Klimatfrukost: Framtiden, elen & energin

– I samarbete med Vattenfall

#klimatfrukost är en serie influencerfrukostar på olika teman som vi genomför i samarbete med olika partners. Vilka krav vi ställer på de företag vi samarbetar med kan man läsa om här.

I går morse pep jag – i uppfriskande regndugg – mot prunkande Bee Urban i Stockholm. Där anordnade nämligen jag och Maria höstens första klimatfrukost.

Det känns som en evighet sen, och pja, … det var det också.
I början av 2020 stod vi inför publik på Arkdes och pratade om det viktiga året 2020. Australien stod i brand, och det var hög tid att kavla upp ärmarna. Sista timmen. Göra, prata, lyfta och pusha. Knö undan fossilhaltande beteenden och omfamna nya. Vi hade tre klimatfrukostar inbokade, ärmarna var bestämt fastklistrade, vi hade ett storslaget boksläpp inplanerat och vi skulle kuska Sverige runt och föreläsa om att göra skillnad för klimatet. Sedan kom en pandemi.
Pandemin är ju fortfarande ett faktum, men nu testade vi oss på att ha klimatfrukost i en mindre version i ett växthus omgiven av grönskande rum.

Temat för denna klimatfrukost var Framtiden. Vi ville snacka el, energi, lösningar och utmaningar, och Klimatfrukosten gjordes möjlig tack vare Vattenfall. Vi ville sladda in på detta blixtrande ämne och ställa frågor som: Hur lever vi i framtiden? Kommer alla (kunna) ha elbilar? Räcker elen? El-ler? Hur kommer våra hem se ut? Vilka nya el-beteenden kommer att dyka upp? Och vad kommer att vara status i framtidens liv?

Vi hade bjudit in ett stort gäng, men det var först till kvarn som gällde. Några som knep platser var Caroline Borg, Emelie Sundberg och Nika Wahren.

Och Annika/Medveten i stan, Sophia/Recovering shopaholics och Sarali/Eko_ekonomen

Och Ida Magntorn som råkade vara i stan!


I panelen för att diskutera framtid, el och energi fanns Lasse Ejeklint som är klimatcoach för Vattenfall, Kristina Östman som är sakkunnig inom energi för Naturskyddsföreningen och Svante Axelsson som är nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Kristina Östman från Naturskyddsföreningen har varit med på flera Klimatfrukostar, hon finns även med i vår bok  “Gör skillnad” i kapitalet om bostaden och är expert på att förklara så en förstår. För el och energi är så knepigt att förstå sig på, desto viktigare att ha en klimatfrukost där en får möjlighet att snacka mer om ämnet.

Älskar hennes geniala liknelse med el-bassängen.
Nu ska vi se om jag kan dra den på ett vettigt sätt. Så här: När vi använder el, exempelvis drar igång diskmaskinen, tänder en lampa eller plöjer en serie på TV, så får vi el från den stora el-bassängen. I bassängen finns alla olika typer av el – från skitig fossil-el till fin, förnyelsebar el från vindkraft.
Även om jag har ett elavtal som ger mig el från vindkraft, så får jag en el-mix när jag vevar igång elen. Det hade varit en dröm att få just den fina elen som jag betalar för i mitt eluttag, men har jag ju inte direkt en specialdragen lina mellan mig och vindkraftverket. Istället pumpas all el ner i bassängen, och ifrån bassängen får alla sin el. Om jag har ett elavtal med 100% vindkraft så pumpas motsvarande det jag förbrukar in i bassängen. Så ju fler som aktivt ser över sina elavtal och använder förnyelsebart, desto renare el i bassängen = alla glada!

Efter att ha babblat loss i trädgården, så gick vi och alla gäster in växthuset där Bee Urban huserar. Där serverade Matjord en växtbaserd frukost gjord på lokala råvaror i säsong. De hade kommit över mängder av äpplen – 40 olika sorter – som annars skulle förgås. Så det bjöds på äppeltema med fralla med rivet äpple, overnight oats med äppelkompott och en apfelstrudel.

Gästerna anlände, bland annat Sophia/Recovering shopaholics och jag la band på mig att inte slänga mig runt halsen på varenda en av dem (svältfödd på att träffa alla IRL).


Fotograf: Caroline Solberg 

Vid 08:30 var det dags att dra igång samtalet. Men innan jag lämnade över ordet till Maria som skulle moderera samtalet så skulle det påminnas om att hålla avståndet, och så berättade jag varför vi gör de här klimatfrukostarna. Det handlar om att skapa samtal kring klimatet, och skapa ett tillfälle för fler att ställa frågor, öka på kunskapen och sprida vidare den.

Som kunskapen att el inte kan lagras i elnätet, exempelvis. När en drar igång ugnen vid 18-snåret eller trycker på knappen på diskmaskinen efter middagen så dras den av el som produceras just precis då.
Elkonsumtionen är som högst (och skitigast) på morgonen och på kvällen – när trycket i bassängen är som högst. När alla lagar mat, slår i gång diskmaskinen, duschar, tittar på TV eller tänder lampan.

Numera finns appar som visar när elen är som dyrast och skitigast, och teknik som drar igång laddning av exempelvis elbilen när trycket är som lägst. Och detta – teknik som följer utbudet av el –  trodde flera i panelen att vi skulle se mer av i framtiden. Diskmaskinen som laddas efter middagen och därefter inväntar bästa tiden för att dra igång.

Fotograf: Caroline Solberg 

Vad pratades det mer om i panelen då?
Maria inledde med att förflytta oss in i framtiden, närmare bestämt till 2030. Och frågade Svante Axelsson hur det fossilfria livet såg ut?
“Det ser attraktivt ut! Det är bullerfritt eftersom det finns elbilar, cyklar och förarlösa små shuttlebussar. Man äger inte bil i stan. Det är ganska meningslöst att äga en bil som står parkerad 95% av tiden och samtidigt ockuperar dyra markområden. Vi jobbar mindre och livet är mer än materiell konsumtion. Människor i Sverige kommer att må bättre, däremot är jag orolig för spänningen i resten av världen.”

Lasse från Vattenfall trodde att Sverige som land skulle attrahera nya industrier, eftersom vårt land kan locka med fin el, och Svante trodde att han skulle kunna åka elflyg mellan Umeå och Östersund 2025.

Svante berättade att det sker massor av spännande runt om i världen, bland annat i Oslo, där det numera finns en “Gå-på-tur”-app, som var ett friskvårdsprojekt för att få fler att röra på sig … med den lilla tvisten att en kan får åka buss gratis lika långt som en går.

Lasse från Vattenfall redde ut begreppen kring el:
Förnybar el
 = el från sol, vind och vatten
Fossilfri el = el från sol, vind och vatten, men även från kärnkraft som är fossilfritt – men inte förnybart.
Miljömärkt el = el som har någon form av märkning från tredjepart, exempelvis som Naturskyddsföreningen “Bra miljöval”.
“Grön” el = oklart begrepp, som inte har någon tydlig definition.

Hur ofta stöter en inte på det senare begreppet, och tycker det låter bra? Men vad det betyder är alltså högst oklart, även om många säkert menar förnybar el.

Fotograf: Caroline Solberg 

 

Men räcker elen när vi ska ställa om? Byta fossilbil mot elbil?
Ja, men vi måste hushålla med elen.
Sverige som land lämpar sig utmärkt för att producera olika typer av förnybar el, men vi delar också el-bassäng med de andra nordiska länderna. En bassäng som också har kopplingar till den europeiska el-bassängen där det som bekant fortfarande finns en hel del smutsig kolkraft.

Nog för att det låter flott att vi föser in fin el i bassängen, men den största förändringen får vi om vi också ändrar beteende. Alltså använder elen smartare och mer effektivt.
“Största energikällan är effektivisering, Sol och vind är peanuts om en jämför med energieffektivisering. Jag tror på mer förbud mot dålig teknik, då kommer det hända saker! Energieffektivisering är det mest attraktiva för miljön OCH ekonomin”, säger Svante Axelsson. 

Men varför snackas det så lite om energieffektivisering kan en undra.
“Anledningen till att det satsas så lite på energieffektiviseringar är att det är roligare att bygga nytt, än att använda mindre. Roligare för kommunchefen att säga att det byggdes så här mycket vindkraft under hens tid. Alla investeringar som bygger nytt, något mer – det är ju attraktivt och det syns. Energieffektivisering syns inte och det är inte så attraktivt att säga ‘Kolla det där miljonprogramshuset, det förbrukar 50% mindre energi än tidigare’, säger Kristina Östman.

Förutom att vi behöver hushålla med elen så, behöver vi tänka nytt kring ägande.
“Normen är att varje hushåll har en eller två bilar som står parkerade 95% av tiden. Något som är ekonomiskt vansinnigt, du lägger enorma mängder pengar på något du knappt använder. Så en lösning är att dela mer. Dela bil med andra i samma bostadshus, i en bilpool, via ditt företag. Du har ju kanske inte en bil för att äga en bil, utan att du behöver transportera dig”, säger Kristina Östman.

Fotograf: Caroline Solberg 

 

Maria frågade också hur det låg till med Vattenfall, som ju fått en hel del kritik från bland annat Greta Thunberg angående användninn av kol och naturgas, och fick svar av Lasse:
“Vattenfall har en plan som följer Paris-avtalet. Vi ska minska våra utsläpp med 38% till 2030, och vi har en ambition att sänka före utsatt tid. Men vi måste samtidigt se till att alla har tillgång till el och värme. Naturgas är ett mellansteg, inget slutsteg. Jag hade önskat att fossila bränslen aldrig kommit in, men nu är vår ambition att fasa ut det så snabbt det bara går”.

Vattenfall har helt klart en hel del utmaningar, och säger sig vara mitt uppe i sin omställning. Och ju fler som faktiskt trycker på och efterfrågar förnybar el, desto snabbare går det.
En del av mig vill att alla företag ska ställa om i dag, exakt precis nu. Helst igår. Trycka på stopp-knappen. En annan del av mig förstår att det tar tid att ställa om.

För dig som vill se hela samtalet, så livesändes hela frukosten på Klimatklubbens instagram. Vi hade aningen otur med ljudet på grund av rejäla regnskurar som trummade på taket, men vi hoppas att det går att höra.
Samtalet ligger uppe under begränsad tid, så passa på att lyssna.


Fotograf: Caroline Solberg 

När panelsamtalet var över var det dags att släppa in gästernas frågor.Det blev en hela radda. 
Stefan Nilsson
hade laddat upp med fyra frågor (älskar’t!), bland annat en fråga som handlade om den smarta tekniken som ska hjälpa oss att att förbruka el när trycket är som lägst. Och svaret var att tekniken finns, men kommer förmodligen bli ännu bättre.

När vi avslutade så satt alla gästerna kvar och diskuterade vad som sagts.
Medveten_i_stan, som jag gör #cykeluppropet med exempelvis.

Och Caroline Borg, som alltid ropar heja!


Fotograf: Caroline Solberg 

Och sedan var det dags att säga adjö.

Idéen till en klimatfrukost om Framtiden startade för ett år sedan när vi var på utställningen Museum of Fossil Fuels på Fotografiska, som Vattenfall stod bakom. Det var en sådan norm-fucker, om jag får använda ett nytt ord. Där gick en in i museet som det var 2030, doftade på avgaser i små burkar och såg vårt fossilberende ur ett annat perspektiv. Det tedde sig så urbota idiotiskt att halsa runt i skadliga avgaser (hälsoaspekterna var ett genomgående tema) och att använda resurser som vi vet är ändliga och dåliga.

El och energi är en sådan där het, men viktig, potatis. Vi är beroende av el, men jag är övertygad om att vi kommer att ändra vårt beteende kring el och energi (jag har redan gjort det eftersom jag blivit totalt beroende av en app), bli mer medvetna var elen kommer ifrån, hur den används och till vad.
Och samtidigt som vi ändrar våra beteende, väljer elavtal som föser in mer förnybart i el-bassäningen också inse att vi är opinionen och behöver pressa på för att omställningen ska gå snabbare.

“Nu går omställningen alldeles för långsamt, det vet vi. Naturskyddsföreningen driver att vi ska
vara helt fossilfritt 2030, vilket är mer ambitiösa mål än politikernas. Vi vill visa att det är möjligt att ställa
om snabbare, men det bygger på att vi alla ställer om samtidigt – privatpersoner, politiker och näringsliv”, säger  Kristina Östman från Naturskyddsföreningen.

Nu är frågan. Vilket ämne tycker du att vi ska snacka om härnäst – TYCK TILL!

 

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 11 kommentarer

  1. Anna

    Ni är så himla bra som tar upp detta. Hoppas verkligen på mer energieffektivisering! Fast vattenkraft är oftast helt förödande för livet i våra vattendrag och vindkraftsboomen som nu pågår i Sverige är också rätt problematisk med tveksamma aktörer, fågelliv som hotas och lokalbefolkning som körs över så att kalla den “fin-el” rakt av blir lite av att grönmåla och ge en förenklad bild tycker jag som naturvårdsbiolog. Jag säger inte att vi ska sluta producera el, men att göra det kommer alltid att ha ett högt pris på naturen och glömmer vi det finns risken att vi slutar trycka på för starkare miljökrav på dessa producenter. Klimatförändringarna vi redan satt igång kommer att påverka oss oavsett hur mycket vi lyckas minska våra utsläpp nu, så det gäller att vi inte glömmer bort naturen och den biologiska mångfalden i jakten på förnybar el och förnybara bränslen.

    1. emmasundh

      Jag håller helt med, och desto viktigare att sänka förbrukningen av el. Vad jag förstår ser märkningen Bra miljöval även på effekterna på naturen, och hur placeringen av exemplevis vindkraft påverkar området. Känns i det stora hela som om detta kommer vara en stor fråga i framtiden.

  2. Frida L

    Hej! Jag bor i glesbygd i Norrlands inland, men är uppvuxen i Stockholm med allehanda miljötänk. Vissa grejer är lättare här, och vissa är svårare. En grej som jag tror att folk i stan inte tänker på är att vi som bor här och har “vacker natur” bestående av reglerade älvar, kalhuggna skogar, surrande vindkraftverk, gruvor mm, vi får knappt ingen kompensation i form av billigare el, lägre skatt, mer pengar till kommunen osv. Dessutom är infrastrukturen och kollektivtrafiken dålig och bilberoendet stort, så det är även vi som drabbas av t.ex. höjda bensinskatter, minskad turism mm. Jag skulle vilja att ni diskuterade hur man kan jämna ut skillnaderna så att t.ex. bensinskatt, elpriser osv kan vara olika beroende på var man bor. Samt att lyfta frågan varför inte mer el (t.ex. vindkraft) produceras i städerna där den största användningen är (och det redan är förstörd natur och bullrig miljö, så det skulle inte bli så stor skillnad). I trakten där jag bor är den gängse åsikten att vindkraft är skitdåligt, men det är ju för att vi bara får del av baksidorna med det. Och baksidorna lyfts sällan i debatten, utan endast att det är så rent och förnybart.

    1. emmasundh

      Detta MÅSTE vi snacka mer om! Jag skulle vilja ha en klimatfrukost om landsbygd vs stad!
      Tack för din kommentar!
      Kram emma

      1. Frida L

        Bjud in t.ex. Po Tidholm eller Sofia Mirjamsdotter som driver Norrlandspodden och har bevakat landsbygdsfrågor under lång tid.

        1. emmasundh

          Åh, TACK för namn! Detta ska jag grotta i!

    2. Anna

      Så himla spot on skrivet Frida och så bra svar också, vad mycket vi har att lära av varandra! Jag blir lite rädd för att det känns som att naturvård och ekologi glöms bort i “klimatdebatten” idag. Vi på landsbygden tampas ju både med ohållbart skogsbruk, ohållbar vatten och vindkraftsproduktion, gruvutbyggning som liknar vilda västern (tex Norrlandspodden tar upp mycket av detta) och ett alltmer intensivt jordbruk och det är ju här den allra största andelen rödlistade, hotade arter i Sverige finns. Att ha med någon med kunskaper om hur läget är i den svenska skogen idag, till exempel Stig-Olof Holm, som undervisar på i kurser på Umeå universitet som berör ekologi och frågorna om hur ett hållbart samhälle ska utformas, vore himla intressant tycker jag.

      1. emmasundh

        Detta bara MÅSTE lyftas! TACK!

        1. Anna

          Verkligen, ni gör ett så himla viktigt och bra jobb! Ifall ni inte redan sett så har ni här en öppen föreläsning, så kallad vetenskapslunch, från Umeå universitet på temat Ekologi och Demokrati som i alla fall var en riktig ögonöppnare för mig 🙂 https://vimeo.com/303671252

          1. emmasundh

            Ska kolla genast! Fasen vad jag älskar detta kommentarsfält. VAD SKULLE JAG GÖRA UTAN ER?

Lämna ett svar