En liten gårdsfest bara.

Förrförra helgen var minst sagt … fullmatad om en säger. Inte nog med att jag var med och arrangerade #kransenloppis på söndagen, så var det liksom som en lite förfest innan kan en säga. En liten gårdsfest bara.
Jag vet inte vad ni tänker på när en säger gårdsfest, men i vårt hus är gårdsfest lika med   festival.
Det började smidas planer för flera månader sedan när vi sågs hemma hos min granne Olle (festivalgeneralen) på kaffe och hembakta kakor.  Vi började skissa upp en brakfest. Band skulle bokas, bar skulle kirras, scen skulle byggas och så skulle vår innergård dekoreras. Och vilket jädra gäng alltså. Det kändes som att jag åt kakor med någon specialstyrka från NASA. Så många kompetenta hajar runt ett och samma bord.
Nåväl. Efter månader av planerande kom då HELGEN. Den där helgen då allt gärna fick klaffa.

Preppet började redan på fredagen när jag och ett gäng grannar förvandlade vår stora innergård till festivalplats. Vi byggde, piffade och kånkade sent in på natten, för att ta vid på lördags förmiddag.

Det var ju värmebölja, så vi la ut lastpallar under de skuggande träden, slängde på trasmattor och piffade med kuddar. Min lilla familj provfikade medan jag irrande runt, klättrade på stegar och hängde upp solcellslampor i träden med hjälp av alla gårdens barn.

Strax efter lunch rullade stans gulligaste crêpevagn in, @mcreperie <3

Det gjordes bandschema på griffeltavla som jag och Lollo hade snofsat ihop och så …

… laddas baren med blommor, is, dricka …

… Nasa-gänget och Jonas Sjöstedt. Klart partiledare ska stå i baren.

Härliga Sara och Kerstin stod i insläppet och …

… snart fylldes innergården av gäster.

Första bandet gick på, Emma Nordenstam.

Min geniala granne Nova gjorde ansiktsmålningar på barnen och jag var så peppad. Dock ville inget av mina barn bli målade, utan ville hellre att John skulle måla om dem till katter uppe i lägenheten. Önskat och gjort. Inget ont om Johns konstnärliga talang, verkligen, men tror att vår målade kattungar kanske gjorde lite dålig reklam för ansiktsmålningarna när de gick runt med sina utsmetade, homemade-morrhår. Novas verk var dock suveräna.

Vid 17:00 dundrade de här in på innergården och det var som att husen svängde med. Süperstar orkestar.

Lisa, Per, hunden Melvin och ett gäng andra kompisar anslöt.

Vid 19-snåret gick vi in med barnen och John fick det ärofyllda uppdraget att lägga barnen, medan jag pep ut på festen igen. Hann precis ut till Avantgardet.

Lollo (och Hasse).

Det började skymma och alla syréner kapslade om publiken så fint. 

Back in the days gungade just vår gård loss i sådana här gårdsfester, så takterna sitter i. Vi har bara dammat av traditionen och sprinklat den med lite mer festival.

Och vilken festival sen. Här har vi Simone Moreno.

Mangen festivaler har passerat under min Converse. Jag har ålat i lera på Arvikafestivalen  (hade på riktigt en aningen mindre version av Mississippi under mitt tält 1998), gift mig under storslagen ceremoni (halvnaken man hoppade in som präst) med efterföljande bröllopsmiddag (langos) och svassat runt med flashigt VIP-pass på Roskilde (och kan eventuellt varit aningen berusad när jag blev panikringd från redaktion i Stockholm med en fråga om jag kunde göra en intervju med en artist. Jajamensan sa jag!).

Men alltså det här var grejer. Barnen sov med vakande mormor uppe i lägenheten, ena hörnet av innergården osade av crepes, det andra av babbel. Alla grannar var där …

… och en hel del andra. 

Vid 22 hoppade det här gänget in i baren. Här har vi större delen av min förra trappuppgång. Hasse, Joel och så John så klart. 

Sista spelningen på gårdsfesten? El Perro del Mar!

Det finaste under kvällen? Förutom spelningen med El Perro del Mar?
En 90-årig granne som jag sällan ser ute hade kikat ut genom fönstret från sin lägenhet och inspekterat förberedelserna under dagen. Efter mycket gluttande öppnade hon fönstret och sa lite försynt att det såg fint ut.  På kvällen tog hon äntligen mod till sig, stapplade ut och beställde en öl i baren. Satte sig vid ett bord och babblade hela kvällen med olika grannar. När kväll blev natt så lunkade hon hemåt. Blev alldeles varm i hjärtat och kan liksom inte sluta tänka på det.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 12 kommentarer

 1. Christine

  Ser såå underbart ut!! Och fy va fint med 90-åringen

 2. Marianne

  Drömmigt som tusan! Önskar ju att man bodde på den där gården!

 3. Lena

  Men wow! Vilken jädra fest!

 4. Anna

  På tal om din fina 90-åriga granne så måste jag tipsa om bilderboken “Stig tittar ut”. Det är för övrigt Lars Winnerbäck som illustrerat den, bara en sån sak.

  1. emmasundh

   Åh, måste kolla in!

 5. Anna Ileby

  Gud nu började jag grina pga av tanten! Kan försöka skylla på gravidhormoner men vet att jag hade grinat ändå! Tanter alltså. Speciellt sådana som dricker öl

  1. emmasundh

   Ja, håller helt med dig. SÅ himla fint!

 6. Emy

  Blir tårögd av tanken på den äldre grannen! Så, så fint.

  1. emmasundh

   Jag vet!!!

Lämna ett svar