Vad säger vi till våra barn när klimatet är utom mänsklig kontroll?

Sommaren 2021 har kantats av översvämningar, bränder, torka, vattenbrist och värmeböljor som den mänskliga kroppen har svårt att hantera. Som en liten souvenir släppte FN:s klimatpanel en ny, alarmerande rapport som fastslår att läget är mer än akut. Parisavtalets mål – att begränsa uppvärmningen till 1,5 – blir allt svårare att nå.
Och excuse my tydlighet: Men vi MÅSTE nå målet om att begränsa uppvärmningen till 1,5 grad.
Når vi 2 graders uppvärmning kommer en allt större areal av jordens yta bli obeboelig, det blir allt svårare att odla mat och vi riskerar att nå så kallade tippingpoints. Alltså en tidpunkt när klimatförändringarna skenar – utan att vi kan påverka situationen. Då är situationen utom mänsklig kontroll.
Då är det hög tid att fila på vad du ska säga till dina och andras barn om hur deras framtid kommer att se ut.

Just precis nu har vi en möjlighet att påverka sitatuinen, vilket FN:s klimatpanel fastslår i den senaste rapporten. Men då måste utsläppen sänkas NU.
Ett fönster står på glänt i växthuset, men det glider sakta igen. Genom att sänka utsläppen kan vi haka i haspen, sätta spjärn och säkerställa att det inte blir pötthett därinne.

Vi har nu ett val.
Påverka situationen eller strutsa, peka på någon annan and hope for the best.
Väljer en det senare tycker jag att det är hög tid att nudda tanken att miljoner människor kommer att förlora sina liv. Hur ska vi kunna se våra barn i ögonen?

Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något.

Vad kan du göra?
– Påverka media! Utländska tidningslöp skriker ut klimatkris, medan en majoritet tidningar fortsätter lunka på i den svenska sommarvardagen. En liten notis på sin höjd. Hör av dig till din lokaltidning. Är du prenumerant – ännu bättre: Avsluta prenumerationen och mejla redaktionen om varför. Uppmana alla du känner att göra exakt likadant. Money talks.
– Lyft klimatkrisen i sociala medier. Tillsammans bänder vi strålkastarljuset mot klimatkrisen. Vi människor är simpla varelser. Vi gör som alla andra, så var med och trampa upp stigen.
– Engagera dig! Dra igång en lokal klimatklubb, gå med i en redan existerande eller leta dig till en annan organisation som jobbar för att skapa förändring. Tillsammans är vi starka. Om du någon gång funderat på att engagera sig politiskt – nu är en ypperligt bra tid att göra det.
– Vad är planen? Fråga dina lokala politiker hur de ställer sig till IPCCs senaste rapport. Hur ser planen ut? Och tidsplanen? Hur ser de kraftfulla åtgärderna ut för att sänka utsläppen ytterligare – och i enlighet med IPCC:s senaste rapport? 
– Kommentera. Just nu lyfter de flesta av de svenska partiledarna klimatkrisen och den färska IPCC-rapporten. Kommentera under varje partiledares post på instagram och kräv mer styr. Och de som ännu inte skrivit ett ord om klimatsitatuinen behöver en puff att göra det – med din hjälp.
– Prata om klimatet, hur klimatkrisen kommer att drabba oss och hur du önskar att världen såg ut. Vi behöver höra många olika röster, och triljoner goda idéer hur vi kan göra annorlunda.
– Vilka följer du i sociala medier? Använder de sin makt för att påverka klimatet? Om inte – puffa dem vänligt att lyfta klimatsituationen, höja rösten och påverka. Använd din konsumentmakt även på sociala medier.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 3 kommentarer

  1. Men vad säger vi till våra barn då? Mina barn tappar emellanåt helt hoppet om att klimatkrisen kommer hanteras vettigt. Då ser de ingen mening med nåt och ingen framtid. Förstår känslan och oron. De/vi gör medvetna val m.m men ändå, så fjuttigt i det stora hela. Önskar jag kunde säga att ”det kommer bli bra, bara vi anstränger oss”

    1. Kan varmt rekommendera Frida Berry Eklunds bok “Prata med barn om klimatet”. Jag tror på att ta ansvar. Alltså att säga att vi i vuxenvärlden, och föräldrarna i synnerhet, ska göra allt vi kan. Det är ett löfte.

Kommentera

Stäng meny