Ett stycke sommarlista

Hur ser dina planer ut för sommaren?
– Nästa helg ska jag på kärleksfest nere i Kristianstad. Mina bra:iga vänner Mick och Emelie ska nämligen gänga sig. Ska bli så himlans kul. Jag och John bilar ner tillsammans med Lisa, Per och mopsen Mellis i en Volvo, ska stanna på loppisar och lyssna på blandband.
Eventuellt stannar vi några dagar extra nere i Skåne-land efter helgen (har ni några bra Skåne-tips – hit me!). Skulle vara underbart. Jag är nämligen fasligt oberest i Skåne. Jag har bara varit i Malmö, Lund och Helsingborg, men liksom aldrig göttat ner mig. Skulle vara underbart att få göra det.
Efter Skåne far jag till älskade Gotland. Jag har nämligen hyrt ett stort hus med vacker veranda och en lummig trädgård på södra Gotland tillsammans med några av mina bästa vänner. Varje år semestrar jag med en ny konstellation med vänner. Olika varje år. Jag gillar verkligen det. Att få en vecka vardagshäng och latdagar med en liten klick, så man har tid att bara vara.
Sedan blir det Värmland för hela slanten. Ska hjälpa mamma och pappa med trädgården, gräva i trädgårdslandet, måla verandan, plocka hallon och eftermiddagsfika under äppelträdet.
I augusti infaller den traditionella Tjörn-veckan med familjen, som en bara inte får missas.
Däremellan tänkte jag sno åt mig några dagar i Stockholm där det bara är jag och John, cykelutflykter och bad. Och så drömmer jag även om att åka ner till Göteborg för att hälsa på mina vänner Åberg och Thomas. Lite så ser min sommar ut. En hel massa latdagar.

Vad ska du göra på midsommar?
– Midsommar spenderades på vår prunkande innergård i år igen.

Vilken är din bästa sommarfrukost?
– Pappas hembakta bröd (går under namnet pappabröd) med smör och pappas hallonsylt med hallon från trädgården.  Ett stort glas kall mjölk till eller en kopp kaffe. Bör intagas i trädgården i Värmland.

Bästa sommarlåten?
– Introt till “Sommar i P1”.

Ska du åka på någon festival i sommar?
– Om det blir festival, så blir det Way out west. Vore fasligt roligt. Sedan är så klart Popaganda givet.

Vad vill du helst grilla?
– Marinerade champinjoner!  Det godaste som finns. Och majs, färskpotatis, tomathalvor och broccoli. Kan inte få nog av grillat.

Vad dricker du i sommar?
– Min kompis Lisas nya home made ingefäradrink och hallonmojito. Hon är ett drinkgeni!

Vad ska du läsa i sommar?
–  Pocketdeckare!

Vilket är ditt favoritplagg för sommaren?
– Shorts, hängelbyxor och tunna klänningar.

Bästa parken?
– Svandammsparken och Vinterviken.

Bästa badstället?
– Västkustska havet (helst vid Åstol) och värmländska kvällssjöar.

(listan har jag lånat från Nio till fem).

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 19 kommentarer

 1. Trevlig sommar Emma! Jag ska försöka att ta igen så mycket tid här hemma i Norrland som möjligt. Alla mina vänner som jag har längta så att få träffa som nu vallfärdar tillbaka hem. Igår var faktiskt första dagen på ett år alla var under samma tak. Jag har semester ledigt i en månad så tänkte jag passa på att vara så där härligt sommarspontan som jag brukar bli och hitta på en massa skoj med vänner hit och dit. Imorgon så ska jag och några till anordna en möhippa. Njuta utav sommar till max ska jag försöka med!

 2. Lilly

  Åh, Skåne är fantastiskt! Åk runt på Österlen! Vacker natur och en massor att titta på och att göra! I Brösarp finns ett fantastiskt litet hotell, Talldungens Gårdshotell, det är bara sååå fint och mysigt! Jag tror att det skulle vara något för dig! 🙂

 3. Jackie

  Hej!
  Två tips;
  1. Bodelssons by the sea (Tosteberga). Ett helekologiskt litet hotell/resturang nära till finfin natur och bad, både hav och pool.

  2. Bellas place (Bromölla). Ser inte mycket ut för världen när man åker förbi då det ligger lite öde. Men det kan vara väl värt en titt och man vill leka 50- talsraggare för en stund.

 4. Anette

  Emma, du har verkligen den bästa bloggen! Alltid lika intressant att läsa vad du skriver och titta på dina vackra bilder! 1000-tack för all inspiration du ger! Önskar dig en härlig sommar!

 5. Johanna

  Om du inte tidigare har varit på Österlen har du missat Sveriges vackraste plats. Kör runt i alla små byar, ät pizza på friden i södra Mellby, rökta räkor på skillinge rökeri och fika på Kins bageri i östra vemmerlöv. Åk till Kivik art, mitt bästa ställe. Med mycket mera! Kram /uppväxt på Österlen

 6. Karin

  Österlen! Knäbäckshusen! Stenshuvud! Mandelmanns trädgård! Gå vilse i bokskogarna vid Forsakarl och njut av vattnet som porlar. Ät fisk på Bhures i Kivik. Titta på utsikten vid Ale stenar. Fascineras av historia vid Glimmingehus. Njut! 🙂

 7. Daniela

  Tror att jag får härma den där sommarlistan. Kul idé!

  Kram

  Ps. Den översta bilden på dig är verkligen ljuvlig!

 8. Therese

  Bästa Emma!! Jag har ett önskeinlägg om frieri. Jag vet att du skrivit att du gjorde detta och önskar ett peppigt inlägg om dina tankar, vill nämligen själv fria till min kille men vet inte var jag ska börja, hur ska en hitta en plats osv..? Jag har en del ideer men eftersom jag aldrig gjort detta tidigare vet jag inte riktigt vad som är do’s och don’ts så att säga. Vore jättekul att höra vilka tankar du hade inför detta. Kram!

 9. Marie

  Bästa Emma. “Sukarnas gång” i Simrishamn, en pittoresk utomhus loppis som andas Emma. Strosa sedan runder i denna vackra stad. Styr sedan bilen mot min barndoms by Smedstorp. Besök en riktig gamal lanthandel vid namn “Leif handlare” Eftermiddags fika a’la kafferep på Kafé Annorlunda där ni får äta hur mycket kakor som helst. Skön sommar önskar jag dig.

 10. Elin

  Bästa Emma! Tack för en underbar & inspirerande block. Mina Skåne tips till dig (är från Blekinge, där finns också vackra smultronställen), men som någon mer nämt är Österlen fantastiskt. Ystad (tänk wallander filmerna) är också jätte fint. I närheten av Kristianstad ligger Åhus – fin strand och vid hamnen går det att äta glass och spana på alla pampiga hus runt vattnet. Hoppas du får en trevlig vistelse och att man kanske får träffa dig någon gång 🙂 Kram!

 11. Elin

  Blogg* Stenshuvud (utkiksplats) är även jätte fint, med möjlighet till bad och fika 🙂

 12. Solveig

  Nu är det kanske på fel sida Skåne om du är i Kristianstad och vill upptäcka östra sidan den här gången, men vill ändå tipsa om Ven, mitt absoluta favoritutflyktsmål. Ta båten från Landskrona eller ännu hellre den gamla fiskebåten från Råå i Helsingborg, hyr tandemcyklar på ön, cykla runt och njut av Backafall och alla små fina slingriga stigar, bada, picknicka, cykla, bada igen, fika på Pumpans café (eko och veg), köp med er supergod ost från öns getter, gå på Tycho Brahe-museet om ni känner för det eller spana in små hantverkare och gallerier runt på ön. Önskar er en fin sommar!

 13. Stina

  Om du ändå befinner dig i Kristianstad måste du ta dig tid att åka till Åhus, bara 20 min bilfärd bort (går även att cykla eftersom det finns cykelvägar hela vägen). Åhus är en fantastisk mysig liten stad med väldigt god glass men även två fantastiskt bra vintagebutiker.
  1. Butik Åh så Fin – Möbler och inredning http://www.butikahsafin.se/AhSaFin/Valkommen.html

  2. Torget 11 – Vintagekläder och accessoarer för alla tillfällen

  Hoppas att du/ni får en härlig sommar.

 14. Lina

  Måste slå ett slag för västra Skåne – avstånden här är ju trots allt ganska små. Råå som nämns i kommentaren ovan, tillika mitt hem, bör spanas in. Här trängs stockrosorna längs med gathusen på kullerstensgatorna. Sömniga katter tar igen sig på trappavsatserna. På stranden står badhytter o fiskestugor. När ni spanat in klart kan jag verkligen rekommendera Kullabygden. Det är fint att spatsera runt i Mölle – en halvsovande badort med storhetstid i början av 1900-talet (hört om “synden i Mölle?”), i Ransvik finns lunchställe o klippbad o längst ut på Kullaberg ligger Kullens fyr (Sveriges högst belägna). Ett prima avslut på turen är en fika i trädgården på Flickorna Lundgren. Känner en sig riktigt hurtig promenixar man till Nimis o spanar in detta konstverk 🙂 Ha en fin tur!

 15. Lenita

  Låter som en kanonfin sommar! Skåne är fabulöst vackert på sina håll. Om du vill göra en utflykt för att bada/äta/vandra lite, så rekommenderar jag Mölle. Väldigt litet ställe, men gud så fint. Jag vet inte om det finns så mycket second hand eller vintage i närheten, men tänker att du säkert får många sådana tips ändå.

  Mölle ligger vid eller på kullaberg/kullaberg halvön och där ligger även Nimis, Lars Vilks kända konstverk. En kan alltså gå lätt vandring uppför bergen och ner till Nimis och sen ta bilen till Ellen i Ramsvik (som ligger precis i närheten) eller Mölle och ta ett dopp i havet och äta gott på Mölle krukmakeri och café. Och njuta av utsikten till exempel från grand hotel i Mölle. Mölle var stor turistort i början av 1900-talet och här tror jag de första gemensamhetsbaden kom där män och kvinnor fick bada tillsammans, skandalomsusat förr alltså 🙂 Googla Mölle och kolla på googlemaps så ser du hur det hänger ihop!

  Arild, som ligger på sama sida av kullahalvön som Nimis är också mysigt. Och flickorna Lundgrens café ligger i närheten.

Lämna ett svar