Förvånar mig själv.

Tänk ändå, att jag som tittade på slott i Värmland och drömde om en putsad skola från 1921 med stora fönster och mängder av möjligheter, skulle köpa en tomt med … en liten stuga på?

Ja, jag förvånar mig själv. Helt klart. Men har också insett att jag är ganska bra på att tänka om. Okej, skolan kommer jag som sagt aldrig släppa, men kanske bra på att hitta alternativ. Och framför all: bra på att drömma, hahaha.

Här kommer några bilder från tomten som vi köpt (fåt tillgång till den om två veckor (blev framflyttat en vecka)).
Nu ska vi förvisso inte bo i den lilla stugan, utan planen är att rumstera om på tomten och bygga ett nytt hus på platsen.
Stugan kommer finnas kvar, fast kanske inte just precis där. Något annat skulle kännas som en skymf mot den tidigare ägaren. En vill ju förvalta historien om platsen på ett rimligt sätt tänker jag.
Men som sagt, någonstans mellan lönnar och hassel (mina favoritträd) så ska vi ge oss på att bygga ett halmbalshus. Om vi får bygglov. Ett så klimatsmart hus det bara går.

Så här ser stugan ut. Den ligger uppe på ett berg och är byggt i mitten av 1900-talet.
Marken som stugan ligger på har en gång tillhört min släkt. Och den förra ägaren hyrde marken i många, många år av min morfar, men på 1980-talet så fick hon köpa loss marken.
Tror det var i samma veva som all mark (och även släktgården) föll ur händerna på släkten. Long story, men nu har vi alltså köpt denna tomt.
När min mamma var liten (hon är born and raised i ett hus några meter härifrån) så satt hon här och knäckte hasselnötter på en sten. Detta var hennes – och hennes syskons – bästa lekplats.

Där finns också ett växthus som inhyser en gigantisk vinranka. Förhoppningen är så klart att förverkliga vår dröm om växthuset av begagnade fönster. Vi tog med alla gamla insamlade fönster i flytten, så vi har 32 stycken gamla fönster om jag inte minns fel, två dörrar och en ritning.

På tomten en hel massa småhus, och även ett lusthus. Om det inte blir punschveranda på det nybyggda huset, så kanske jag bygger om detta till ett inglasat lusthus. Eller sätter klematis kring varenda stolpe och låter det kapslas in i grönska. Vad tycker ni?

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 6 kommentarer

 1. Maria

  Det kommer bli jättebra! Både stugan och det kommande huset. Jag gör nåt liknande själv, och även om mitt ställe inte är gården jag drömt om har jag så himla roligt när jag skapar mitt eget lilla ställe. Funkisstugor eller vad man ska kalla dom har ju potential att bli väldigt fina, om än inte på 1800-talsvis!

  1. emmasundh

   Åh, vad roligt det skulle vara att se!!!

 2. Amanda

  Åh, helt klart klematis!!! Och i gamla huset tycker jag vi startar syverkstad!!

  1. emmasundh

   DET SKA VI!

 3. Fia

  Ni har inte funderat på att köpa ett befintligt gammalt fint hus och flytta till tomten istället för att bygga nytt (om än med klimattänk)? Det måste väl vara klimatsmart om nåt!

  1. emmasundh

   Vi har kikat på det, men inte hittat något i närheten. Vi fick erbjudandet om ett hus utanför Vilhelmina, men tänker att det är smartare om någon i trakten flyttar det, istället för att vi transporterar det så långt. Tanken är ju att bygga ett halmbalshus med halm från Värmland.

Lämna ett svar