DIY: Återanvänd gamla ramar: steg-för-steg

God morgon!
Tänkte börja den här dagen med att visa ett klimatsmart, plånboksvettigt återbrukstips för inredningen.
Jag tänkte visa hur en återanvänder gamla ramar!

Alla ramar jag har hemma är loppis eller secondhandfynadade för en spottstyver. Moderna ramar har du metallpluppar som gör det enkelt att ta ur och i motiven, medan gamla, rejäla ramar är stiftade med pappersremsor.
Känsliga, proffs-rammakare får blunda nu. Men för att öppna upp ramen så använder jag en tång. Egentligen en näbbtång, men nu fick det bli en avbitartång eftersom jag bara inte hittade näbbtången. Till min hjälp har jag även en liten hammare.

Efter att ha måttat att motivet passar i ramen så vänder jag på den och öppnar försiktigt upp den.
Jag lättar på pappersremsorna och använder tången för att dra ur stiften. Det är lite pilligt, men värt det fina resultatet!

När alla stift är urtagna lyfter jag på den tjocka pappen och tar försiktigt ur motivet. Jag putsar glaset noggrant och låter torka.

Därefter sätter jag in det nya motivet. Här ett stycke knytblus från Kajsavisual. Jag brukar använda en bit frystejp för att fästa motivet (inte maskeringstejp, den är för kladdig och inte kludd eftersom det ger fettfläckar).
Det gamla motivet vänder jag på och använder som bakgrund. På så sätt ligger det i tryggt förvar i fall, och lite som en skattkista om en väljer att öppna upp tavlan igen. När det nya motivet är på plats sätter jag tillbaka pappen och spikar försiktigt i alla stift i sina hål igen. Det går ganska snabbt, eftersom hålen redan är gjorda, och det lätt att se var de suttit.

Därefter är det bara att hänga upp!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 5 kommentarer

 1. Jessica E

  Hur fäster du tillbaka pappen/kartongen på baksidan? Jag ar ett gäng tavlor inköpta på Quartinge loppis och de är alla öppnade (säkert för att undersöka om motivet var värdefullt etc) så jag har några tavlor där ramen är lös…Har funderat på att lämna till rammakare men har inte kommit till skott…Är det någon speciell ram-tejp? Pappers-tejp?

 2. frida

  Aaaah! Alltså ingen passepartout? Bara den gamla bildens baksida? Smart!

 3. Jessica E

  Var hittar du ny sådan tavel-papptejp? Jag har två tavlor som sitter lösa i sin ram som behöver lite omvårdnad men jag vet inte var jag ska hitta denna tejp..Panduro eller Keratima kanske?

 4. Anna

  Hej! Vad heter metallstiften? Jag har köpt en tavla på Loppis som saknar ett antal såna metallpluppar, så motivet och baksidan på ramen trillar ut. behöver köpa några nya stift. Tacksam för svar //Anna

  1. emmasundh

   Det finns lite olika sorters stift (och redskap för att fästa dem). Enklast är nog om du kollar i en rambutik, panduro eller liknande.

Lämna ett svar