Värmland – gotta love you.

värmland by emmas vintage

Som den kringflackande frilansjournalist jag är flyttade jag mitt portabla kontor till Värmland för en vecka. Närmare bestämt ut på landsbygden, till mitt barndomshem. Här får kontorsfötter vandra fritt mellan passen …

värmland by emmas vintage

Och ögonen vila på tomma landsvägar.

värmland by emmas vintage

Efter deadlines, illustrationspass och mejlsködar kan jag gå ut hit. Ladda om och låta ögonen ta semestrar.

värmland vinbär by emmas vintage

Pilla loss ett smultron, ett hallon eller ett vinbär.

värmland by emmas vintage

Det är just här jag kan ta de djupaste andetagen. De som inte hindras av stress och måsten, utan går rakt ner i magen, lämnar en ilning av kyla och sedan vandrar upp igen.
Här – mitt i trädgården – eller i mitt rum med fönstret på vid gavel.

värmland by emmas vintage

Det växer så att det knakar hemma i Värmland just nu. Blommor som slagit ut till fulländning och blast till lök, morötter och potatis som täcker minsta jordplätt.
Till lunch och middag har jag ätit potatis från trädgårdslandet och kantareller som mamma har plockat i skogen.

äpplen värmland by emmas vintage

Äpplena börjar komma de med.

äpplen värmland by emmas vintage

värmland by emmas vintage

Gången mellan huset och uthusen är nästan igenväxt av syrénbuskar.

värmland by emmas vintage

Mitt hem. Ett falurött torp med en veranda målad i guldockra. Samma som ytterdörren.

värmland by emmas vintage

Och med öppna, spröjsade fönster med myggnät så att man hör svalor, tuppar och grannbarnen när de går förbi.

värmland emma sundh by emmas vintage

Moi i min 10 euros-kofta från Paris, sommarklänning, nötta ballerinaskor och oborstat hår.

emma sundh värmland by emmas vintage

sockan by emmas vintage

Katten Sockan hälsar på min mamma och pappa i sommar. Han lever som en kung. Får färskt fisk och får ligga mitt på köksbordet.

värmland by emmas vintage

Och så sover han här. Med mig. I mitt gamla rum.

värmland by emmas vintage

Då och då hoppar han upp i fönstret och kikar ner på trädgården.

värmland by emmas vintage

På kvällarna är det VM i solnedgångar utanför huset. Jag, mamma och pappa sitter på verandan, dricker vin och har det gott.

värmland by emmas vintage

Sedan hoppar jag på kvällspasset. Jag jobbar nämligen oförskämt bra på kvällar och nätter. Fram till nattakröken sitter jag vid köksbordet och knapprar på tangetbordet eller vässar mina illustrationspennor i takt till knarret i huset. Katten Sockan sitter bredvid, tittar irriterat på och undrar när jag ska lämna solnedgångarna och jobbet.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 16 kommentarer

 1. Johanna

  Otroligt vacker miljö. Man kan ju inte annat än älska den svenska sommaren på landet!

 2. Carrå

  Men underbart! Ack Värmland du sköna! Kram!

 3. simona

  Vackert! Blir sugen på att ta en tur till landet!

 4. Kajsa

  Åh, vinbärsbuskar. Så himla underbart!

 5. Josefin Holmgren

  En högodsar-fråga: du råkar inte känna till eller känna till någon som har tips om vilka ställen man bör besöka på Öland? (Under temat vintage och dylikt i den sfären).

  Tusen tack för fin blogg! Glad sommar å kram!

 6. Hanna

  Åh vad härligt! Älskar att mina föräldrar också bor på landet, för när man kommer dit känns det som man har sommarlov! Bästa känslan! Förresten, när du illustrerar, ritar du först på papper och för in i datorn efteråt, eller har du nåt superprogram till datorn du kan tipsa om? Tycker allt du illustrerar är så fint 🙂

  1. emmasundh

   Hej Hanna! Jag håller helt med. Sommar i Värmland är som riktigt sommarlov.
   Ja, när jag illustrerar gör jag oftast det med penna och papper, därefter skannar jag in. Annars använder jag min ritplatta =)
   Varma hälsningar
   emma

 7. Hanna

  Vad vackert du bor när du är hemma! Som i Bullerbyn.

 8. Anna-Nathalie

  Ih hvor er det smukt! Den svenske natur og sommer er altså også noget særligt 🙂

 9. Tia

  Hej Emma! Dina föräldrar har ett megahärligt hem, jättevackert både ute och inne. Dessutom är det ju så idylliskt med bilder, den fina ytan får lysa och man får tro att ert hem är perfekt. Bra så, och då vill jag ju inte påstå att det inte på riktigt är sant 🙂 Men man får upp ögonen för det vackra kring en själv. Egentligen skulle jag inte alls babbla om ytor och idyller, utan ville fråga dig vad dina föräldrar sysslar/sysslat med då de bor så fint? Man börjar undra varför man själv inte bor så, tills man minns att det var det där med jobb också.

  1. emmasundh

   Hej Tia! Ja, allt är inte vackert. Men man tenderar ju att fånga det som är just vackert. De gamla skräphögarna och bergen med kläder är inte lika flitiga motiv. För någon. Men det betyder inte att de inte finns där. Mina föräldrar är pensionärer. De har jobbat som lärare båda två. Pappa som högstadielärare och därefter datakonsult och mamma som först fritidspedagog och sedan gymnasielärare.
   Min mamma ärvde huset av sin far, men då – på 1970-talet – var huset hemskt nedgånget och användes som magasin. De har renoverat och restaurerat sedan dess. Och håller fortfarande på. Kram emma

 10. Lisen

  Dessa bilder är hjärtskärande vackra!

Lämna ett svar