En rosa oktober – utan onödig konsumtion?

Vi har gått in i oktober. Den vackraste av månader om du frågar mig.
Oktober är färgsprakande från knopp till trädtopp, men kanske mest av allt förknippad med färgen rosa.

Det bubblar av rosa kampanjer, företag som färgar sina shoppar i skärt och rosa kollektioner släpps på löpande band. Syftet? Att rikta strålkastarljuset mot bröstcancer, sprida kunskap och också samla in pengar till cancerforskning.
Viktiga pengar.
En av tre får nämligen cancer.
Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor.

Men.
Jag hoppas och tror att vi kan skänka viktiga pengar till cancerforskningen UTAN att konsumera ännu en väska, rakhyvel, ögonskugga, läppstift, plasttandborste, klänning, kofta, armband eller kostym.
För lika viktig som pengarna är för cancerforskningen, lika viktigt är det att vi minskar konsumtionen och börjar (fortsätter?) ifrågasätta vad vi håller på med.

Vi lever inte bara i en ohållbar värld, där det “vanliga” för det mesta är ohållbart. Vi äter mer kött än världsgenomsnittet (mer grönt på tallriken minskar risken för vissa typer av cancer) och ekologisk mat (utan bekämpningsmedel som kan vara hormonstörande) anses vara ett undantag och en lyx. Vi konsumerar som om det inte fanns någon morgondag och omges av mängder av cancerframkallande ämnen i allt från kläder, smink, hudkrämer till mat. Ämnen som inte bara klassas som cancerframkallande, utan kan störa vår reproduktionsförmåga. Alltså möjligheten att få barn.

Och mitt under brinnande rosa oktober lockas vi att konsumera ännu mer.
Modeföretag lyfter viktiga berättelser från kvinnor som haft cancer, sprider kunskap och visar bilder på kvinnorna – iklädda kläder där en del av vinsten skänks till cancerforskningen. Dessa storys är så in i vasken viktiga, och de MÅSTE berättas, men det är något som skaver i mig. Inte berättelserna, utan att vi ska undvika att hamna i samma sits genom att köpa företagets kläder.
För är verkligen lösningen att vi ska konsumera oss bort från cancern? Eller  blir det som att vi fjuttar på och släcker elden samtidigt?
Vi kanske ska bestämma oss vad vi ska göra?

Det här är ett svårt ämne att ta i, för jag vill inte ta strålkastarljus från rosa oktober. För pengarna är livsviktiga. Men jag önskar att vi kunde skänka dem utan ett löfte om en ny pryl. Jag tror att vi kan bättre än   kompisen som är snäll och generös, men genast vill ha något i gengäld.

För att lyfta rosa månaden och kunna bidra så har jag och några andra influencers – med @hållbarasaran i spetsen – startat en hållbar insamling till bröstcancerförbundet som inte tär på jordens resurser, innehåller eventuella cancerframkallande ämnen eller fjuttar på i en krisände. För tillsammans tror vi att vi kan bidra till att förebygga och bota bröstcancer – utan onödig konsumtion.

Istället för att köpa en tröja (som en kanske mest av allt villhöver) för 200 spänn (där endast en tjuga går till rosa bandet) varför inte swischa den summan eller mer till en hållbar insamling?
Det ska jag göra! Iklädd 100% garderobsfyndat (sådant jag redan har).

Här kan du bidra!
Vill du också lyfta hållbar insamling? Gör det! Den är till för oss alla ju.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 7 kommentarer

 1. Smart! Antog genast idén. Du inspirerar mig så mycket till att leva ett mer klimatsmart liv.

  1. HURRA!

 2. Word!

  Det går ju lite i perioder vilka bloggare man känner sig i fas med och som därmed är intressanta att läsa. Just nu känns det så himla roligt att vara här i ditt “rum”! Tänkte bara säga det.

  1. VAD GLAD JAG BLIR!!!!

 3. Så jäkla bra! Precis så är det ju. Greenwashing typ de håller på med företag som ska kränga och tar noll samhällsansvar för planeten. Vi kan skänka pengar utan att shoppa samtidigt!

 4. Går det att på något vis dela det här till FB? Helt lysande ju!

 5. Väldigt bra och viktigt inlägg! Allt som bidrar till cancerforskningen är såklart bra, men får också lite ont i magen över att det ska säljas och köpas onödiga saker under en välgörenhetsförklädnad. Precis som du säger – bättre att swisha den där tjugan direkt (eller dubbla den, nu när man slipper lägga ut 200 kr på det där onödiga nyproducerade).

Kommentera

Stäng meny