Ååååkej. Ska vi snacka skärm, barn och klimat?
Skärmfrågan har ju seglat upp till ytan gång på gång sedan i somras, och inte minst sedan flera länder aviserat att de vill ha tydligare restriktioner – som en hälsoinsats för unga. Senast i raden är Australien som höjer åldersgränsen för sociala medier till 16 år, efter en rad tragiska incidenter.
Inga spel, ingen TV, inget “sätta på en låt på Spotify” (ofta en maskerad handling för att få tillgång till skärm), utan verkligen off screen.
Det var en utmaning (särskilt eftersom vi tajmade in vabb mitt i allt), men det gick. Och det var så himla lärorikt! Och samtidigt fint att ha en klassfest som vi kunde längta efter och kämpa för. Kort och gott: bra morot!
Både inför och under utmaningen började samtalen smattra. Samtal som aldrig tidigare sett dagens ljus. Men som borde ha gjort det – långt tidigare.
Det startades trådar med föräldrar och det snackades vitt och brett om skärmfria veckan vilket gjorde att en fick möjlighet att snacka skärm med såväl vänner, bekanta och klassföräldrar, dryfta orosmoln och utmaningar.
Och vet ni. Jag tror verkligen vi behöver göra det mer. Prata, snacka ihop oss och våga ta i frågan.
Både Folkhälsomyndigheten och skärmfluencern Sara Wimmercranz snackar ju mycket om att prata ihop sig med andra föräldrar och jag måste säga att det gav så otroligt många insikter. Och en hel del förståelse för allas olika utmaningar och förutsättningar.
Det snackades om när kids ska ha mobil och vad de ska använda den till, men också vilka spel de spelar, vad det finns för fallgropar/risker med spelen, hur en som vuxen begränsar dem och och en diskussion om vad våra barn egentligen upplever där bakom skärmen.
Var det lätt? Nej.
Att snacka skärm är exakt lika ångestframkallande för föräldrar som att snacka klimat. Båda ämnena kopplar an till våra barn, och grundar sig så klart i omtanke. Vi älskar dem, vill dem väl och vill öppna upp världen för våra barn. Låta dem vara en del av den. Ge dem charter till solen, upplevelser, en ny garderob, senaste tekniken, sociala kontakter och unlimited speltid! Oh, gosh vilken pang-förälder en är då. Eller?
Som en dygnetrunt-öppen godisbutik! Så bra! Eller?
Har vi fortsatt ha skärmkranen stängd? Nej. Men jag tycker detta är fasligt intressant att vända och vrida på.
Vi vet att den där fria leken egentligen kräver att vi säger stopp och sätter begränsningar – för vi vill ju våra barns bästa. Vi kanske heller inte säger stopp, nej och tyvärr tillräckligt?
Och vips så känner vi oss som askassa föräldrar. Eller som så jädra foträta och törra att vi förmodligen pinkar i pulverform. VI SOM VAR SÅ BRA OCH LAJ!
Så vad göra? Jo, strutsa så klart.
Det funkar toppen både vad gäller klimatkris som skärm. Vi bara orkar inte grotta i vad vi gör fel/inte tillräckligt. Vi vill bara vara lite härliga. Och vi gör ju bara som alla andra ju. Outsourcar ansvaret.
Skönt. Löst. Punkt.
Funkar både för skärmtid (“alla andra barn i klassen har ju snapchat”) och klimatkris (“grannen flyger till sin lägenhet i Italien flera gånger per år” eller “Men kina då”).
Vi duckar ansvar.
Vi vill väl.
Vi vill ge våra barn något och öppna upp världen för dem genom resor, leksaker, skärm. Klart att en vill vara en bra, kul, givmild förälder. Samtidigt som vi vet att det är något som bör begränsa. För våra barns skull. Precis som att vi säger stopp i godisbutiken med hänvisning till att vi bryr oss om dem (och deras tänder).
Om skärmfrågan skaver? Hell ya.
Just detta att ge upplevelser och bredda världen för våra barn är något vi verkar vara besatta av, men vad gör det med våra barn? Samtidigt som skärmfrågan galopperar in i media, så dyker också snackisen om Kardashian-kidsen upp. Barnen som får hela världen serverad och aldrig behöver längta och tråna efter något. Och den efterföljande diskussionen om vad de har kvar att längta efter? Uppleva. Hur kan de trumfa sina upplevelser om de redan upptäckt allt? Vad finns kvar som kan bräcka upplevelsen? Är det substanser som gäller då?
Menar jag att man ska hålla barnen på sparlåga? Upplevelse-diet. Nej, jag är inget fan av att berätta vad folk ska göra, däremot – om det handlar om klimat och skärm – vill jag gärna höra era tankar. Snacka. Resonera.
Kanske ta en svängom kring samtiden, jakten på att fylla livet och servera upplevelser.
Australien & flockdjur
Australien går före med sina restriktioner. För det ska inte vara upp till gemene person att försöka göra vettiga val när förutsättningarna att göra så är kassa. För vi människor är för mycket flockdjur. För sammanflätade.
Har kompisen Tiktok, då vill vi också ha det. Kommunicerar hela klassen via Snapchat, då vill vi inte vara den enda som står utanför.
Får ett barn i klassen fri skärm trots att det är skärmfri vecka, då vill alla andra också ha det.
Och för att sätta detta i ett klimatperspektiv? Om klasskompisarnas familjer åker till Thailand över jul, varför ska vi avstå? Och hur lätt är det för en ynka person att förändra ett helt system? Jag tänker på klimatreportrar, miljöombud och hållbarhetschefer – enskilda personer som har världens största utmaning på sina axlar. Och i uppgift att förändra en hel koncern. Spoiler: det går inte. Det behövs satsningar som gäller ALLA.
Kort och gott: Vi behöver styr. Ramar. Det kan inte vara upp till någon sorts “god vilja”. Då blir det struts- och ångest-soppa.
Tips!
För några veckor sedan släpptes ett avsnitt av Utrikesbyrån på SVT som tar upp skärmfrågan på nytt. Sara Wimmercranz sa en sak som fastnade hos mig. Vi vill inte att barnen ska cykla ensamma, men vi släpper ut dem fritt i sociala medier.
Vad tänker du?
Loading Likes...
Åh, mina två favoritfrågor! Men jag ska koncentrera mig på mina erfarenheter och tankar om skärmfrågan…
När min nu 18årige son fick en mobil ganska tidigt, innan vi ens kunde gissat i vår vildaste fantasi vad det skulle komma att innebära att ha en smartphone, så var vi alldeles för naiva och ville mest uppmuntra den nya tekniken. Klipp till att han relativt snabbt blev beroende av mobilspel, och att vi sedan dess har kämpat i ungefär 8 år med att styra skärmtid, begränsa den, vara mycket konsekventa i övertramp osv, det har verkligen varit en KAMP. Hatar den jävla mobilen. Nu är han 18 och vi kan inte längre styra hans skärmtid, och den gick raskt från ca 3 timmar till omkring 10 om jag ska gissa (eller troligen mer, jag kan inte se den längre). När vi gav honom en mobil så dödade vi också hans barndom, har jag förstått nu.
Han har en 14-årig bror där vi varit extremt mycket hårdare från början, även om också han fick mobil för tidigt. Han får inte spela några mobilspel, och inte ha några sociala medier förutom 15 min per dag på snapchat för att kunna hänga med i klass-diskussioner. Han är som ett annat barn sedan vi blev hyperstrikta, och har både ett bättre humör och mycket bättre driv i att hitta på saker med kompisar. Han får spela – på datorn – för det är inte alls lika beroendeframkallande som på mobilen.
Sen har vi den yngsta sonen som är 7, den enda skärm han får kolla på är TV och det enda han får streama är netflix och svtplay, inget youtube. Han kommer inte få en smartphone innan han minst är 15 om vi kan undvika det, för att han ska slippa utsättas för allt han inte är redo att hantera. Kanske blir det en knapp-mobil när han blir lite äldre, enbart för att kunna kontakta kompisar och oss.
Gör om – gör rätt har vi känt, och jag sörjer vårt dumma misstag med äldsta sonen.
Sen har jag kompisar som inte alls har haft dessa problem med barnen, men hos oss ser vi att det extremt snabbt blir ett beroende. Det var lite från hur vi har hanterat det hela 🙂
Herregud så skönt att höra detta ärliga och viktiga. Tack för att du tog dig tid att skriva. Som du säger är det så klart olika för olika barn/unga och så är det ju med alla typer av beroenden. Men desto viktigare att göra en heads up!
Vi har valt mobilklocka till vår 10-åring. Då kan man ringa och smsa kompisar och släkt, men det finns inga spel och inga sociala medier.
Vi kan också styra så man inte kan ringa på skoltid och att klockan endast tar emot samtal från inlagda telefonnummer.
Viktiga frågor! Jag tycker egentligen begreppet skärmtid är lite för brett, för det handlar ju om vad man gör på skärmen. Jag har en 8-åring och en 11-åring och de får använda skärm från 18 varje dag, men aldrig sociala medier utan bara spela och streama. De får dock använda skärmen mer om de gör något aktivt och ”bra”. Min son brukar tex spela schack på datorn och det får han göra innan 18. De får även använda paddan för att läsa. Vi pratar mycket om vad skärmen gör, vad forskningen säger om olika sätt att använda skärmen på ( tex sociala mediers inverkan på psykisk hälsa) och varför vi satt begränsningar. Vi pratar också mycket om hur man är säker på internet/när man är uppkopplad. Jag tycker hittills att det funkat bra då vi typ aldrig har konflikter om skärmen. Men kanske blir svårare att upprätthålla när de blir äldre.
Ja, det är verkligen skillnad på skärm och skärm. Och det är kanske det som är det svåra och luddiga.
Ah, just det, du menar den nya cigaretten! skillnaden nu är kanske att, om möjligt, ÄNNU fler går runt i sina telefoner än då när de flesta rökte. Men ciggen tog ju inte alla barn tex. Och speciellt inte så unga som noll år. sjuk grej.
Himla bra liknelse!