emmasundh.com 2.0!

Nya tider kräver nya idéer.

För ungefär ett år sedan började jag fnula på hur jag skulle kunna jobba mer hållbart, och närmare mina värdegrunder. Kunna skapa mer material som efterfrågas, komma närmare mina läsare, avsätta tid för ett göra mer rörligt och samtidigt inte vara helt beroende beroende av samarbeten. Och framför allt: hinna med. Andas mellan varven.

I och med de nya corona-omständigheterna så fick jag lite eld i baken så att säga.
Jädrar ved hett det blev mellan skinkorna.
Och nu är jag taggad på att testa nytt, förverkliga drömmen som började ta form för ett år sedan.
Den här förändringen innebär MER tid att lägga på att ta er med på äventyr och skapa material som jag vet att ni vill ha (och som jag älskar att göra!). Som tar TID att göra.

Jag tänker så här. Jag har närmare 20 000 följare på instagram. Och jag känner mig ganska nöjd så, för det gör att jag hinner svara på era mejl och DM:s, se era kommentarer och göra det som jag tycker om: ha kontakt mer er <3
Samtidigt ser verkligheten ut så här: En ska satsa stort och växa brett. Ju större läsarskara desto bättre samarbets-deals och förhandlingsläge.
Jag må vara efterfrågad eftersom jag har en tydlig, hållbar nisch, hög kvalité och ett snävt nålsöga kring samarbeten. Men jag vill göra nålsögat ännu snävare. Och framför allt göra material för er, utan mellanhänder. Större projekt har ju ofta ett samarbete i ryggen, för att tiden det kräver tar tid.

Nu tänkte jag nog gå mot strömmen.

För att kunna dra ner på reklam och samarbeten, snäva åt nålsögat (väga och välja samarbetspartners ännu mer noggrant) och avsätta tid för att göra rörligt och skapa mer material som ni efterfrågar (och fortsätta jobba ideellt med Klimatklubben och klimatfrågor), så har jag infört en betalvägg. Det finns olika nivåer, så det ska passa alla. Någon kanske bara vill supporta för de gillar att jag lyfter hållbarhet och klimat, någon annan kanske vill ha tillgång till mer exklusivt material.
Vissa inlägg, som berör hållbarhet, klimat och miljö, kommer att vara fria, medan annat material som DIY, steg-för-steg-videos, guider och förhandstitt (kanske när jag hittar drömhuset!) kommer finnas bakom en betalvägg.

Det är inte en lätt ekvation. Och det är ett svårt val. För jag älskar det demokratiska, det fria och tillgången till allt, men som läget är nu har jag inte direkt något val.

Majoriteten av vårens samarbeten har frysts och föreläsningar om klimat och hållbarhet har ställts in. Några workshops har styrts om till digitala webinars, men mattan rycktes undan på ett abrupt sätt. Något som många säkert känner igen sig i.
Jag och Maria har testat konceptet #klimatlunch som var råpoppis när det var gratis, men betalningsviljan fanns inte när vi skulle ta betalt. En får testa sig fram. Och kanske var det den extremt dåliga timingen (en måndag innan löningen i corona-krisens kölvatten). Kanske kommer konceptet tillbaka, men ingen hyra kan betalas på att lägga alla sina sparpengar på samma galopphäst.

Så nu är frågan. Hur kan jag fortsätta med att snacka klimat, göra DIY:s, bygga, tipsa och dela med mig i mina försöka att leva mer hållbart i sociala medier, och samtidigt jobba ideellt med att lyfta och paketera om klimatfrågan i Klimatklubben? Hur kan jag möta de som vill ha mindre samarbeten i mina kanaler, samtidigt som jag ska ha något att leva på?
Kan detta vara lösningen?
Ja, men vi får testa tänker jag.

Någonstans tänker jag på allt jobb som läggs ner. Kreatörer, receptmakare, odlingsproffs, fotografer, teknikbloggare. Ofta kvinnor. Som skapar, sliter och lägger ner timmar på material som delas gratis. Så jädra fint. De som ofta får skit för att de tar betalt för att dela med sig, genom samarbeten. Men de där som vi ändå följer, vars liv vi konsumerar.
Men vet ni, jag tänker OCKSÅ att kvinnor redan har gjort sin beskärda del av obetalt arbete. Kanske är vi mogna att ge kvinnor betalt för det jobb de lägger ner.
Jag är utbildad journalist med lång erfarenhet, och jag skriver, skapar, stylar, fotograferar, filmar, redigerar, skapar kampanjer och nördar ner mig i hållbarhet. Det här är yrken.
När jag tidigare jobbade för tidningar var det ju just detta jag gick betalt för att skapa. För dem.
I sociala medier har företag betalat lönen för arbetet.

När allt fler företag fryser sina budgetar, så ryker lönen. Jag hade ju en så satans vattentät plan, haha, där jag inte var helt beroende av samarbeten.  Genom att skriva böcker, föreläsa om hållbarhet och anordna klimatfrukostar gick jag runt utan att vara beroende av samarbeten. Böcker om klimatet blir en inte rik på (även om de säljer som smör), men föreläsningar och klimatfrukostar går en runt på. Men corona-krisen gjorde att vatten läckte in. Och nu är även den vattentäta planen – att stå på fler en ett hållbart ben – vattenfylld.

Jag kommer absolut inte tjäna lika mycket på att skapa och plåta ett DIY för den här kanalen, som om jag skulle sälja det till ett företag eller en tidning. Eller göra det genom ett samarbete. Men jag värderar att äga mitt material, kunna dela det hur jag vill och samtidigt låta er vara med i processen. Vill ni ha en video som visar hur en bygger en myggdörr, hur en gör ett tofsparasoll eller gör en snygg återvinningsstation? Ja, men då ska ni får det också så klart. Efterfrågar ni en hållbar guide till badrumsskåpet eller hur en städar mest klimatsmart, ja, men då nördar jag ner i det. Tar tiden.
Tanken är inte att den här lösningen ska ersätta mina samarbeten, och att lönen ska betalas av er läsare. Långt ifrån. Men detta blir ett litet komplement, till alla andra ben jag ska uppfinna. Och ett sätt att ha sociala medier-benet kvar.
Allt fler medier inför betalvägg. DN vill fortsätta göra bra journalistrik, och insikten att tid och expertis faktiskt kostar börjar sjunka in.
Kanske är tiden inne, då vi konsumerar mindre prylar. Men mer … liv, tips, kunskap, njut och sådant som går själen att göra hoppsasteg. Allt det där som magasin har tagit betalt för i alla tider.

Planen är att göra fler (reklamfria) videos där jag visar allt från hur en gör en sänghimmel av en lampskärm till hur en syr en kimono av en gardin (med hjälp av en kompis!). Att kunna lägga tid på att researcha kring hållbarhet. Och när jag hittar mitt hus i Värmland, då ska ni få följa med på den resan – var så säker! Förhoppningen är också att jag ska kunna fortsätta jobba ideellt med klimatfrågor.
Drömmen i framtiden? Kunna bjuda in de på guldnivå till exklusiva meetups, när en får träffas. Och hitta på spännande projekt. Bjuda in till min värld, och ta del av deras.
Tusan så fint det skulle vara.

Det lilla ego som finns kvar efter denna omtumlade period säger att jag är viktig att ha kvar i bruset, med min hållbarhetsnisch. Hoppas ni vill vara med mig <3
På måndag kommer jag att införa betalvägg, och börja skapa content som är exklusivt. Testa mig fram. Men redan nu kan du gå in och bli prenumerant om du vill.
De högre nivåerna kommer ha ett tak, alltså bara ett visst antal personer kommer kunna komma åt materialet.
Ju fler prenumeranter, desto mer materail kan jag producera så klart.

Inom kort kommer jag berätta lite mer om framtiden och planerna!

Några som redan har betalvägg är grymma Teknifik och Skillnadens.
Vad tycker ni om betalvägg?

Läs mer hos Husligheter: Hur länge är det rimligt att allt är gratis?

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 19 kommentarer

 1. Sophia

  Jag fnular på vilket medlemskap jag ska välja. Lutar åt snålvarianten nu när jag är f-ledig (med en ytterst osäker arbetsframtid själv). Men självklart kommer jag stötta!

  Vill bara göra ett annat medskick! Dina samarbeten har alltid hållit en hög kvalitet, varit genomtänkta och inspirerande. Jag vill inte att du ska gå miste om ett samarbete av rädsla för att dina läsare ska misstycka (h8ers gonna h8). Betalvägg i all ära (kör ba kör säger jag) men så viktigt att sprida äggen, särskilt i dessa tider. Så var inte rädd för samarbeten? Asså sorry, låter jag som att jag ger oombedda råd? Det gör jag visst. Vi är nog många som uppskattar dina samarbeten och VILL ha tips på företag som säljer hållbara grejer och produkter/tjänster som filtrerats genom det Sundhska nålsögat. Viktigt att inte låta det perfekta bli det godas fiende, om du är med?

  Så tänker i alla fall jag.

  Kram

  Sophia

  1. emmasundh

   Åh, vad fint att du skriver! Och är det någon jag skulle följa på samma sätt är det du!
   Älskar sitt sätt att skriva!

   Och jag vill gärna fortsätta att samarbeta. Betalväggen kommer förmodligen bara generera en symbolisk summa, och ta tid att få igång. och jag kommer att fortsätta att välja noggrant. Vill ju lyfta goda exempel!
   Tack för ditt tyck och tänk <3
   kram emma

  2. Ellen

   Bra formulerat! Instämmer på vad Sophia skriver.

   1. emmasundh

    Så himla härligt att höra att mina samarbeten är uppskattade!!!!

 2. Kikkk

  Jag säger lycka till! Du kommer säkert att lyckas i dina föresatser. Peppad av din energi och klarsynthet.

  1. emmasundh

   Men åååh! <3 <3 <3

 3. Jenny

  Jag är snål och föredrar samarbeten så att någon annan betalar;) Men jag tycker det är helt rimligt att ha betalvägg också. Tror det är svårt i “vanliga” bloggar men att det fungerar på bloggar med expertkunskap som din.

  1. emmasundh

   Vad fint ändå, “expertkunskap som din”. Jag vill nischa mig ännu mera, och har storslagna planer. Var så säker <3

 4. Jenny

  Jag hoppas jag är villig att betala för dina bilder, tips och allt annat fint:)

  Men jag erkänner att det tar lite tid att vänja sig, man är som van att bloggar är just gratis. Givetvis vill jag inte att varken du eller nån annan jobbar gratis, men jag tänker att ibland har vi som läsare svårt att ta in att det måste komma in pengar på nåt sätt- dvs att det står ingen bakom och betalar ut din lön ( vilket det iofs gör på en del bloggar men då drivs de ju lite annorlunda).
  Svamligt- men försöker nog mest reda ut saker i mitt eget huvud och förklara varför det till en början kan kännas konstigt att betala för det som har varit gratis förut. Det konstiga är väl egentligen inte att ta betalt,utan det konstiga är att så mkt varit till synes gratis så länge.

  1. emmasundh

   Jag förstår helt dina tankegångar, för jag har själv varit där. Jag har ju inget magasin eller sajt i ryggen, som betalar mig ett fast arvode eller arvode beroende på hur många besökare jag drar in till sajten (så varumärket i sin tur kan tjäna pengar på reklam och annonser). Jag har ju inga banners och gör bara ett fåtal samarbeten.
   Men jag tänker att jag testar detta, och denna del kommer ju inte betala min lön. För den kommer vara alldeles för liten. Men det kanske är ett av åtta ben eller nått. Vi får se! Kram emma

 5. Sofia

  När jag läser detta inlägg tänker jag på sårbarheten att vara egenföretagare och vara sin egen lyckas smed.
  Jag som lever på landet tänker på bonden som får en bråkdel av pengarna för den mat som produceras på gården, på företagare som lever på existensminimum under flera år för att bygga upp sitt förtag och på konstnären som först fick berömmelse och värde efter sin död.

  Att vara sin lyckas smed är skört
  Det är att ett arbete som utgår från en passion och svårt att värdesätta

  Jag lever med en man som under tio års tid byggt upp ett företag. Ibland har vi levt på en lön under den tiden. 2018 kom torkan. Vi fick slakta fler kor än planerat våren 2019. Maten skulle inte ha räckt till djuren då skörden blivit snål. Länge levde vi med oron för nödslakt och inte klara utgifterna på gården. Hela sommaren 2018 kunde det knappt bedrivas skogsbruk pga risk för bränder och inte heller fanns det så mycket skörd att slå. Kännbart. En varm sommar med torka är kanske nu ett minne blott. Vi har en kris av annat slag.

  När krisen berör oss alla kryper det oss närmare, såväl känslomässig och ekonomiskt. Det går inte slå sig från för gemene man längre. Jag vill dock ifrågasätta att det här skulle vara en kvinnofråga. Att kvinnor generellt utför obetalt arbete är en sak, men det här Ser jag som egenföretagarens sårbarhet i systemet. För den som bygger upp ett företag kommer välja att satsa snarare på sin verksamhet än högre lön, vid sjukdom finns ingen god SGI, svårt att få ut föräldrapenning och på sikt lägre pension. Tidigare mjölkbönder lever på väldigt låga pensioner, efter många år av verksamhet. Värdet av deras arbete, kvinnor och mäns, värderas för lågt.

  Sist men inte minst. Jag skulle vilja se en gemensam lösning. För att läsa bloggar handlar om att ha tillgång att läsa flera då var och en har sin stil. Det är variationen mellan bloggarna som är det största nöjet. När det finns en gemensam lösning, att kunna betala och läsa flera, blir också steget att skapa medlemskap lättare.

  1. emmasundh

   Hej Sofia! Jag håller så med dig. Och jag hoppas en decentralisering av samhället, att det lokala värderas högre och att de viktiga jobben – som får samhället att snurrra värderas högre. Jag hoppas också på en gemsam lösning för bloggar, och jag tror att det kommer inom kort. Men just nu är detta den bästa lösning jag hittat.
   Angående kvinnor och obetalt arbete, så förväntas generellt kvinnor ofta jobba gratis. Medan män (generellt, inte alla män) tar betalt, och att det också är okej. Hur många obskyra patreon-finaniserade poddar och kanaler som drivs av män finns det inte? Och ganska få som drivs av kvinnor.
   Men här tänker jag att det är dags att vikta om. Att ta betalt för innehåll är i dagsläget svårt, men jag är så taggad på att testa. Och liksom utforska den här delen, i väntan på en Netflix-lösning för bloggar. Stor kram och tack för din viktiga kommentar

 6. Micaela

  Jag tycker att det är rimligt att den som producerar något som andra efterfrågar ska få betalt för det, men som du säger är det svårt att definiera hur detta ska ske i praktiken. Den som prenumererar på “vanliga” streamingtjänster av olika slag har ju ändå ett brett utbut och någon typ av garanti att luta sig mot, hur löses detta när det är en enskild person som ständigt ska leverera? Inte kritik i sig, bara en sådan sak som jag tror att måste tänkas över. Sen kanske det heller inte är självklart vad folk vill betala för, du kanske tror att det är en typ av innehåll, medan mottagaren uppskattar och efterfrågar något annat. Kunde man tänka sig ett alternativ där du har en “preview”, och sen får den som vill betala för just det enskilda inlägget? Över tid kan du ju då också följa upp vad folk faktiskt är villiga att köpa.

  Det jag dock reagerade på i din text var jämförelsen med det arbete som kvinnor gör gratis, för jag antar att du ändå känner till historien (och även samtiden) så väl att du förstår att detta inte är det arbete som åsyftas! Att bloggare börjar få (välförtjänt) betalt för sitt arbete löser inga av problemen inom den diskurs där kvinnors arbete i hem och omsorg av närstående inte värderas i monetära termer. Att bloggare (eller vilken titel man väljer som sin) blivit en ny yrkeskategori bör istället likställas med annan typ av professionalisering, inte som en kategori inom “kvinnors gratis arbete”. Det känns om att ni med denna motivation riskerar både att kapa den viktiga debatten och i förlängningen orsaka någon typ av historieförfalskning där den som vill kan använda detta för att underminera det verkliga problemet. Det måste gå att motivera att bloggare ska få betalt utan att dra in kvinnors oavlönade arbete.

  1. emmasundh

   Jag håller med dig! En större tjänst skulle vara guld! Där en kunde ta del av flera kreatörer.
   Angående kvinnor och arbete så förstår jag vad du menar, men tänker också att det finns triljoner poddar och kanaler som drivs av män, där patreon är en given del. Medan jag upplever att kvinnor forfarande i mångt och mycket förväntas dela med sig gratis. Men det kan vara min egen känsla.

 7. Maria

  Tänk en tjänst där man själv kunde plocka ihop “spellistor” från alla möjliga influencers? Poddar, blogginlägg, videor.. Hade jag gärna betalat för om jag slapp reklam. Tycker absolut en betalvägg har fördelar, men hade som flera påpekat gärna sett det som del av ett större sammanhang.

  1. emmasundh

   Exakt så vill en ju ha det!

 8. Maja

  Hej!
  Tycker du gör helt rätt även om det är en ny, ev svajig, väg att gå. Bra att våga! De som av någon anledning signar upp och som inte känner att de får det de vill ha, de kan ju bara säga upp betalningen. Som jag skrev hos husligheter, jag betalar gärna en liten slant för att följa personer som ger mig kunskap, inspiration och mervärde (blev precis silvermedlem för har ju följt dig i evigheters evighet så det kändes helt självklart). Kanske även för att få hjälp med att vägleda mig i vad mer jag ska läsa på det stora internetet. Är ju lätt att fastna i det där scrollandet som inte ger så mycket..har jag hört. och varit med om..
  Så sånt skulle jag vilja få hjälp med. Veckans tre inlägg/filmer/dokumentär/radioprogram etc etc som är värda att ta del av. Plus flyttar till hus om 1,5 månad och går all in för att hitta det vi behöver på begagnatmarknaden då det blir större och vi har lite mer rum att fylla. Går sjukt bra. Borde inte börjat före flytten bara, blir lite trångt här hemma just nu, haha. Också vääldigt pepp på den stora trädgården som är rätt så tom och orörd, inga trädgårdsintresserade som bor där nu verkar det som så vi ska verkligen få till blommor, bra med odling och massa annat med åren. precis som vi vill ha det. Så ser fram emot trädgårdsinnehåll.
  Tyvärr kanske det inte funkar att vara “pro-medlem” hos alla om fler och fler kör med samma koncept men ser ju i era flöden att fler pratar om liknande “netflix-prenumerationen”. Det vore ju suveränt. Och hur många såna där serie/film-prenumerationer har inte folk liksom? Många kan säkert säga upp något av dem för att följa en kreativ skara på internet istället.Ett annat tips är ju att då och då uppmana, som man ser hos vissa ibland, “swisha hit” eller “betala en slant här för att stötta mig” så blir det “punktinsamlingar” lite då och då som stöttning.
  Det här blev längre än tänkt, som det brukar bli när jag skriver. Saknar att kommentera. Jag har blivit otroligt dålig på det. Ska bättra mig. Och spånar på en bloggtanke, för nu blev jag sugen att ta upp bloggandet igen. “Ska bara” hitta tiden..
  Hoppas ni hittar drömstället på bästa platsen snart.
  KRAM!

 9. Esther

  Hej! Tänker att det kanske finns en risk att man vid betalvägg tänker nja och backar, och väljer att bara ta del av de inlägg som är gratis.. Eller så har jag fattat fel hur betalväggen kommer funka? Vill inte bara vara negativ, är för att de som skapar ska få betalt för sitt arbete! Klurigt med formen för det bara. Har du funderat på att erbjuda prenumeration eller liknande för ett typ nyhetsbrev eller digitalt magasin fyllt med gött som kan komma ut ett visst antal ggr per år eller nåt..? Typ som en tidigare prenumererade på tidningar, fast nu direkt från den/de influencers en följer och gillar, i digitalt format.. Kanske blir för stort projekt? Men skulle nog kännas lyxigt på nåt sätt, typ som när KP eller FRIDA ramlade ner i brevlådan 🙂

  1. emmasundh

   Hej Esther! Jag tänker faktiskt att detta blir en form av digitalt magasin, med extra allt. Men att innehållet släpps pö om pö.
   Detta med betalvägg är helt nytt för mig, men jag märker redan ett nytt beteende hos mig själv. Att jag “kan” ta mig tiden att svara på mejl, DM:s och som här – kommentarer. Förut kunde jag göra det i mån av tid så att säga, men det vackraste med kanalerna på internet är ju att skapa relationer, få nya infallsvinklar och faktiskt lära sig av varandra. Som jag gör av din kommentar, genom att lyssna på dina tankar. Mer av sånt tänker jag!
   Och jag tror att betalväggen kommer bli klarare med tiden, alltså hur den funkar!
   Kram emma

Lämna ett svar