Hej miljö & papperssparande app!

i samarbete med e-Boks

I ett försök att minska mina koldioxidavtryck i världen har jag den senaste veckan tagit ett storgrepp om det här med papper. Jag får PANIK på hur mycket papper det dimper ner genom brevinkastet varje dag.
Nu har jag har sagt upp gratistidningar som jag ändå inte läser, tackat nej till reklamutskick och mejlat exempelvis Ica om att jag vill ha mina erbjudanden via mejl istället för per post. Eftersom jag dessutom driver eget så har jag börjat med digital redovisning – ÄNTLIGEN.


Allt för att slippa kvitton, papper, slippa skicka onödigt mycket post och – framförallt – bli av med alla papper som dräller här hemma. De förstör mina försök till ordning.

Nu testar jag även en ny grej, e-Boks.
En app där jag kan ta emot mejl och dokument från myndigheter och företag (räkningar, pensionspapper, skattedeklarationer, lönespecar exempelvis), men även scanna in viktiga papper och få kvitton digitalt.
Exempel på post jag tar till e-Boks är brev från Skatteverket, statens tjänstepesionsverk, Trafikverket, Transportstyrelsen, Stockholms stad och Försäkringskassan. Dessutom har det börjat trilla in kvitton från när jag handlade mat i Köpenhamn! Deras Netto är nämligen anslutet till e-Boks och där har jag alltså alla kvitton digitalt i min app. Nu väntar jag på Coop, Ica och Hemköp också …
Ser framför mig ett kvittofritt samhälle!

Appen sparar inte bara papper, träd och postgång utan är den där viktiga pärmen jag ska ha – men aldrig vet var den är eller var den ska stå. Dessutom är appen kopplad till mitt personnummer (jag loggar in med bank-id (megasuperenkelt)), inte till min mejladress.
Det här är helt klart det bästa som har hänt min hjärna. Jag blir knäpp av att inte veta var jag har saker eller veta hur jag blivit aviserad. Har jag fått räkningar via post, mejl, SMS eller rökmoln? Ingen vet.
Men nu tänker jag att jag ska spara allt på ett och samma ställe.
Eftersom jag kan scanna in egna kvitton så kan jag dessutom spara min bokföring här. Och inte minst: spara kvitton som ger någon form av garanti. Jag har verkligen noll koll på sådant.
Lika nyfiken och peppad på detta som jag? Spana in e-Boks och ladda ner appen med samma namn. Om några veckor när alla räkningar trillat in ska jag utvärdera denna app ytterligare tänkte jag.

Heja hållbarhet (och ordning)!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Sara

    Låter smart! När det gäller hållbarhet är dock inte minskningen av papper den enda aspekten. Datacenter drar mycket el för att kyla ner allt och kan beroende på elen ge upphov till mycket koldioxidutsläpp. Det är likadant varje gång man laddar upp en bild nånstans. Därmed inte sagt att pappersräkningar skulle vara bättre, där krävs ju även transport av pappret och så. Det går att räkna på och resultatet kanske skiljer sig åt beroende på vilken miljöaspekt man kikar på… Ville såklart inte skjuta ner ditt beslut, tycker bara det är intressant att fundera på olika aspekter!

  2. Händelsevis

    Ååå berätta mer om digital bokföring! Sitter och printar nu men blir ju galen! Förra året vägde pärmen 2,5 kilo. Av rent pappersslöseri alltså….

Lämna ett svar