Q&A: Badrum av lera, bok, vardagsmat och våga flytta till landsbygden?

Då var det dags! Lite föresenat pga ögoninflammation (har typ inte kunnat se på en vecka), men nu så!
Så skönt att SE!
Här kommer första batchen med svar på era frågor. Mer kommer inom kort.

Q: Din favoriträtt?
A: Jag är fasligt förtjust i indisk mat, men favorit-maträtten som går varm hemma är grönsaker i ugn med röror.
Skulle kunna äta det varje dag i resten av mitt liv. Alltså plåtmat! Klyftpotatis, morötter, palsternacka, lök, jordärtskockor – vad som finns att tillgå. Viktigt med mycket krisp och gärna bearnaisesås till, och kanske lite halloumi. Sommartid kryddas det med en sallad med vinägrett.

Q: Hur vågar man steget att flytta ut i naturen?
A: Först spenderar en ett par år med att fundera på hur det skulle vara att flytta ut på landsbygden. Sedan gör en det till slut för att en är för nyfiken på vad just det kapitlet innehåller, och sedan undrar en varför en inte flyttade tidigare.
Typ så. Sedan kommer en så klart att tvivla lite däremellan, men finns ett uns av längtan efter något annat så tycker jag att en ska testa om det finns möjlighet till det.

Q: Vad saknar du mest från ditt tidigare boende.
A: Plättlätt fråga! Mina vänner, mina grannar, barnens gulliga kompisar och tunnelbana. Men det fina är att de finns kvar. Mina vänner träffar jag med jämna mellanrum (och förhoppningen är att träffa dem oftare nu när livet har rätat på sig och vi inte har byggdeadlines som flåsar oss i nacken). Många av grannarna har jag också kontakt med (en granne hörde av sig och bjöd in oss till fest för inte så länge sen – GULLO!). Barnens kompisar har vi sporadisk kontakt med, men där vill jag verkligen ta upp kontakten. Och tunnelbanan. Är som ett barn när jag får åka tunnelbana nu förtiden. Sånt som en tog förgivet förr  och var måttligt road av.

Q: Jag skulle vilja veta hur det fungerar med ett badrum utan tätskikt. Vad försäkringsbolaget säger, om badkar istället för dusch är en förutsättning osv. 
A: I boken “Att bygga ett hem” går jag loss på ämnet lerbadrum och försäkringsbolag (finns att beställa här). Men kort sagt kan en säga att konventionellt byggda badrum inte fungerar särskilt bra (enligt en funktionsprovning som Länsförsäkringar gjorde 2019 visade det sig att 13 av 19 tätskikt läckte). Så det är hög tid att tänka nytt!
Branschstandarden är en kompromiss mellan försäkringsbolag och byggbranschen, och fungerar som sagt … sådär. Anledningen till att det är svårt att få ett badrum av lera försäkrat är att det inte finns något lerföretag som är ihärdiga att få materialet godkänt (hej pengar). Nu pratas det om att standardiseras lera som byggmaterial, precis som i Tyskland, vilket ger hopp om framtiden.
Vi har ingen försäkring, men har alla rör synliga och det finns inget organiskt material i golvet som kan skadas. Golvet är behandlat med linolja, äggoljetempera och linoljevax. Det senare är prima! Och det kan en ha på väggarna också.
Vill en skippa badkar och göra dusch, så kan en som sagt behandla lerväggarna med exempelvis vax.

Q: Hej Emma!
Hoppas du och familjen går friskare tider till mötes!
Så verkligt roligt att ni ger ut en bok tillsammans. Vill så gärna läsa mer om ert bygge. Det ser jag fram emot. Har kikat efter numret i Gård och torp på biblioteket som ni var med i. Det är alltid utlånat. Hoppas på att få läsa det snart.
En fråga till dig, hur förhåller ni er till mejeriprodukter? Vill också gärna höra om hur en typisk matvecka ser ut hos er. Vad äter ni? 🙂 Roligt med matinspiration!
Allt gott!
Hälsningar, Caroline
A:  Men vad roligt att du är peppad på boken! Efter allt slit med både hus och bok, så känns det fint att mödan är värd. Det är den så klart – vi har ju ett HUS!
Vilken spännande fråga! Hur vi ställer oss till mejeriprodukter? Vi försöker byta ut så mycket vi kan till växtbaserat. Typ havremjölk i pannkakor, i kaffet och havrevisp till desserten. Men vi äter smör på mackan, har ofta yoghurt hemma och ibland ost, men det senare är mest lyx.
En typisk matvecka innehåller grönsaker i ugn, makaronipudding med soltorkade tomater, pannkakor, potatisbullar med sylt, spagetti och oköttfärssås, lasagne, tacos, chili sin carne och ibland vietnamesiska vårrullar eller pasta pomodoro. Allt vegetariskt, och så ofta vi kan även veganskt. Och väldigt enkelt.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Caroline

    Tusen tack för svar! Rotsaker i ugn är ju supergott och makaronipudding var evigheter sedan, det ska vi testa! Bra med icke-mejeriinspiration!

  2. Veronika

    Vilka vackra bilder! Och rörorna och ugnsgrönsakerna? Kan man få be om ett receptinlägg särskilt med dem? Jag gillar också indiskt och tipsar gärna om den här tikka masalan med linser om någon är sugen: https://matinspo.se/recipe/kramig-tikka-masala-med-linser/ Ljuvligt god! Alla mejeriprodukter går förstås lätt att byta mot veganska motsvarigheter <3

Lämna ett svar