stick i stäv med det du själv tror på och kämpar för ?!? Menar absolut inget illa med detta, undrar bara. Men var säker på att jag kommer om jag bara kan och lyssnar på dig på ett eller annat ställe!!! (Jag skall ha en röd blomma i håret så vet du)/Anna

  1. Hej! Mja, jag vet inte om jag skulle kalla det samarbete. De har bjudit in mig för att snacka om hållbarhet och klimat, och jag tar varje tillfälle i akt att prata om detta ämne som dessutom är nära kopplat till just kvinnor och kön. Så jag ser det bara som ett tillfälle att snacka om viktiga saker.
   Hoppas vi ses!
   Varma hälsningar
   Emma

 4. Hej Emma! Har du sett husvagnsväxthuset som visades upp på trädgprdsmässan i Älvsjö? Tänkte direkt på dig och din “trailer park” på Gotland !

Kommentera

Stäng meny