Ett stycke öppet brev till Blondinbella

Kära Blondinbella.
Jag har knåpat ihop ett litet brev till dig med anledning av ditt blogginlägg Feminismen uppmuntrar till offerroll.
Ett helt klart … spännande inlägg. Men jag tror att lite information blev lite fel? Så här kommer ett inlägg med några snabba punkter om feminism. Bara att copy-paste:a in i din blogg.

Varma hälsningar
Emma Sundh
“Jag, Sveriges mest framstående feminist”

1. Feminism handlar om att kvinnor ska ha lika chanser i livet som män. Punkt.

2. Sverige är inte jämställt. Kvinnor har i snitt bättre betyg än män, men när de kommer ut i arbetslivet har de längre lön än männen … bara för att de är kvinnor. Den ekvationen går inte ihop. Kvinnor har 83 procent av männens löner, vilket bidrar till att vi inte får lika bra pension, har sämre förutsättningar för att bli sjuka och automatiskt blir de som är hemma med barnen (och måste sätta karriär på paus). Varför? Bäst svar vinner en ett kit av min nya serie Löwengrip Care & Color.

3. Vi har ALLT att tacka tidigare generationers feminister. Om svunna tiders kvinnor inte stridit för sin sak så skulle vi inte vara myndiga i dag. Vi skulle inte kunna ta lån, tjäna egna pengar eller gå utan för ytterdörren utan vår förmyndares (pappa och senare makes) tillåtelse. Jag frågar minsann inte om lov att leva. Sådetså.

4. Feminism handlar inte om att förtrycka män. Endast om att skapa ett jämlikt samhälle oberoende av en har något som dinglar mellan benen. Punkt. Feminism handlar om mänskliga rättigheter kort sagt.

5. Jag – Sveriges mest framstående feminist (utan att veta om det). En feminist kan se ut hur som helst. Som Emma Sundh, som hennes man John eller som jag, Blondinbella. För alla mina åsikter (förutom kanske just om feminismen) är feministiska. Jag är ju världens coolaste feminist –  stöttar tjejer, driver företag, bryter ny mark (och banar väg för andra kvinnor) och visar för tusentals andra tjejer att man kan skapa sig ett eget namn utan en mans tillåtelse. Jag, Blondinbella, en av världens mest framstående feminister.

Vill du läsa mer? 8 frågor och svar om feminism

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 40 kommentarer

 1. Anna

  Blev så irriterad när jag läste Blondinbellas inlägg, blir irriterad så fort jag får höra om att feminism handlar om mansförakt, manshat.
  Feminism handlar om JÄMSTÄLLDHET, har alltid gjort och kommer alltid att göra.
  Bra skrivet Emma Sundh! Beundrar dig för att du kan uttrycka dig så sansat och smart.

  1. Alfa

   Det är ju vad dagens feminister uttrycker; manshat. Det är därför ni aldrig någonsin kommer att få ett brett stöd av allmänheten. Retoriken ni använder skrämmer folk.

   1. Lina

    … fast nej, det är det inte. Läs på och återkom.

 2. Malin

  Snyggt jobbat, Emma! Det här ämnet är så sanslöst viktigt, och det är uppfriskande att se någon som kan uttrycka sig tydligt men ändå med glimten i ögat. Så länge kvinnor tjänar mindre än män enbart på grund av vissa kroppsdelar är vi inte jämställda. Det är faktiskt precis så enkelt. Kör hårt!

 3. emmy

  Fantastiskt bra Emma! Heja!

 4. Mimounah

  Hurra och tack! Du är så klok.

 5. Emilia

  Du är så skön! Härligt sätt att säga ifrån och upplysa henne om feminism! Kram

 6. Tommy Boman

  1. Den tidiga feminismen (framförd främst av nyliberaler) handlade om att ge kvinnor samma samhälliga rättigheter som män, det har de idag i Sverige. Feminism av idag däremot handlar om hur hemskt det är med kvinnor som äter korv på affischer och hur horribelt det är att flickor gillar rosa som färg.
  2. En korrekt jämförelse (om man nu överhvudtaget kan jämföra) är att ta kvinnor och män i samma yrke och där skiljer det något promille på sin höjd. Yrken där kvinnor tjänar mer än män är bl.a. förskolelärare, sjuksköterskor och inom porren. Med andra ord är denna punkt helt och hållet fel.
  3. Det var inte feminister som kämpade till sig samma samhälliga rättigheter. Det var humanister, (ny)liberaler, socialdemokrater och alla andra som motsatte sig totalitära och auktoritära ordningar. Och deras mål var egentligen inte kvinnor i sig utan hela samhället, oavsett kön.
  4. Feminism har inget som helst med mänskliga rättigheter att göra. Poängen med feminism i allmänhet och feminism idag i synnerhet är att sätta kön mot varandra i en marxistisk idevärld. Feminism av idag handlar om att bekämpa män och vad dessa horribla människor anser vara en manlig konspiration.
  5. Feminister kan se ut hur som helst, men frapperande ofta är de hatfyllda sällen som i feminismen hittat en ny påhittad ideologi utan någon som helst förankring i verkligheten. Feminister i det offentliga rummet är väldigt ofta fula, korkade och rabiata – de som inte så är har en uttryckt agenda för sin påhittade åsikt; för det mesta för att vinna politiska poänger eller vinna ett argument utan att själv föra fram argument – ”Jag har rätt – du har fel för du är inte feminist eller kvinna. Punkt.”
  Feminismen av idag har stora likheter med de totalitära rörelser som bekämpades för att ge samma samhälliga rättigheter till alla. Den påhittade världsbilden påminner inte så lite om NationalSocialisternas ideer om Judar, argumentationen är tydligt marxistisk och det hat feminister utstrålar gentemot de som inte håller med ligger helt i linje med fantatiska religiösa rörelsers. Feminismen är vad den säger sig bekämpa, varken mer eller mindre. Och ja, jag är man och jag är stolt anti-feminist eftersom jag tror på lika individuella rättigheter.

  1. Frida

   (Oj då! Hit skulle visst svaret!)

   1. Ja, de tidiga feministerna var främst liberalister och det är ju riktigt fint! Tänk att strävan efter jämställdhet kan förena över partiblocken än idag! Feminism av idag har exakt samma mål som då; samma rättigheter oberoende av kön. Däremot har frågan blivit mer komplex än frågan om exempelvis rösträtt. Bara för att vi till exempel har samma lagar och regler innebär det inte att förutsättningarna är desamma i samhället i praktiken.
   2. Feminismen handlar inte bara om lön (men jag blir lite fundersam vilken yrkeskategori du menar?). Det kan till exempel handla om något så enkelt som att en klart större andel kvinnodominerade yrken i stort sett endast erbjuder deltidstjänster. De yrken du talar om där kvinnor tjänar mer än män är just kvinnodominerade branscher där samhällets förutfattade meningar till och med kan sprida föreställningen att män skulle vara sämre på dessa yrken – och det är ju tragiskt! Däremot har jag svårt att förstå varför du tar upp pornografi när du vill visa på att vårt samhälle redan är jämställt?
   3. Feminister finns, och fanns, inom flera olika ideologier (se ovan) och bara för att de fokuserar på jämställdhet betyder det inte att feminister är emot jämlikhet. Ibland måste man dock välja sin kampfråga för att komma någon vart.
   4. Feminism har hur mycket som helst med mänskliga rättigheter att göra. Det enda jag vill bekämpa är hur vi begränsas in i olika roller på grund av vad vi har mellan benen. Som feminist tror jag inte att det handlar om konspiration hit eller dit men däremot tror jag att vi lätt faller in i ett beteende utan att reflektera över vad det gör med oss som individer och med samhället i stort.
   5. Feminister kan se ut hur som helst. Precis som alla andra människor. Och precis som alla andra människor är vi, och beter oss, väldigt olika. De flesta jag stött på är respektfulla, kloka och ödmjuka människor. Det verkar inte som att du har samma erfarenhet och det är ju, minst sagt, tråkigt.

   Jag skriver inte detta för att knäppa dig på näsan utan hoppas att du förstår min synvinkel av det hela även om du inte håller med…
   Med full respekt!
   /F

  2. amanda

   Vad härligt att du, som antifeminist (ditt ord!) berättar för oss, feminister, vad VÅR rörelse handlar om! Vad VI strider om! Att just DU vet bättre än vi själva vad det ämne, som många av oss studerat vid universitet och fördjupat oss inom i många år, handlar om. Tack nu slipper jag fortsätta studera och kan istället njuta av min lägre lön!

  3. birrsson@gmail.com

   Tommy Boman …ärligt talat..du gör bara självmål. Strunprat och trams. Du är feministparanoid på sin höjd. Fram med tjejerna så blir det en bättre värld. Männen har misslyckats vid rodret för länge sedan. Dags att lämna plats!

  4. Sofie

   Slå upp ordet feminism i vilken ordbok som helst Tommy. Det handlar om att män och kvinnor skall ha lika rättigheter och behandlas lika. Jag kallar mig feminist, humanist….ordet är inte av betydelse. Det handlar om att jobba för att få bort diskriminering på alla plan, pga kön, etnicitet, religiös eller sexuell läggning….feminismen är en del av en större rörelse som tror på människors lika värde. Var exakt finns de där hatfyllda, rabiata feministerna du skriver om? För jag har aldrig träffat någon. Trots att de skrivs om gång på gång, så har jag aldrig träffat någon som stämmer in på den beskrivningen. Av egen erfarenhet som en person som är omgiven av feminism och feminister skulle jag vilja säga att de är människor av alla kön och sexuella läggningar, från hela världen och från alla samhällsklasser, och det enda jag tycker mig se som en gemensam nämnare är en önskan om ett drägligare samhälle där människor behandlas lika. Jag skulle vilja säga att om du tror på lika rättigheter, så är du ju feminist du med : ) Men om du inte gillar ordet feminism, strunt samma, det är en term som har smutskastats otroligt mycket. Min poäng är att den feminism du beskriver inte existerar, det består bara av människor av alla kön som precis som du tror på människors lika värde och lika behandling i samhället.

 7. Heobea

  Emma! Du är genialisk! Bra gjort måste jag säga. Du krånglar inte till det någonstans utan gör det så pass simpelt som det egentligen är. Det handlar om jämställdhet och inget annat.
  Jag tror dock att den viktigaste aspekten i jämställdhetsdebatten är att kommunicera ut att det faktiskt handlar om männen också. Eller kanske snarare, det berör alla människor. Att det inte handlar om att hata det andra könet, missunna denne framgång, pengar eller liknande. Utan att det helt enkelt handlar om samma rättigheter, lika lön för lika arbete, rättvis ansvarsfördelning för hus, hem, gamla, barn och medmänniskor och möjligheter att få ett jobb utifrån kompetens oavsett etnicitet, ålder, kön, hudfärg, sexuell läggning, klädstil eller liknande. Nej det är sådär enkelt som du uttrycker det, alla ska ha samma chans i livet!
  // H

 8. Caja

  Så bra skrivet!

 9. Kaja

  jaa! så skare vara!

 10. Josefine

  fantastiskt skrivet. Blondinbellas inlägg gjorde mig så ledsen. Tack för ett inlägg som lyfte upp dagen.

 11. Bella

  När jag fick se hennes inlägg och även hennes senare svar på kritiken: http://blondinbella.se/2014/02/feminism-uppmuntrar-till-offerroll/
  så höll jag på att smälla av. Kvinnan är ju för tusan uber-feminist utan att veta om det! Det som skrämmer mig mest är att denna bild av feminister, som vinpimplande grottmänniskoliknande kvinnor som samlas i grupp för att hitta på problem, sprids och spädes på av framgångsrika och uppmärksammade människor som Isabella. Det är ju främst kvinnor som läser hennes blogg och vi om några (och hbtq-personer förstås) behöver ju stötta varandra extra mycket snarare än att sprida saker vi inte vet något om. Man “måste” inte kalla sig själv för feminist, men samtidigt ska man inte tala om feminister som om vi vore en bunt manshatande idioter som är ute efter att förstöra. Fast visst, det ger ju henne uppmärksamhet och fler läsare till bloggen. Trist tycker jag.

  Men heja Emma, säger jag! Tillsammans är vi starka <3

 12. Kusin-vitamin

  Alltså, man börjar ana att Blondinbella skriver som hon gör för att provocera, skapa debatt & bli ännu mer känd. Tragiskt. För det kan väl endå inte vara på riktigt??? Bra svar också från dig Emma. ML

  1. julia

   Hon har SÅ många gånger sagt själv att en av hennes strategier för att bli/vara en av Sveriges största bloggare är just att provocera – du har helt rätt. Jag tror dock att det även ligger mycket verklighet i det hon skrev, hon tycker nog uppriktigt så. Och det är inget fel i det. Håller med många andra här, och Emma, hon är nog feminist utan att veta om det. Men låt så vara då! Inte behöver hon kalla sig feminist om hon tycker att det är förknippat med för henne negativa saker, det är det ju för många andra också. Det vikta är väl att hon peppar tjejer att våga och att göra det de vill, att hon driver företag och vågar ta plats. Jag tycker faktiskt att både Emma och Blondinbella har rätt här, det behöver inte vara så att den ena sidan är “bättre” än de andra. Om det leder till att fler tjejer tar plats och vågar satsa högt så spelar det inte så stor roll vem som sagt vad.

 13. Tant Grön

  Bra skrivet! Debatten om feminism behövs mer än någonsin. I min vardag möts jag dagligen av situationer som visar att vi är långt ifrån jämställda. Jag ser hur kvinnliga ledare på min arbetsplats petas undan för att de inte har de egenskaper som ledningen vill ha (vad enligt normerna i många fall är kvinnliga egenskaper) och jag märker hur mina kvinnliga vänner som varit föräldralediga får kliva ner på karriärstegen när de kommer tillbaka (de måste börja om på lägre nivå för “de har varit borta så länge och dessutom kommer vabba en del”. Män på deras arbetsplatser har inte samma problem. De kan utan problem komma tillbaka till samma yrkesroll). Det är den verklighet jag ser i Sverige 2014. Jag vägrar acceptera att jag som kvinna inte ska få samma möjligheter i samhället.

  Jag är så himla glad över den feminismdebatt som vi har fått i Sverige. Det har stått stilla alldeles för länge!

 14. Frida

  Till Tommy Boman:
  1. Ja, de tidiga feministerna var främst liberalister och det är ju riktigt fint! Tänk att strävan efter jämställdhet kan förena över partiblocken än idag! Feminism av idag har exakt samma mål som då; samma rättigheter oberoende av kön. Däremot har frågan blivit mer komplex än frågan om exempelvis rösträtt. Bara för att vi till exempel har samma lagar och regler innebär det inte att förutsättningarna är desamma i samhället i praktiken.
  2. Feminismen handlar inte bara om lön (men jag blir lite fundersam vilken yrkeskategori du menar?). Det kan till exempel handla om något så enkelt som att en klart större andel kvinnodominerade yrken i stort sett endast erbjuder deltidstjänster. De yrken du talar om där kvinnor tjänar mer än män är just kvinnodominerade branscher där samhällets förutfattade meningar till och med kan sprida föreställningen att män skulle vara sämre på dessa yrken – och det är ju tragiskt! Däremot har jag svårt att förstå varför du tar upp pornografi när du vill visa på att vårt samhälle redan är jämställt?
  3. Feminister finns, och fanns, inom flera olika ideologier (se ovan) och bara för att de fokuserar på jämställdhet betyder det inte att feminister är emot jämlikhet. Ibland måste man dock välja sin kampfråga för att komma någon vart.
  4. Feminism har hur mycket som helst med mänskliga rättigheter att göra. Det enda jag vill bekämpa är hur vi begränsas in i olika roller på grund av vad vi har mellan benen. Som feminist tror jag inte att det handlar om konspiration hit eller dit men däremot tror jag att vi lätt faller in i ett beteende utan att reflektera över vad det gör med oss som individer och med samhället i stort.
  5. Feminister kan se ut hur som helst. Precis som alla andra människor. Och precis som alla andra människor är vi, och beter oss, väldigt olika. De flesta jag stött på är respektfulla, kloka och ödmjuka människor. Det verkar inte som att du har samma erfarenhet och det är ju, minst sagt, tråkigt.

  Jag skriver inte detta för att knäppa dig på näsan utan hoppas att du förstår min synvinkel av det hela även om du inte håller med…
  Med full respekt!
  /F

 15. Frida

  Du är så jävla bra. Vad roligt skrivit.

 16. Johanna

  Såå bra!

 17. Josefine Rapp

  Blondinbellas inlägg fick mig att gråta, att en människa kan ha så fel uppfattning.
  Jag och mina kompisar har under denna veckan haft en föreställning om feminism och alla förutfattade fördomar/fördomar om feminism. Känner nu att vi borde bjudit in Isabella Löwengrip så hon hade lärt sig.

 18. Linnea

  Otroligt bra skrivet Emma! Hur hittade du hit Tommy Boman? Vädra dina kommentarer i nån “hata feminister” grupp på fb istället, orkade inte ens läsa längre än till tredje punkten…gäsp!

 19. Kajsa

  Heja dig!

 20. L

  Tack Emma för att du använder din makt som bloggare till fina och viktiga saker som feminism. Önskar så att fler borde förstå vad feminism är, och att de som är konstiga är de som är emot jämlikhet. Jag har ingen blogg, men funderar på att starta en bara för att jag blir så vansinnigt ledsen och arg över att det finns människor som inte tror på feminism. Så av med hatten för dig, som vågar synas och är så jävla vettig helt enkelt!

 21. Camilla

  Jag tycker bara mer och mer om dig för varje inlägg du skriver, kära Emma. Du är så himla härlig och har så skön approach, och vet verkligen hur man ska bemöta personer med (i mina ögon) förvridna åsikter.
  Skepp ohoj!

 22. Ronja

  jag vill bara säga, TACK! 🙂 <3

 23. Marie

  Härligt att se så mycket diskussion kring feminism – på ett sätt ger Blondinbellas inlägg ett välbehövligt fokus på feminismen som gärna behandlas som en extremist-rörelse i den vardagliga mediala diskursen. Fler hoppar på tåget att belysa feminismen mer nyanserat – ex http://onekligen.blogspot.se/2014/02/10-inlagg-om-feminism-nagon.html. Den uppmaningen tänker jag hoppa på.

  Mvh
  Marie

 24. Hanna

  Hehe jag läser sällan Blondinbellas blogg men det var gulligt av dig att hjälpa henne på traven ;). Bra skrivet!

 25. fanny darling

  hittade din blogg prick nu och detta inlägget är SÅ BRA! plus att hela din bloggosfär verkar vara så drömmig och peppig, så ser fram emot att följa den!

Lämna ett svar