Hur mycket kan vi köpa begagnat? Var går gränsen?

Nämen hallå, hallå!
Kolla vad John fått tag i via Blocket! Enkupigt, gammalt taktegel som ska pryda vårt nya hus. Det är enorma mängder, och kommer räcka till en sida av huset. Nu ska vi jaga rätt på taktegel till den andra sidan också.
1 spänn styck kostade dessa prima tegelpannor med patina!

Nu är frågan: Hur mycket av husets material kan vi köpa begagnat? Var går gränsen?
Är det vi eldragningen kanske?
Och hur närproducerade material kan vi få tag i? Kan vi hitta sten till grunden nästgårds? Lera i grannsocknen?

Vi har totalt ballat ur, och har insett att vi bara inte kan kompromissa kring materialen. Om det inte är begagnat, så ska det vara ett försvarbart material som inte ger oss skav. Transporterna får inte bli för långa så klart, för då faller hela idén kring detta tokbygge.

Senast i raden av funderingar har varit detta med takisolering. Vanligtvis kan en ju isolera med cellulosa från skogen, men vi har inte fått tag i någon som kan garantera hyggesfritt. Ja, ni hör ju. Då nu har vi snöat in på ull istället …
Isolera med fårull blandat med … lera. Då kommer vi behöva EN HEL DEL fårull om en säger, haha.
Som tur är finns ju en hel del gårdar häromkring som har just får, så nu kanske de får en ny business, hehehe.
Byggmaterials-provider!

Om det är kul detta hära?
FASANSFULLT!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 8 kommentarer

 1. Susann

  Har ni kollat om det finns någon som odlar hampa för isoleringen i närheten?
  Det har vi isolerat med på vind och väggar i vårt 50-tals hus när vi renoverat.
  Det kan oxå blandas med kalk för att få hampabetong (hampcrete på engelska, finns mycket info på nätet)
  Närodlat och odlat på ett bra sätt både för natur och djur.
  Lycka till!

 2. Vera

  Hej Emma!
  Det här är kanske fel kanal, men kan inte ni göra ett plan B-podavsnitt om just att bygga? Typ “Bygga, bostad och begagnat byggmaterial”? Det jag (som bor i lägenhet men drömmer om ett hus) har tänkt på är bland annat:
  * att de flesta nyckelfärdiga hus är stora, ofta runt 150 kvm och uppåt. För mig, som är själv med en hund, och vill bo på runt 80 kvm är utbudet skralt, och de flesta mindre hus är fritidshus.
  * att bygga med begagnat material förutsätter ofta att man redan har något. T.ex. en lada/förråd där man kan förvara allt i väntan på bygget. Ska man alltså inte kunna flytta från lägenhet till ett hus utan att först ha ETT TILL hus?
  * att det kan vara svårt att värdera begagnat material. En medarbetare/skribent i tidningen Kloka hem pratade om att begagnade fönster KAN vara bra, men om de läcker värme är det bättre att köpa nya, isolerade glas, för att inte behöva använda mer energi för att värma upp huset. Så vad ska man välja?
  * min önskedröm vore ju att det funnits ett byggföretag som man kunnat anlita för att t.ex. bygga halmhus. Jättefina hus, men de verkar ju ta… minst två år, kanske fyra, fem att få boklara? Och ska man verkligen behöva bli byggare och expert själv för att kunna ha ett miljövänlig(are) hus?

  Tack för en bra blogg!
  Vera

  1. emmasundh

   ÅH, så bra frågor! Detta sparar jag – så klart vi måste göra ett poddavsnitt om bygg!
   Tack för att du kommenterar!

 3. Elina

  Är så.roligt att följa hur ni hittat material till huset. Lycka till i fortsättningen!

  1. emmasundh

   Tack snälla!

 4. Em

  Vet inte hur det är tänkt med vatten och avlopp, om ni ska ha eget avlopp med brunn och tank kan ju kommunen ha vissa krav. Eldragning är nog ur försäkringssynpunkt bäst att ha nytt.

  1. emmasundh

   Ja, helt klart!

 5. Johanna

  Just ull är ju ett material som kastas bort i Sverige, pga går att framställa billigare på andra håll. Det lönar sig inte att sälja den svenska “skräp-ullen”. Så med rätt kontakter borde du ju kunna hitta 750 ton ull, enligt den här artikeln! (obs, grov förenkling och överdrift, men tänker ändå att du är en person med tillräckligt driv för att hitta lagom till att isolera en vind!)

  https://www.svd.se/darfor-slangs-tonvis-med-svensk-ull

Lämna ett svar