På med dina foträta fakking kickass-skor

Imorgon är det 11 september.
Det är inte bara 20 år sedan 9/11 – de förskräckliga attackerna som ritade om världen – utan också prick ett år tills det är val i Sverige.

Det är ett ödesval på många vis.
För det är ett val som måste handla om klimatet om vi ska ha någon fakking chans att lösa klimatkrisen och skapa något form av framtidstro.
Det är av yttersta vikt att klimatet sätts högst på agendan, och att alla politiska partier steppar upp så att deras politik lirar med klimat- och miljömål. Och pretty much vad vi åtagit oss i och med Parisavtalet och rimligtvis även i linje med senaste IPCC-rapporten.
Men för att partierna ska våga det behövs en opinion.
Och det är där du kommer in i bilden.

Vi alla en enormt viktig roll. 
Förutom att vi är väljare är vi någons vän, bekant, kollega, släkting, granne. Vi är någons inspiration och vi är opinionen. Vi har en röst – och det är banne mig få förunnat.
Vi har också rätten att uttrycka oss. Vi har möjlighet att like:a, kommentera, reposta och påverka favoritinfluencers och norm-sättare.

Vi behöver inte bli straight hållbarhets-edge i foträta skor som vi ärvt av vår mormors systers man. Vi behöver inte kedja fast oss vid riksdagen, sluta skratta och säga bye bye till AW och fest. Men vi kan faktiskt visa var vi står. Ibland.
Stå upp, gå före, tycka till, ta upp ämnet, skriva, dela, lyssna in och argumentera. Visa upp när vi gör vettiga val, men också pressa på samhället att göra det enklare att välja vettigare. Det om något är att visa att en kan ha både foträta skor, men med ganska mycket fakking kickass i.

Imorgon är det ett år kvar till valet.
Ge alla du känner 365 dagar på sig att mogna fram en röst för klimatet. 
Skriv på den här namninsamlingen som kräver politik som ligger i linje med klimatmålen, bjud in till val-öl (och snacka politik), dela inlägg i sociala medier, kroka arm med alla dina vänner att rösta i Kyrkovalet tillsammans (eller gå och förtidsrösta) och

Kila in klimatet. Och gör valet till en självklarhet. Förutsätt att alla GIVETVIS ska rösta med klimatet i åtanke – herregud, konstigt vore annars.

Do your part.
Sedan är det upp till alla andra att göra sin.
Vi människor är flockdjur, vi gör som alla andra.

Dela under #klimatval2022.

Har du bra:iga tips på hur en kilar in klimatet i samtalet – dela med dig här i kommentarsfältet.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 5 kommentarer

 1. Malin

  Följt din blogg länge då jag tycker det är kul följa familjer… Få se barn växa upp, familjen utvecklas osv. Hur levernet förändras beroende på barnens ålder, var man väljer att bo och allt som händer i en familj.

  Men tycker att det blivit för mycket fokus på miljö…. Jag förstår din vurm och oro. Men jag tror att för mycket prat om miljön snarare skrämmer bort folk än får dem att bli än mer engangerande. Sådana här saker borde komma i lagom doser så folk hinner ta in allt (även om det är ganska bråttom, och jorden verkar gå under imorgon enligt dig. Obs, ironi).
  Tips: tänk lite mer som Underbaraclara. Hon värnar också om miljön men slänger inte sina åsikter i ansiktet på folk utan är lite mildare i sitt sätt att få folk förstå vart vi är på väg.

 2. Frida L

  Jag håller inte med föregående kommentar, för du Emma har den vassaste pennan jag känner till när det kommer till denna fråga! Så det är klart att du ska använda den! Jag tycker att du visar gång på gång att “miljöengagemang” inte är en hobby som vissa ägnar sig åt (vilket det var för 15 år sen och då var jag en av dessa intresserade) utan något som angår alla, som inte går att välja bort. Jag tycker att ett sätt att kila in klimatfrågan är att vara öppen med en fascination och kärlek till naturens skönhet, för då blir det så uppenbart att vi människor inte har lyckats ta hand om jorden särskilt väl. Och i den insikten kan det förhoppningsvis väckas en vilja att åtminstone inte göra det ännu sämre.

  Kram och fortsätt!!!

 3. Susann

  Och jag tycker precis tvärtom, jag läser den här bloggen för jag vill läsa mer om miljön!
  Den känns så äkta och intressant, speciellt hur ni gör nu när ni bygger huset med tanke på återbruk och miljön.

 4. Frida L

  Skriv om sådant som är viktigt och som du brinner för. Att försöka efterlikna någon annan kommer varken leda till bra inlägg eller kännas bra för dig, så det tyckte jag var ett dåligt tips (även om jag älskar Underbaraclara, också). Just när det gäller klimatet har du den vassaste pennan jag känner till! Så fortsätt!!!

  Ett bra sätt att få in klimatfrågan tycker jag är att lyfta ens fascination och förundran över naturens skönhet. Då blir det så sorgligt uppenbart att vi människor inte lyckats med vår uppgift att ta hand om jorden. Kärleken till planeten tror jag är en nyckel till viljan att handla, och åtminstone inte göra saken värre. Så genom att låta kärleken till naturen smitta av sig kan engagemanget öka hos fler.

 5. Linnea

  Här är en till som tycker tvärtom. Vidden av hur allvarligt läget i världen är tycks inte ha nått fram till alla ännu. Att idag läsa livsstilsbloggar som maler på om klädköp och resor till solen blir som att läsa något som utspelar sig mitt under brinnande världskrig och inte ens nämner det. För oss som bor i Sverige är det ett sjukt privilegium att kunna låtsas som ingenting, därför är det vår skyldighet att inte blunda och orka ta in det svåra. Det är vår förbaskade plikt.

Lämna ett svar