Skördat trädgården på blommor, fröer och grönsaker

Innan vi fick bygglov och startade igång husbygget (och nedplockning av hus) så gick vi loss i trädgården. Otåliga odlare som vi är. Vi pallrade upp pallkragar, satte ner fröer och lökar, och jag byggde två gigantiska odlingslådor av spillvirke och gjorde hugelbäddar. Petade ner potatisar och hoppades på det bästa.
Sen kom bygglovet och det har varit fullt fokus på bygget. Den lilla trädgården (i ett hörn av vår tomt) har fått sköta sig själv.

Men det är sådan lyx att kvista förbi odlingarna, dra upp en liten, liten (verkligen skitliten) morot och se ringblommorna blomma. Vissa sakar jag jag totalt misslyckats med (morötter och majrovor), men desto bättre gick det med zucchini, grönkålen …

… och blommorna. Tänk att denna plats var stenlagd i våras – och nu prunkar blåklockor, rosensköna, höstaster, ballongblomma och till och med stockros.

Detta!

Lusthuset har fått ett bord och en massa stolar. Här har det ätits frukost och gräddats våfflor från tidig maj till sen höst.

Stockrosen har stått i kruka hela sommaren, men nu har jag grävt ner den vid lusthuset.

Här får den stå, och in med alla trädgårdsmöbler.
Nästa år måste jag banne mig måla taket i lusthuset. Och kanske även lusthuset.
Förmodligen kommer jag ha fullt upp med husbygget, men drömma kan en ju.

Här stod det ett växthus när vi köpte tomten, nu är det en fikaplats omgiven av gigantisk vinranka.

… Som i år gav vindruvor! Något plommonträd har vi inte på tomten än, utan dessa finingar är snodda från mammas trädgård. Men plommonträd måste vi ju ha. Så är det bara. Jag har lagt några kärnor i frysen och tänkte testa att sätta kärnorna i kruka i vår – någon som testat?

Pallkragarna har prunkat under sommaren. Majs och gul zuccini som ligger där och lurar bakom de gigantiska bladen. Och massor av ringblommor.

Zinnia och salladscikoria!  Och byggkaos i bakgrunden.

Och ballongblomma!
Råkade sätta en i en pallkrage och den tog HELT över.

Nu har jag plockat blommorna ur rabatten, tagit upp all potatis, samlat fröer från vallmon och lagt ner alla växtdelar i komposten.

Grönkålen får stå kvar i sin pallkrage, men det andra har tagits upp. Och detta blev ändå den tydligaste fångesten från trädgården. Förutom potatisen då.

Nästa år – hur går det då med odlingarna? När vi är mitt uppe i husbygge?
Hmm, vi får se. NÅGOT blir det!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 7 kommentarer

 1. Pia

  Fantastiska bilder! Vilken stämning…

 2. Ajli Müller

  Jag är så väldigt avundsjuk 🙂 Det ser UNDERBART ut. Du är verkligen duktig.

  1. emmasundh

   Men vad gullig du är!

 3. Viktoria

  Hej, jag har också tänkt så plommonkärnor men läste sen att det är osannolikt att det blir samma goda frukter som moderplantan hade. Och att det tar många många år innan de ens ger frukt, så då kanske man satsat en massa tid på en kärna som inte ens gav god frukt sen. Sen lärde jag mig nyligen att man måste ha två plommonträd i närheten av varandra! Vad fin ballongblomma, den vill jag också ha!

  1. emmasundh

   Gissade att det var så! Men kul projekt ändå!

 4. Emeli

  Läste precis Region Västernorrlands nyhetsbrev från miljö- och hållbarhetsenheten – och där bland information om miljörevision, matsvinnsdagen och hanteringen av arbetskläder tipsar de om Plan B-podden – kul!

  1. emmasundh

   Nämen, vad roligt!

Lämna ett svar