Q&A: ekologisk färg på väggarna, klädlistor och att få barn tätt

God morgon!
Först och främst: vilka fina reaktioner som ramlade in på mitt samarbete med Löfbergs igår! Blir såååå glad!
Men nu till något annat.
Innan jag snörvlar näsan och piper iväg till bokmanus-möte med Klimatklubben, så tänkte jag mangla ut några frågor som ramlat in den senaste tiden. Har du fler frågor så är det bara att kommentera eller mejla! Jag försöker svara på allt!
Ses snart!

beckers kontor Emma sundha

Q: VART är de fantastiska böckerna ifrån?! Är det romaner eller anteckningsböcker?
G
A: Hej G! de marmorerade böckerna är loppisfyndade böcker. Så vackra, eller hur? Fläderbloms-boken precis ovanför mina skor kommer från danska Bungalow, och inköpt på Akantus i Visby.
Kram emma

Q: Får man fråga vilken färgkod ni har på väggarna?
A: Det får du! Nyansen som vi har målat i både barnrummet och i vardagsrummet heter “Bianco Perla” och kommer från ekologiska märket Auro (finns att köpa via Byggfabriken). Rekommenderas varmt.
Kram emma

Q: Blir så sugen på att veta hur du/ni organiserat era klädlistor!! Har det bra sorterat/märkt i förrådet men det hjälper ju en inte för att komma ihåg vad en saknar. Några bra tips på strukturen i era Excel? Tack
Stina
A: Hej Stina och vad orimligt glad jag blir över den här fråga, pga jag är en nörd. Vi har ett excel-dokument i Google docs (ÄLSKAR Google docs) där vi skriver in vad vi har, och gulmarkerar det vi ska ha koll på när vi är på loppis, secondhand eller söker på Tradera. Dokumentet kommer både jag och John åt och kan redigera. I en perfekt värld skulle en även ha en kolumn för utlån, för jag gillar verkligen tanken på att låna grejer av varandra. Problemet är att mitt utlåningsminne är kort och snart står jag där och gräver efter en overall som jag liksom inte kan hitta.
Men så här ser det i alla fall ut. Väldigt simpelt:

Q: Hur kände du med kroppen med två barn tätt? Är gravid nu och känner redan att jag är väldigt mycket svagare än vanligt, samtidigt verkar det fantastiskt att få barn tätt om man har möjlighet! Hur länge upplevde du att kroppen “behöver” återhämta sig (fysiskt då, psykiskt känns som ett annat dilemma..)?
Matilda
A: Hej Matilda! Och grattis till bulan! Min kropp pallade två graviditeter och förlossningar otippat bra.  Kroppen återhämtade sig mellan graviditeterna och även om jag inte kände mig vältränad, så var jag stundvis stark som en oxe. Sedan berodde det nog på att jag hade två helt olika graviditeter, och hade en vänt på graviditeterna  hade det nog varit tuffare. Min första graviditet  var ganska kämpig. Förutom illamående genom i stort sett hela graviditeten, så fick jag foglossning i vecka 12 och var i behov av en armkrok när jag jag skulle till jobbet de sista veckorna. Sista månaden var jag sjukskriven och sängliggande. Jag hade sammandragningar och var allmänt orörlig. Den andra graviditeten var raka motsatsen. Visst, jag var illamående precis som första gången, men rörlig till tusen. Och krasst: hann nog inte tänka så mycket på kroppen och smärre smärtor eftersom jag föräldraledig på 50% med en 1-årig akrobat. En rejäl foglossning hade jag inte kunnat bortse ifrån, men de där “jag-är-tung”-krämporna och lite ont i ryggen var liksom lättare att bortse ifrån. Däremot fick jag sammandragningar av att jag höll i gång, så de sista månaderna fick John ta större delen av föräldraledigheten (vi delade 50/50 genom hela föräldraledigheten, men i slutet delade vi 80/20), eftersom jag inte pallade att hålla jämna steg med första barnet som gravid. Barnmorskan rekommenderade mig att jobba istället, eftersom det var en lättare uppgift.
Jag gick många barnvagnspromenader under andra graviditen (vilket jag absolut inte kunde under den första graviditeten) och höll mig i gång så gott det gick. När andra barnet kom var en ju lite mör så klart, och det var kämpigt – framför allt psykiskt. Men efter ett par veckor kunde jag ändå vara igång hyfsat. Det som har varit utmaningen för kroppen är de åren som följt efteråt. Att ha två barn så pass tätt har inneburit många förkylningar som liksom vandrat mellan familjemedlemmarna. Båda kommer hem från förskolan med varsina snornäsor, så jag har aldrig kommit igång med träningen sedan andra barnet föddes – FÖR SNART TRE ÅR SEDAN. Fine, jag går promenader, men kommer sällan längre på grund av förkylningar och vabb. En gång köpte jag ett träningskort som jag utnyttjade i 30 minuter – under ett helt år. För sedan var jag sjuk eller vabbade. Det gör jag inte om. Det handlar givetvis om prioriteringar. Jag är dålig på att prioritera kroppen och ta hand om den. Och som egenföretagare är det ju ingen som vikarierar när jag vabbar eller är sjuk, så när jag är frisk så blir det en hel del att göra på jobbet så att säga.
Men nu blev jag taggad att ta tag i projekt styrka igen. Först ut (när jag blir frisk) är att serva cykeln och börja cykla – överallt!
En liten sak att lägga till är att mycket träning kommer gratis med två barn födda tätt. Det blir mycket kutande, bärande och kånkande. Jag kan fortfarande bära båda två (om än med extrem ansträngning) om nöden kräver. Så vi kan ju likna det vid marklyft ett par gånger i veckan, hahaha.
Kram Emma

 

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Karin

    Här kommer en till fråga! Hur går det med dina jätteverbenasådder? Det känns ooooomöjligt att lyckas!

  2. elsa

    Så extremt smart med klädlista/excelldokument! Vill se mer! Pga min hjärna är tydligen för mör av vinterns hundrade barnförkylning så kan inte räkna ut själv.. Gäller det alla kläder? Eller främst ytterkläder? Hur strukturerar ni sen? De loppisar som finns där jag bor har sällan bra barnkläder, mest trasigt och slitet (och jag säger det – fult. För jag vägrar kläder med tryck, vare sig det är prinsessor eller monster.) Hur gör jag då?

Lämna ett svar