Årskrönika 2019

Hej nytt år!
Jag hann liksom inte riktigt med att säga adjö till 2019 innan det blev 2020, så jag liksom ålar in i allt det nya genom att ha en liten tå kvar i det gamla året. Jag lever nämligen snabbare än jag bloggar. Tur är väl ändå det.
Jag blev så förbannat sugen på att göra en årskrönika när jag såg UnderbaraClara och Recovering Shopaholics gör en, så här kommer min version. Frågorna är hejdlöst snodda av Clara. Tack för det!
Nu kör vi!

Gjorde du något 2019 som du aldrig gjort förut?
Byggde ett staket, drivhusskåp och ett hönshus, blev inbjuden till Riksdagen, besökte Almedalsveckan, började vlogga (ska ta upp detta så snart jag har en vinjett) och dragit i gång klimatfrukost. Skrev en debattartikel med Maria Soxbo som blev hett omdebatterad (tyvärr inte på grund av ämnet och uppmaningen, utan en massa annat göjs). Gah, vad jag fick skit å jag grät en del under den perioden, men debattartikeln används som ett gott exempel inom forskarvärlden på vad influencers och sociala medier kan bidra/användas till. Så pja, tårarna kanske var inte förgäves? Något bra förde den med sig.
Just ja, startade lagnings-AW med några kompisar gjorde jag också! Och var hästvakt för första gången i mitt liv.

Genomdrev du någon stor förändring?
Sa upp min älskade kontor i våras och i slutet av året sa jag upp mitt fasta tidningsuppdrag. Livrädd nu, men det skavde och liksom rimmade inte med mina värderingar. Jag får hitta på något annat istället. Vad det blir får vi se.
Och kanske en förändring rent utseendemässigt. Mindre eyeliner, mer sådant här …

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Ja! Min kompis Fatima fick en gullig liten Alba – som kom i raketfart. Yup, förlöst av sin partner i sängen hemma i huset. Hatten av för alla inblandade.

Vilket datum från år 2019 kommer du alltid att minnas?
Har sjukt dåligt minne. Tyvärr. Därav denna blogg. Men minns Bodils födelsedag för att vi firade den genom att åka och göra riktigt as-tråkiga ärenden. Mother of the year. Det var så sinnessjukt dåligt väder just den dagen, så vi bestämde oss för att fira rejält dagen därpå istället. Mörkade skiten för ongen.

Dog någon som stod dig nära?
Nej.

Vilka länder besökte du?
Sverige!

Bästa köpet?
En katt, ett bokskåp och begagnad lampa till middagsbordet som jag blir glad över varje gång jag ser.

Gjorde någonting dig riktigt glad?
Min och Johns bröllopsdags-fir på Fridhem pensionat. Så jädra fin dag.

 

Saknade du något under år 2019 som du vill ha år 2020?
Styrkan. Energin. Tålamodet.

Vad önskar du att du gjort mer?
Hängt med vänner. Ryckt på axlarna. Skrattat.

Vad önskar du att du gjort mindre?
Blivit synonymt med klimatet.  2019 var året då jag var sinnessjukt stressad över klimatet och jag vände och vred på allt, blev förtvivlad, arg, besviken på omvärlden och tog in människorns göranden. Pratade om klimatet. Dygnet runt. Låg vaken om nätterna och slet mitt hår. Ja, tiden tickar, men min högsta skräck är att folk inte ska våga öppna sig för mig om ditten och datten. Att jag ska vara någon klimat-påminnelse som är jobbig att dras med. En klimatbikt där människor känner sig nödgade att försvara sitt liv innan vi ens presenterat oss för varandra. Att jag vara en dömande uppsyn, för det sista jag vill är att vifta med pekpinnar och att döma någon. Jag är människa. Som försöker göra sitt bästa, men som totalt misslyckas också.
Och jag kan o-stolt erkänna att jag inte var smooth alla gånger. År 2020 vill jag prata klimat, men göra det på ett fräschare sätt kanske. Också påminna mig själv och andra om att det inte är hela mig. Jag är mer än så. Jag är ju fortfarande gamla, värmländska brölet som skrattar alldeles för högt, älskar finurligheter och är grov i mun.


Favoritserier från året som gått?
Krigets tid. Satt uppe halva nätterna i början av året och drömde på spanska.

Bästa boken du läst i år?
Kloka hus.

Största musikaliska upptäckten?
Asch. Vet inte. Har lyssnat mycket på Sufjan Stevens.

Vad var din största framgång på jobbet 2019?
Släppt en bok tillsammans med Maria och Johanna, och skrivit kontrakt på fyra till (små) som ska in i januari. Gulp. Och att Klimatklubben tillsammans med en rad andra miljöorganisationer satte press på politikerna till den milda grad att deras servrar kraschade och vår påtryckning påverkade utfallet i klimathandlingsplanen som släpptes i slutet av 2019. Så TACK alla ni som pressade på! MÄKTIGT!

Största framgång på det privata planet?
Byggt en hel massa!

Största misstaget?
Eh. Finns ju en hel del att välja mellan. Att jag så gärna ville höra Sandra Beijer på radio att jag bar min skvalande mobil mellan hakan och bröstkorg samtidigt som jag bar en tung kartong med bös över innergården? Och att jag tappade Sandra Beijer (mobilen alltså) i stenläggningen och skärmen pajade. Fick ett vitt, starkt lysande fält så att jag sällan ser riktigt vad jag skriver på Instagram? Och vissa människor misstar ljuset är en inbyggd selfie light? Som alltid är PÅ? Och att det kostar ett par tusen att åtgärda? 100% dumt.
Sandra var bra i radio i alla fall, och klarade fallet bättre än min mobil.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Ledsnare. En sjukdom (inte jag som är sjuk) som stressar mig att vilja göra en hel radda val som jag inte kan göra. Och alla turer i hjärnan gör mig rätt trött. Kämpigt år.

Vad spenderade du mest pengar på?
Katta.

Något du önskade dig och fick?
En lång sommar

Något du önskade dig och inte fick?
En lång, lugn sommar.

Vad gjorde du på din födelsedag 2019?
Åt lunch på Färgfabriken med min lilla familj. Tradition.

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Lite mindre oro och förvirring kring framtiden, valen och vardagen.

Vad fick dig att må bra?
Alla fina kompis-besök på torpet. Älskar besök!

Vem saknade du?
Alla vänner som bor i andra städer, och så min mamma och pappa.

De bästa nya människorna du träffade?
Ett par föräldrar på förskolan och alla fantastiskt härliga klimatfrukost-gäster.

Mest stolt över?
Att bli utsedd till årets framtidsmama (skrattar åt det ganska mycket när jag är ett litet as som förälder) och släppt bok.

Högsta önskan just nu?
Att en jävligt förgrymmad förbannad skit-sjukdom som en av mina nära har diagnostiserats med inte ska ta ifrån mig personen för fort. Att sjukdomen stannar av. Eller saknar ner. Inte så troligt. Men att jag hittar lugnet i mig. Få reda i lite oro inom mig. Allt i relation till den där skit-sjukdomen.

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?
Grubbla mindre, försöka leva mer! Sänka trösklarna, skippa alla måsten och kapitulera. Och ta ledigt en fredag i månaden för att hänga med barnen. Ta vara på tiden. Vara en varmare med tolerant medmänniska, vän, partner, syster, vän, mamma och dotter.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 9 kommentarer

 1. Annika

  Väldigt bra jobbat! Kram och tack för att jag får följa. Ta hand om DIG och dina nära. Detta med sjukdom… Det svåraste av allt, allt stannar upp och samtidigt fortsätter livet runtomkring. Häng in there!!
  /Annika

  1. emmasundh

   Tack snälla för fina ord <3

 2. Elin

  Åh vad fint beskrivet om detta med att bli ett klimatsamvete för folk. Jag känner igen det så väl, och då har jag ändå inget rampljus på mig. Det har varit ett år av klimatsorg, och i sorgearbetet ryms även en del missriktad ilska och irrationella swingar. Ni har på riktigt uppnått så himla mycket med klimatklubben och jag hoppas att ni är svinstolta över det. För egen del känner jag att det största sorgearbetet är gjort och att jag klarar att se lugnare på allt. Det låter som att du också är där. Gott nytt år!

 3. Ellinor

  Förstår att det är tufft för dig att bli synonym med klimatkämpe, det är verkligen inte lätt att kämpa vidare samtidigt som en känner sig som en jobbig person med pekpinnar. Men du gör ett så fantastiskt arbete och har inspirerat så många, tack för det! <3 Hoppas att du lyckas finna mer ro 2020, stress och press och sjukdom hos en kär kan verkligen inte vara lätt att bära på samma gång. Kram!

 4. Josefine

  Önskar dig och din familj allt gott, tack för allt du gör. Sjukdom är så svårt, hur livet vänds upp och ner. Och ibland finns personen kvar – men förändrad, och vem är personen då? Vem är man själv? Har inte gått igenom det du verkar gå igenom, men något liknande. Skickar därför kärlek, kärlek och mer kärlek till dig och din familj ❤️ Ps underskatta inte kraften av samtalsstöd. Att få bolla med en professionell eller möta andra i samma situation när en kanske känner sig så ensam… det kan vara kraftfullt. Ta hand om er.

 5. Linda

  Kramar till dig Emma! ❤

  1. emmasundh

   <3 <3 <3

 6. Hanna

  Du är bra Emma!
  Har följt dig i många år nu och du har otrolig integritet. Tack för allt du gör ❤️
  Hanna från ett brinnande Australien

 7. Anna

  Vill bara skicka all pepp till dig Emma. Du är verkligen en sann hjälte i mina ögon. Som du kämpar med frågor som är så viktiga för oss alla. Obekvämt för många, även för mig, för det är ju lättare ibland att blunda lite. Men du är en verklig fighter som öppnar ögon och sprider kunskap och det tackar jag för. Håller tummarna för din familjemedlem som är dålig!

Lämna ett svar