#klimatfrukost – kids, klimat, normer och konsumtion

I samarbete med Hyber

Foto: Caroline Solberg

I full höstuniform mötte jag upp de här två i går morse. Min bekant-gone-numera-vardagskollega Maria Soxbo och fantastiskt inspirerande Olivia Beke Rothschild från det geniala konceptet Hyber – en hyrtjänst inriktad på barnkläder!
Platsen? Pja, självaste Svenskt tenn på Strandvägen. Vad skulle vi hitta på då?
Jo, tillsammans bjöd vi in till #klimatfrukost på tema kids och klimat i tesalongen!

Under vår följetång #klimatfruost så snackar vi ju klimat och manglar alla ämnen vi kan komma på genom ett par välslipade klimatglasögon. Passande nog har Svenskt tenn just nu en utställning om klimatet! Missa för kattsingen inte den, för den är så träffsäker, rolig och smart. En satirisk käftsmäll – in a good way!
Utställningen heter “Välkommen till biosfären” är gjord av konstnärerna Eric Ericson och Lars Arrhenius och finns att kika på fram till den 27 oktober!

Uppe i tesalongen hade det dukats upp med tekoppar så här fint.

Alla gäster skulle serveras en frukost som tagits fram utifrån EAT lancet-rapporten som berättar hur världens befolkning bör äta ur ett hälso- och klimatperspektiv. Så smart drag av Svenskt tenn!

Strax efter åtta anlände gästerna! Först kom Mrs Mighetto-duon Anna och Malin som liksom är som en varm, matchande famn.

Sedan blev det kramkalas i just den famnen!
Emilia Ilke, Studio Elwa, Mrs Mighetto och Maja Säfström.

Anna Kubel och Jasmina Bylund som skapar världens finaste plats på internetz kom!

Maja Säfström, Emilia Ilke och Mimmi Staaf. Triss i bra personer! Lyllo de som har de här människorna som närmaste vänner kan jag känna.

Och vettiga, härliga Sophia Schyman med #klimatfrukost yngsta besökare genom tiderna, lille Nils.

När alla gästerna hade kommit satte vi oss till bords och det blev dags för panelsamtal om kids och klimat. Ett ganska brett ämne, med tusen infallsvinklar.
Kidsen är ju de som ska leva på den här planeten, och just nu ser läget inte så himla suveränt ut.
Dagens barn är den första generation som inte tror att det kommer få det bättre än sina föräldrar.
Och jag tycker Jonas Gardells citat här ovan är så träffsäkert.
Vuxenvärlden håller hårt på våra privilegier och har svårt att droppa de mest ohållbara vanorna, för en vill ju ha det … gött.
Vi drivs av kortsiktiga belöningar.

Maria Soxbo var moderator!

I panelen hade vi Katarina Graffman som är doktor i kulturantropologi och en av författarna till boken “Vi är vad vi köper”. Så intressant att höra henne snacka om konsumtion.

Och Therese Lindahl som är forskare på Beijerinstitutet (en del av stiftelsen Svenskt tenns vinst går just till Beijerinstitutet). Och självklart: Vassa Olivia Beke Rothschild som är kommunikationschef och medgrundare till Hyber, som ger en av lösningarna till detta komplexa ämne med deras cirkulära affärsmodell.

Vad handlade panelsamtalet om då?
Jo, utgångspunkten var så klart klimatkrisen. Och de som drabbas hårdast av klimatförändringarna är inte vi som sitter i svenskt tenns trygga tesalong, utan kvinnor – framför allt unga, fattiga mödrar.
Klimatfrågan är en rättvisefråga.
För de människor som släpper ut mest är inte de som drabbas hårdast. Folk med stash är de som har störst klimatavtryck och drabbats minst, och de med minst resurser är de som släpper ut minst, men drabbats hårdast. Upp-och-nervända värld.
Och utifrån detta kom samtalet raskt in på det här med barnnormer.

Att sätta ett barn till världen anses vara ett av det största klimatavtryck vi kan göra – om de lever lika ohållbart som vi i Sverige vill säga. Svensken släpper ut 10 ton växthusgaser per år, och det säger sig självt att det blir rejäla klimatavtryck om ytterligare 10-tonsviktar ansluter sig. Lägg på lite syskonnomer på det, så rasslar avtrycken på i rasande takt.

Om vi ska få ett hållbart samhälle så gäller det att vi ställer om och uppfostrar klimatskötare, inte kopior av oss. Äter smartare, konsumerar smartare, transporterar oss smartare.
Och här kommer en viktig parameter:  barn gör ju inte som vi säger, utan som vi gör. Så vi föräldrar måste levla upp vårt klimat-game.  Vi om några!
Som föräldrar finns det samtidigt hundra tusen olika konsumtionsriualer. En vill skydda sitt barn, hålla kidsen varma och är ett lätt byte för konsumtion när det kommer till lugn, ro, sömn, harmoni och trygga barn. Det konsumeras hej vilt!
Det finns så många konsumtions-strängar att spela på. Jag själv var som en Eric Clapton på tjack.

Det vore ju toppen om det blev enklare att göra rätt och svårare att göra fel. Och där kommer Hyber in i bilden. Hyber är ju en hyrtjänst av kläder. En beställer efter storlek och får hem ett fullt kitt. När en är klar, eller växer ur, skickar en tillbaka och får nya storlekar. På så vis slipper föräldrar att köpa nytt, och kläderna kan användas av fler barn = mindre klimatavtryck.
Alla har ju inte tid och ork att handla begagnat, så detta är perfekt för föräldrar som vill spara tid, klimat OCH plånbok.

Nina Campioni.

En fråga som kom upp? Var är alla män!
Pja, vi bjöd ju givetvis in en hel massa män till vår #klimatfrukost, men ingen svarade.
Och här har vi ett problem. För vi behöver verkligen på med männen i klimatfrågan. Detta är ju en fråga för alla.

Elsa Billgren.

Efter panelsamtalet fick alla gäster en guidad visning till utställningen “Välkommen till biosfären”, av Svenskt tenns Elin Lervik.

Och så togs det lite bilder!
Så kul att 90210 var på klimatfrukost!

Malin Mighetto från Mrs Mighetto, Anna Kubel, Jasmina Bylund, Anna Sylvan från Mrs Mighetto, Ida Magntorn och Marlene/Fru Vintage.

Så många bra på ett och samma ställe!

Skilladflorals, Emelie Sundberg, Dnilva och Caroline Borg.

Annika Leone, Nina Campioni, Therese Krupa och Cecilia Blankens.

Maja Säfström, Emilia Ilke och Mimmi Staaf.

Fanny och Cecilia – som varit på ALLA klimatfrukostar. Heja!

Sheila Arnell!
Innan vi vinkat av alla gäster så hade vi åtminstone uppslag till två nya klimatfrukostar! Så kul!

Tack alla som kom! Och för alla 30 nya träd i vår klimatfrukost-skog! Yep, vi köper ett träd i Vi-skogen för alla gäster som kommer på våra klimatfrukostar. Bara genom att show up gör en lite klimatnytta.

Och tack till Hyber för att ni vill prata viktigt med oss!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Lämna ett svar