Ett begagnat kök ska bli som nytt!

Nu ska ni få se på grejer!
Förra veckan började jag hugga tag i projekt kök – äntligen!

John och jag turades om att lägga golv. Det blev typ varannan bräda för vi var båda så taggade.
Golvet blir så himla fint! Det blir plankgolv (som ska såpaskuras) – från träd som stått på tomten.

När några plankor var på plats började jag måtta ut köksskåpen. Vi fick nämligen tag i ett begagnat kök för ett tag sedan och höftade lite med ögonmåttet. Det skulle nog passa med lite pusslande.

Jag la ut en socker och började laborera med både skåp och höjder. Mitt framför fönstret ska diskohon stå – även den begagnad. Bredvid diskhon ska det stå en diskamaskin (och planen är att göra en front till diskmaskinen av två gamla luckor). Och längst till höger ska kylskåpet stå, i det som en gång varit ett städskåp.

Efter lite pusslande fick jag ihop köket. Jag tänker mig typ så här.
Jag gillar egentligen nyanserna på skåpluckorna (very Värmland), men jag ska måla alla skåpluckorna i en och samma nyans. Det lutar mot 100% grå umbra.
Och lyckan när den förra ägaren berättar att allt är målat i äggoljetempera! Jag slipper skrapa bort massa plastfärg – HURRA!

Väggarna bakom ska jämnas till och så småningom ska de också få en fin nyans, men har inte riktigt landat i vilken ännu.

Det här köket är egentligen inget speciellt. Det är inte gjort i massivt trä, utan är gjort av spånskivor. Men jag tänker att köket har mycket kvar att ge, har fina profiler och passar oss utmärkt. Vi har fortfarande små barn med hyss under västen, så detta tror jag blir finemang.
Planen är att se om jag kan förvandla dessa nötta köksskåp till något fantastiskt fint. Vad tror ni? Kommer jag att lyckas?

Beslagen tänkte jag byta ut mot några varianter som jag hittat på Tradera. Blandare, köksskåp och disko är begagnade. Däremot kommer jag behöva komplettera med ett skåp under diskohon. Så det blir det enda nyköpet – jämte vitvaror som jag köper nya för att komma åt den bästa möjliga energiklassen.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 15 kommentarer

 1. Randi

  Jeg er like imponert hver gang jeg er innom og leser bloggen din! <3

  1. emmasundh

   Men! Vad glad jag blir!

 2. Moa

  Så spännande! Ni är så duktiga!

  1. emmasundh

   Tack snälla! Vi kämpar på, hahaha.

 3. Rebecca

  Det där är samma kök som vi har i vårt hus! Köket är från 1975 och huset är beläget i Småland. Om ert också är därifrån har jag till och med målarens namn! Vi målade dock också om köket. I grå umbra. Blev hur fint som helst!

  1. emmasundh

   Men vad roligt! Detta kök kommer från en granne i byn, men älskar färgkombinationen!

 4. Susann

  Åh, vad jag gillar att ni återbrukar ett sånt här kök! Lite vanligt och alldagligt (missförstå mej rätt nu) och inte så supercoolt!
  Liksom visar att det duger.
  Dessutom tror jag att ni fixar det supersnyggt! Längtar efter att få se det klart!

  1. emma sundh

   Förstår verkligen vad du menar! Väldigt “vanligt” som vi ska försöka få till extraordinärt fint.

 5. Alexandra

  Det kommer bli så fint! Roligt att se hur huset växer fram 🙂

 6. Rebecca

  Wow blir så inspirerad av detta! Jag har gått i samma banor av och till för vårt eget kök, köpa begagnat för och fixa till. Nyfiken på hur det går till rent praktiskt sen – köpte ni köket, måttar ut det, och sedan får hantverkare liksom sätta ihop allt, eller gör ni det själva?

  1. emma sundh

   Vi FICK köket så det kostade oss exakt noll kronor. Vi höftade lite och tänkte att vi pusslar ihop det på plats med utgångspunkten att vi kanske får bygga/köpa till någon del. Vi kommer bygga själva. Tänker att det inte är så svårt … men vi får se!

 7. Susann

  Tycker ibland att du är som Pippi, hur var det hon sa.. “Åh vad roligt, det har jag aldrig gjort innan, det kan jag säkert” eller nåt åt det hållet….
  Lycka till med köket! Det blir säkert jättefint!

 8. Laraine

  In 1987 and newly married,I moved into a new,old house and ‘wanted’ a new kitchen. My mother had lived for years in an apartment and really needed a new
  kitchen.We fitted our old but really good units into my mothers apartment and she loved it till she died in 2000. A couple of weeks ago I saw her flat was on sale and guess what? The kitchen was still the same one I had,but painted a new colour.It looked fantastic!

  There is a house in my street now that has had 4 new kitchens in 12 years!

  I suppose the point I make is that it isn’t always necessary to have a brand new kitchen.
  I love love what you are doing Emma.Such hard work that your family have put in,but it will be such a satisfying family home.
  Can you imagine saying ‘yes,we built that!’

  1. emma sundh

   Thank you SO much for your lovely story! And yes, where I lived before it was an apartment that had 3 new kitchens in 10 years.
   Thank you again!

Lämna ett svar