En bit Vintagemässa och Röda korset i Ekshärad

hallonröd klänning by emmas vintage

Jag har aldrig missat en vintagemässa tror jag bestämt. Tills nu. I helgen fyndades det till höger och vänster på Bakåt:Framåt, men inte av moi. Nä, minsann. Själv kunde jag inte komma i väg eftersom jag satt överhopad av arbete (hej frilansliv och helaveckanlångjobb). Så jag får gratta alla fyndare av rang och fira i min Vintagemässan-klänning som har ett par år på nacken. Men lika älskad för det.

Den perfekta klänningen. Den går nedanför knät och har trekvartsärm. Dessutom i den allra knalligaste av färger.

hallonröd klänning by emmas vintage

skor t-slejf by emmas vintage

Bär den tillsammans med vita strumpbyxor från Asos.com och ett par helt fantastiska skor med T-slejp som jag fyndade på Röda korset i Ekshärad i somras. Jag föll pladask under en alldeles förträfflig loppisrunda på enman hand. Jag lånade mina föräldrars bil och skulle egentligen bara åka till en loppis i närheten. Men så blev jag så nyfiken vad som dolde sig bakom nästa sväng på vägen. Jag svängde av och hittade yviga Värmland-vägar jag aldrig någonsin sett, vyer som jag bara trodde fanns på nötta vykort från 1960-talet och en klarälv som slingrade sig fram förföriskt vackert. Jag lyssnade på skvalande radio och stannade till vid olika gårdar. Träffade babblande gamla tanter och farbröder som fick min dialekt att verka blygsam och mondän. Till slut så hamnade jag i Ekshärad. Och där fann jag dessa hålmönstrade skor i mocka. 50 kronor kostade de. Jag ville köpa en gammal barnvagn från tidigt 1960-tal som stod utanför – till någon av alla mina vänner som precis fått (och just i detta nu får) barn – men kassörskan skrockade att “nämän dä gå int. Dän står ju därute och i dän har vi gräjor vettu. Du kan få löpe dissa istället” och så pekade hon på ett par fräsiga barnvagnar i fräckaste fräckmönster, anno 1986.
Jag tackade så hjärtligt för det fina (fula) erbjudandet och tog skorna i handen. Kassörskan tittade efter mig och kunde för sitt liv inte förstå varför jag kunde köpa ett par gamla skor istället för TVÅ FRÄCKA BARNVAGNAR från 1980-talet.
Jag gick ut genom Röda korsets blygsamma funkis-entré i Ekshärad och for hemåt. Med mockaskorna sittandes i framsätet.

Jag dagdrömmer om att skorna tillhört Ekhärads mest paranta dam. En dam som gick med bestämda steg på gatan som löper genom staden, förbi kyrkan, förbi Konsum och förbi de små butikerna som mest av allt står öde i dag. I min fantasi förvarade hon alla skor i speciella skolådor medetikett och lade hattaskar på hög i sin garderob. Baskrarna låg i hög ovanpå. En i varje färg. När man öppnade garderoben lät det som tusen pärlor föll. Men det var bara alla de halsband som hängde på krokar på dörren och brottades med vinddraget när dörren öppnade. Hon var knappt snäll, men oerhört elegant. Och hon var Ekshärads mest paranta dam. I oerhört vackra skor.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 8 kommentarer

 1. Petite Caja

  Åh, låter så mysigt och den där paranta damen är verkligen någon jag skulle velat träffa om hon funnits 🙂

 2. Hanna

  Klänningen är underbar! Önskar det fanns fler ställen här i norrländska inlandet att handla second hand. Det är svårt att hitta sådana pärlor här.

 3. Betty

  Alltså jag dreglar när jag ser ditt vitrinskåp!! Aaaahh.. Jag har sett det på ikea, men det är lite svårplacerat. Står ditt i köket ? Så.himla.fin. Precis som du! 🙂

  1. Betty

   Åh snälla vart har du köpt den söta emaljkanan och den lilla burken ovanför prick burken ? Vill ha!! Kraaaaam

 4. Ida

  Å vilken härlig klänning! Du skriver väldigt fint.

 5. Petra

  Åh vilka underbara skor! Älskar när man hittar skor second hand, chansen att de passar är ju aldrig särskilt stor! Men när de gör det, wow.
  Jag har en liten fråga sådär i förbifarten; har du några tips på vintagebutiker i London? Jag ska nämligen dit snart men har ingen aning, och jag tänkte att vem ska man fråga, om inte dig! Allt gott!

 6. FinaFrun.se

  Ja men vilken fin liten historia 😀 Jag brukar också tänka och drömma mig bort. Fantisera om vem som burit plagget som nu finns hos mig…

 7. Ida

  Tack för en fin blogg. Jag brukar inte kommentera men kände att jag liksom blev tvungen nu eftersom jag är uppvuxen i just Ekshärad. Utflyttad sen länge men föräldrarna bor kvar där. Tyvärr vet jag inte vem som ägt de där fantastiska skorna tidigare men din gissning låter väldigt trovärdig 🙂

  Ville mest säga hej och heja! Du är grym!

Lämna ett svar