Everybody loves vintage

Alla älskar vintage och vill ha en del av vintage-kakan. I våras släpptes tre böcker på temat, Elsa Billgrens vintage, Retro Stockholm och Vintageparty (som jag skrev och stylade tillsammans med Volang och Vintageprylar). Expressen släppte en Vintage-bilaga, vi (vintageparty-gänget) startade Vintagefabriken och vintagemässorna exploderade i antal. Vintagevurmen fortsätter att vira in världen i sin varma retro-famn. Aldrig tidigare har svunna tider inspirerat så mycket som nu …

Foto: Martina Ankarfyr för Aftonbladet. Styling: Emma Sundh.

Funkis-fever! Design Letters har tagit den världsberömde, danske arkitekten och formgivaren Arne Jacobsens typografi från 1937 och satt på tallrikar, muggar, bestick, kannor och skålar.

Retro i nytappning. Poppiga Lagerhaus blickar ständigt tillbaka några decennier i sin design. Porslin med retroinspirerat mönster (något av deras specialitet), godisburkar vars design är hämtad från gamla läkarburkar, String-inspirerade möbler och lampor i plåt. Tidigare i höstas kunde man även hitta pastellfärgade kopior av de klassiska Triett-kakburkarna – kakburkar i tre plan.

Barndomsdarlings! Formgivaren Catharina Kippel har tillsammans med Design House Stockholm tagit fram muggar, textilier och julkulor med Elsa Beskows klassiska sagomotiv från förra seklet. Farbror Blå, Fru Kolros, Herr Tistel och Fru Fuchsia är några av karaktärerna som har lämnat sagovärlden för lite vardagsrealism.

old school by emmas vintage

Retro i massproduktion. Möbeljättarna sneglar över axeln mot 1950-och 1960-talen och lanserar en rad retromöbler. Förutom IKEAs reproduktionen av det klassiska soffbordet Lövet från 1956, så finns nu även skolplanscher, emailjkannor och medicinskåp i reportoaren. Mio kontrar med retrosoffor med namnen Yesterday och Bogart, medan The Sofa Store gör varianter på klassiska soffor från 1940- och 1950-talen.

Gröna flaskor och koffertar. Danska House Doctor flirtar med industriellt 1900-tal och utökar ständigt sitt sortiment med replikor av godingar från svunna tider. Gröna flaskor som påminner om Apotekarnes bittervatten, plåtskåp i industrimodell och koffertar i olika kulörter (även Åhléns säljer denna typen av plåtkoffertar nuförtiden).

Gamla hus i vintagestil. Förutom att auktionsjätten Bukowskis har blivit en mäklarfima (numera auktioneras både hus och gårdar ut, jämte Louis Vuitton-koffertar och Carl Malmstens-fåtöljer), kan man numera köpa hela vintagekoncept. Till och med vintagehus.   enast i raden av vintage:ifierande är Trivselhus som lanserar Vintage Living – en kollektion med hus som är inspirerade av gammal stil.

Retropop! Danska Superliving har gjort sig kända för sitt retroporslin Amanda (som jag har förälskat mig i totalt) och fortsätter på denna retropoppiga bana med en ny kollektion med grönt porslin – med nytt mönster i 1950-talsstil.

Industriellt på svenska! Äppellådor i nyproduktion, industrilampor i plåt och läkarflaskor i brunt glas. Förvaringsmeckat Granit är Sveriges svar på danska House doctor. Här får gammal industridesign ny kostym.

Alla vill ha en bit av vintagekakan. Det är inspirerande och roligt att fler inspireras av denna vackra estetik, om det så är sekelskift, funkis eller industridesign. Extra viktigt är det när det byggs så mycket som det gör i Stockholm. Jämte ett sekelskifteshus byggs skyskrapor i glas, något som ger mig utslag. Det enda stället de har lyckats är i Gamla Midsommarkransen där jag bor, där de faktiskt har tittat sig runt omkring och byggt efter den rådande stilen.
På det sättet är denna nyproducerade vintagevurm positiv, men jag vill också poängtera att jag så klart i första hand förespråkar real vintage och återbruk. Det är snällast och smartast mot miljö.

 

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 5 kommentarer

 1. Chiaki L'Argent

  Visst ar det harligt med allt detta retro men jag kan bara halla med dig om att riktigt vintage ar faktiskt bast. Jag har last din blogg lange nu men aldrig kommenterat forut. Som utvandrad svensk boendes i London sa gladjer det mig att jag far en dos av svenskt vintage varje gang jag besoker din harliga blogg. 🙂

  Chiaki xx
  http://chiakicreates.com

 2. Josefin

  Jag blir alldeles vimsig av allt nytt. Har just köpt ett väldigt gammalt hus och var precis på väg att börja tänka i köpa-nytt-banor när jag såg hur köksluckorna såg ut i huset och vände och är nu mer än nånsin inne på att vårda och komplettera det gamla istället. Om man får önska, så önskar jag ännu mer diy-tips för hemmet!

  Fin läsning! Tack

 3. m

  Kul inlägg! Gillar så mycket den retro Stockholm 60-talsstilen.

 4. Fröken H

  Håller med dig, vintage är bäst när det är äkta vara! Bäst för miljön och bra för själen 🙂 Men lite nytt, i små mängder, går ju bra ibland med 🙂

Lämna ett svar