Ut på cykeltur med Trafikborgarrådet

 

Har laddat upp med bralla (och hjälm i korgen), för i dag ska jag, Recoveringshopaholics och Medveten i stan cykla med Trafikborgarrådet, Daniel Helldén, i Stockholm. Vi ska snacka klimat, pandemin, cykling och cykelboom.

Varför?

För en vecka sedan drogs #cykeluppropet igång, vars syfte är att uppmärksamma cykelsitatutionen i kölvattnet av pandemin och trycka på för så kallade popupcykelbanor för att möta trycket (och inte skrämma bort de som börjar cykla). Det är så många som uppmärksammat cykeluppropet, och krävt säkrare cykling för alla. Många har hyllat städer där cyklingen faktiskt funkar, andra har lyft det orimliga i att det vettigaste färdmedlet ur pandemi-, hälso- och klimatsynpunkt är det som ofta skuffas undan och har minst utrymme. 

En pratar om en cykelboom och allt fler tar sina första trampande steg under pandemin. Tyvärr är ju inte cykelbanorna gjorda för denna trafikökning, och det råder kaos på flera platser, framför allt Stockholm. Det finns inga skyltar som ger cyklister vägledning, utan det är upp till alla att tolka trafiksituationen efter bästa förmåga, vilket inte är helt enkelt när cykelbanorna är fyllda med elcyklister, VOI:are, lådcyklar, söndagstrampare och klass II-mopeder. Som att Formel 1-race:are och mormors gamla Skoda skulle samsas i samma körbana.

På andra platser i världen har popup-cykelbanor poppat upp för att möta det ökade trycket, men tanken har inte tagit fäste här (vilket en kan tycka är aningen märkligt eftersom ååål majti Folkhälsomyndigheten rekommenderar att en tar cykeln för att minska smittspridningen).
Popupcykelbanor är tillfälliga cykelbanor utmärkta med linje eller koner, precis samma princip som används när biltrafik leds om vid trafikbyggen.
 
Känns ju lite pinigt kan en tänka, med planen att Sverige ska ha en fossiloberoende fordonsflotta inom 10 år, att det satsas så mycket på cykeln i andra länder. Men inte här.
Det snackas om appar för gröna vågar (alltså att cyklister får grönt ljus vid rödljus), subventionerade reparationer, skyltar som vägleder cyklister och att ge cykeln högre status genom att bredda banor, ge cykeln företräde. Och i Frankrike görs en satsning för att lära fler att cykla. 
K A N ju te sig märkligt att det fordon som kostar minst, ger bättre luft åt alla, bättre hälsa (Sverige är ett av världens mest stillasittande folk), är mest demokratiskt och som inte bidrar till ökade växthusgaser i atmosfären inte är normen. Menar en allvar med klimatmålen så borde det rimligtvis satsas mer på just cykeln
 
I dag klockan 13 ska #cykeluppropet ta en sväng på cykel med trafikborgarrådet i Stockholm, och har du någon fråga som du vill att jag ska ta upp så hojta!
Vi ska även försöka göra en live på Instagram!
Spana in vettja!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 5 kommentarer

 1. Ida

  Det här med cykelupproret är så bra! Heja Emma!

  1. emmasundh

   Men alltså TACK! Går så mycket arbetstid till detta, att jag hoppas att det pays off så att säga!

   1. Anna

    Du är bäääst! Just sayin! Viktigaste influencer-arbetstiden man kan lägga!

 2. Molly

  Fråga människan vad han tänker rörande de faktiska risker som finns för cyklister i Sthlm. Det är ju tusan livsfarligt att cykla i stan i alla synnerhet i rusningstrafiken. Måste nån dö för att det ska hända nåt som verkligen förbättrar cykelsituationen?

 3. Tale

  Jeg synes alltid det er mer økologisk å få tak i over grensa enn her, men kanskje ikke når det gjelder grønnsaker? Akkurat nå får jeg tak i følgende, både norsk og økologisk: rødbeter, poteter, blomkål, salat, squash, grønnkål, reddik og ulike typer bete. Ikke alt i samme butikk, man må vite hvor man skal gå ☺️

Lämna ett svar