önskeinlägg #1: Platser jag drömmer om men inte besökt. Både fiktiva och riktiga.

Första önskeinlägget kommer här, med rubriken “Platser jag drömmer om men inte besökt. Både fiktiva och riktiga.”

Kuba
Mina drömmars resmål är det pastelliga Kuba, där tiden i viss mån stått stilla. Som en inkapslad bit av världen. Som den historienörd jag är, så vore det en dröm att få åka dit, kryssa mellan gamla bilar, drinka drinkar och strosa på platser som inte blivit nedmejade av modernitet. Jag fascineras något enormt av Kuba, så dit går mina drömmars mål …

Dalarna
Min pappa kommer från Ludvika i Dalarna, och där bor också halva min släkt. Som barn ingick det alltid i sommarplanerna att spendera minst en vecka i farbror Gunnars sommarstuga vid sjön Tansen. Det var underbart. Jag och min syster Ellen badade i sjön, lekte med roliga dalakusiner, drack Soda stream-cola, fiskade abborre och så adderade vi alltid några nya svordomar till vokabulären. Nu har jag inte varit där sedan jag var sju äpplen hög, och jag drömmer om att ta en roadtrip till Dalarna, genom gamla bruksorter, gå på loppisar, hälsa på mina sköna släktingar och njuta av Sveriges finaste dialekt.

Island
Någon gång skulle jag vilja åka till Island, bada i varma källor, rida islandshäst och hälsa på några andra släktingar. Min mammas farmor kom från Island och kopplingarna till denna karga ö är något som har vårdats ömt i min uppväxt och något som alla mina släktingar här i Sverige har värnat om. Vi gick runt i Islandströjor, hade ofta besök från Island om somrarna, en av dem – Auður – tog hand om mig när jag var liten skrutt, vi lärde oss isländska ord och jag red så klart islandshäst. Men jag har aldrig varit där. Skam.

Prince Edwards Island
Nu har jag för visso redan varit här, på Anne på Grönkullas Prince Edwards Island i Kanada. Men jag skulle vilja återvända dit en dag. Gå genom lummiga skogar, på igenväxta vägar, över mildsvidda ängar, titta ut över det dramatiska landskapet vid någon av alla fyrar och ta ett dopp i havet.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 9 kommentarer

 1. Anna

  Härligt att du tycker dalmålet är finaste dialekten! 😉

 2. Ida

  Kul, Kuba och Island finns på min drömlista också 🙂

 3. Anna María

  Åh Island! Jag är halvisländsk och drömmer om att flytta dit någon dag. Åk dit. Det är magiskt!

 4. Fanny

  Häftigt med anknytning till Island! I höstas reste jag till Reykjavik för att hälsa på en vän som jobbade där då. Tyvärr han jag bara vara i det landet i tre dagar, men vill verkligen åka tillbaka igen för att se mer av den fantastiska naturen. Så åk dit!

 5. Emma

  Åh Island är helt underbart, så sjukt imponerande natur! Jag kommer bo hela nästa termin i Kanada, så då ska jag ta och planera in en visit på Prince Edwards Islands, lät även det väldigt mysigt!

 6. Helga

  ja, kom til Island Emma! Interesting to hear about your Icelandic “roots” 🙂

 7. Anna H

  Jag var på Kuba för cirka 10 år sedan när jag studerade på universitet i Mexico. Det var verkligen ett kontrasternas land, på många sätt.

  Jag vill oxå åka till Island, men framför allt till PEI. Älskade böckerna om Anne på Grönkulla. Har läst dem flera gånger om. Har du sett tv-serien från 90-talet?? My god, tyckte att hon var den perfekta Anne och han var den perfekte Gilbert!

  Tack för en fantastisk blogg! Kram

 8. Johanna

  Men åh, Tansen kan ju vara en av Sveriges finaste sjöar! Perfekt att ha stuga så nära liksom. Jag har liksom du släkt uppe i Dalarna och har spenderat måånga somrar i en stuga på en fäbod bara några kilometer från sjön. Ps, passa på att besöka loppisen Tulavippan i Gagnef om du åker dit någon gång! Inte så mycket vintage kanske, men mycket fint ändå 🙂

Lämna ett svar