10 TV-serier du måste se

Jag älskar TV-serier och knarkar ungefär allt. Sedan jag blev gravid så har detta TV-serie-tittande gått helt bananas i takt med allehanda krämpor som illamående, foglossning eller bara den totala tröttheten. Från att ha varit ganska kräsen sväljer jag allt, jag menar ALLT. Paradise Hotel, Bonde söker fru och har tittat på ALLA dokumentärer på SVTplay. Du kan fråga mig allt om Andra världskriget, Cleopatra till Göteborgs uppbyggnad – jag kan allt nu.

Vissa serier har varit riktigt dåliga (Klondike, hej opepp), andra har varit lite småmysiga medan en tredje TV-serie har skapat hål av saknad.
Så nu har jag satt ihop en lista över några av mina favoriter (både nya som gamla) inför mörka november.
The-Knick-Wallpaper

The Knick, HBO Nordic
Kostym-sjukhusdrama med Clive Owen! Behöver jag säga mer? Utspelar sig i början av 1900-talet i det korrupta New York och innehåller allt från omöjlig kärlek, kokain, rasism, vacker interiör och inte så smarta kirurgiska experiment.  Inget för dig som är känslig för blod (och inte heller något att se samtidigt som du äter. Tro mig, jag har testat). Väntar nu med spänning på nya avsnitt.

Rosalie-and-Kitty-in-The--014-1

Det blodröda fältet, Svtplay
Kostymdrama (mitt bästa!) som utspelar sig på ett fältsjukhus i Frankrike under första världskriget. I serien får vi följa tre frivilliga, brittiska sköterskor som av olika anledningar vill fly vardagen för att hjälpa till vid fronten. Mitt under brinnande krig får du frossa i hemligheter, kärlek och en läkare med skotsk dialekt. En behöver inget mer.

crimes-of-passion-2

Maria Langs deckarfilmer, TV4play
Nyinspelade deckarfilmer i idyllisk 1950-taslmiljö med Tuva Novotny som hobbykriminalaren Puck. Spännande intriger, svartsjuka, mord och en dos löööv. Om jag fick bestämma skulle det komma ungefär 10 sådana här avsnitt till – minst.

Fjällbackamorden, Svtplay
Alltså jag är en sucker för deckare (och kan inte låta bli att tycka att svenska dramor är lite mysiga), så när Camilla Läckbergs böcker blir TV kan jag liksom inte motstå att titta. Det är så där lite behagligt, med lagom mycket spänning. Alldeles perfekt att titta på efter att ha haft hjärtat i halsgropen efter  …

Game of Thrones,  HBO Nordic
Det finns ingen TV-serie som Game of Thrones. Det är den skevaste, vidrigaste, mest våldsamma och fantastiska serie jag sett. Jag kan inte sluta titta. Denna långkörare har jag varit fast i länge och jag blir alltid lika chockad vid säsongspremiären. Det är som att man behöver ett par avsnitt att vänja sig vid den grova Game of Thrones-standarden.

Martha-Levinson-shirley-maclaine-downton-abbey-ftr-1

Downton Abbey, SVTPlay
Behövs inga ord eller förklaring. Älskar Violet Crawley, Dowager Countess of Grantham och hejar just nu på Charles Blake. Ta en titt på Downton-eftersnacket också, med den förträffliga Kristin Lundell som jag tycker så mycket om.

House of Cards, Netflix
Ungefär en av de bästa – och mest oberäkneliga – serier som gjorts. Handlar den superläskiga, hänsynslösa och korrupta politikern Frank Underwood (Kevin Spacey) som med alla (ALLA!) medel vill ta sig till makten i USA. Ger begreppet “politiskt spel” en helt ny dimension. 

Orange is the new black, Netflix
En skev serie som handlar om den nyförlovade New York-bon Piper som sonar ett gammalt brott som hon begick i sin vilda ungdom. Hon sätts i fängelse, får sitt nyfönade hår tilltufsat och möter ungefär den skevaste arsenal av människor.

NationalTrustPoirot110

Poirot & Miss Marple, TV4play
Två av mina favoritserier, båda gamla Agatha Christie-deckar-dängor i underbara miljöer. Poirot är största favoriten, mest för att den utspelar sig på 1920-talet och för att Poirot själv är så självgod. Love it!

Skepp å hoj, TV-skoj!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 19 kommentarer

 1. Tack för tipsen! Fler sånna här inlägg!! Så spännande att höra vad du tittar på, det måste ju vara bra grejer 🙂 Har du gjort nåt inlägg med boktips?

 2. Tack för tips! 🙂 Jag skulle dock vilja lägga till “Sherlock” och “Barnmorskan i East End”! 🙂 Och “The Walking Dead” såklart men för den som inte klarar av att se blod så är det väl inte riktigt rätt serie 😉 haha

 3. jag hejar också på Charles Blake (!!) #teamcharles
  & tack för bra novemberinspo! blir glad och uppljusad av att läsa din blogg

 4. Jag ser nästan alla du räkna upp är lite mer rädd av mig. Måste bara rekommendera om du inte har sett än; New Girl! (snygga klänningar och lite humor, härligt att se bara!)

 5. Du har säkerligen redan sett denna, men vill tipsa precis alla om Fröken Frimans krig, en serie om klasskamp och kvinnokamp under 1900-talets början. I vår kommer dessutom en andra säsong!

 6. har sett en del av de du tipsar så gissar att vi har liknande smak och tar till mig de andra tipsen – TACK! också stort tack för du skriver VAR de finns att se. blir alltid så besviken när bloggare tipsar om filmer och serier som inte finns på nån streamingtjänst, eftersom jag inte sympatiserar med nedladdning. så tack!

 7. Åh, bra tips, hade helt glömt av Maria Lang och såg första avsnittet igår.. Väldigt skönt att komma ur tv-serie torkan när man inte hittar något mysigt att titta på… Lite som “vi på Saltkråkan” fast med mord. 🙂

  1. Hahaha, ja, verkligen! Bra liknelse =)
   Kram emma

 8. Så bra tips för en annan gravid som helst inte lämnar soffan!

 9. TACK!
  Min lista med serier att se fördubblades just, inklusive alla kommenterartips! Vill också bidra med min bästa och roligaste serie: Please Like Me, SVTplay. Lite speciell humor som uppenbarligen passar mig perfekt! Och så om du är öppen för annat än serier så vill jag också rekommendera Kobra på SVT, alla avsnitt låter inte intressanta och man tvekar när man ska sätta på ett, men så är det ändå skitintressant och otippat! Så kolla på ALLA! Dessutom gjorde de ett om mens nyss.
  Ha det fint!

  1. Men vad roligt! Ja, jag har sett Please Like Me, fullkomligt älskar honom!!!
   Kram emma

 10. Ååååååååh, du tog orden ur min mun rörande Det Blodröda fältet – läkaren med den skotska dialekten, så käääär i honom. Men tyckte slutet var lite hm…hade gääääärna sett mer och jag en kollega diskuterar ofta om eller varför det inte blir en fortsättning, såååå intressanta karaktärer där de bara petat lite lite på ytan ännu! Håller tummarna!

  OCH jag är OCKSÅ team Blake i Downton Abbey, men har inte sett senaste avsnittet som gick i lördags på SVT än. Nyfiken vad som sker!

  1. Jag håller HELT med dig! De hade kunnat gotta ner sig rejält i alla de där damerna. Sjukt intressant =)
   Kram emma

 11. Gillar du skotsk dialekt och kostymer så är mitt tips att hålla utkik efter Outlander baserad på Diana Gabaldons bok (Främlingen på svenska). 1700-talskostymer, äventyr, romantik och skottar i kilt!

  1. Åh, tack för bra tips! Detta ska jag absolut kolla upp.
   Kram emma

 12. Hej Emma!
  Jag måste bara tipsa dig om typ världens bästa serie, på Netflix, den heter The Bletchley Circle. Så jädrans släng-dig-i-väggen-bra, du lär älska den tror jag 🙂 Den handlar om fyra kvinnor på 40/50 -tal som är grymma på att knäcka koder och reda ut kluriga mordgåtor…

  Tack för en så inspirerande blogg!

  1. Åh, ja, The Bletchley Circle! Love it! Jag hoppas innerligt att de gör fler avsnitt, det skulle vara grejer det.
   Kram emma

 13. Hej
  Jag behandlar patienter med foglossning varje dag, så jag vill inspirera dig till att “röra på dig” mellan TV programen.

  Vi har tagit fram en modell som vi kallar ”smärttrappa”, vilket möjliggör att även dessa patienter med bäckensmärtor kan träna.

  Den är kostnadsfri och du kan läsa hur du gör här

  http://gravidmassage.se/gravidtraning/smarttrappa-traning-for-de-med-backensmartor/

  Lycka till!

  Hälsningar
  John

Kommentera

Stäng meny