Elevborgarråd för klimatet – för alla barn och ungas rätt till hopp om framtiden

Som jag sett fram emot den här dagen. Den 20 april 2023.
Det är en histotsik dag, då barn och unga i Karlstads kommun ska få komma till tals – ge en röst åt framtiden.

Tillsammans med min klimatkollega Maria Soxbo jobbar jag (som ni vet) med pangprojeketet “Elevborgarråd för klimatet” i Kartlstads kommun. Där har alla barn och unga på Karlstads kommuns förskolor och grundskolor fått skicka in förslag kring hur kommunen ska sänka sina utsläpp utan att någon kommer i kläm, och samtidigt blir en miljösmart kommun. Det har ramlat in hela 967 modiga, kreativa, smarta och vassa förslag.

I dag ska jag och Maria hålla en workshop, där represenanter från alla grundskolor (åk 4-9) ska få kika igenom förslagen för att sedan polera fram 50 skarpa förslag.
Förslagen ska sedan överlämnas till kommunpolitikerna senare i april.

Detta är ett sånt fantastiskt projekt. För det handlar om att ge en röst åt unga. De som saknar rösträtt, men ska leva med besluten som fattas i dag.
Och lika mycket som detta handlar om klimat och miljö, handlar det om hälsa och välmående. Känslan av att kunna påverka situationen och skapa en dos framtidstro.

Detta är SÅ mäktigt!

Ps. Några elever plus fantastiska projektledaren Klara Perhamre på Karlstads kommun kommer sitta i morgonsoffan på Tv4 på måndag och snacka om detta. Missa för guds skull inte!
Jag ska sitta bänkad!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har en kommentar

  1. Anna

    Åh, önskar det kom ngt liknande till Kiruna…här där gruvorna förintar landet inifrån…och där också gruvorna är de flestas födkrok sedan generationer…här där “allas bästa” ofta påstås vara ännu en gruva, ännu en tömd sjö, ännu mer renbeten förstörda…Här där man kan bli förföljd för att man hävdar urfolkets och minoriteternas rätt, för att man värnar Moder Natur för att man vill att folk skall tänka steget längre än bara pengar…för att man vågar säga att så fort ordet “utveckling/utveckla” används handlar det om att förstöra ännu mer…här där det är svårare än på de flesta platser att tala om vad som händer om vi inte ställer om ögonaböj och detta även fast klimatförändringarna är väldigt tydliga i norr…här där folk kan fara omkring med anti-samisk propaganda tryck på sin fina företagsbil…Här där myndigheterna anväder härska genom att söndra så metodiskt och beräknande att man blir kall…här där mina förfäder levat i samklang med, som en självklar del av naturen i tusentals år…här där Moder Natur skakas inifrån av sprängningar varje natt och jorden blöder…

Lämna ett svar