Årets skiss över vår köksträdgård och projekt odla krukväxter

i betalt samarbete med impecta.se

Vi går mot ljusare tider och det börjar klia rejält i odlingsfingrarna. Den här tiden på året är den bästa! När en får planera odlingarna, beställa hem fröer och göra skisser över årets version av vår köksträdgård.

De första sådderna med chili, solhatt och jätteverbena är satta (favoriter i köksträdgården), och i höstas satte jag både vitlök och ringblommor i pallkragarna (hyfsat taggad på att göra egen ringblomssalva i år). Och inte nog med det, nu ska jag ge mig på ett nytt projekt!
Nämligen att odla krukväxter från frö.

Dels att ha inne i huset, men också att pryda orangeri och kommande växthus och punschveranda med. Vi mår ju trots allt bra av att ha grönska runt omkring oss och växter hjälper till att förbättra luftkvalitén. Sedan är det något visst med att väcka krukväxter till liv framåt våren och ställa ut alla krukor på trappan när sommaren kommer. Just nu står allt från fikonträd till citronträd på vänt i orangeriet, redo för en ny säsong.

Jag har införskaffat fröer från impecta.se  med pelargonier, och även jakaranda, passionsblomma, guava och ginkgo. Så taggad här!
Ni som följt mig här länge kanske minns att jag hade en ståtlig passionsblomma i ett fönster i Midsommarkransen (som tyvärr inte pallade fläng mellan lägenheten i Midsommarkransen och torp på Gotland), och nu när jag bor i  mitt 365-dagar-om-året-hus vill jag ge det ett nytt försök.

Håll tummarna!

 

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 10 kommentarer

 1. Ida

  Sätt in lite ringblommor bland kålen! Kållarver tycker inte om ringblommor…

  1. emmasundh

   Åh, vilket bra tips!

   1. Angelica

    Kronärtskocka! Upptäckte det först förra året, 39 år gammal.

    1. emmasundh

     Åh, ja! Jag har ju fröer, så kanske ska ge mig på det. Så sjukt vackra!

 2. Mari

  Steppsalvia är tydligen bra för att attrahera bin
  Och lyssna på podden jordkommissionen för inspiration och tips både för odling och vad man lagar sen!

  1. emmasundh

   Ja, har massor i trödgården. Men skulle nog kunna peta ner mer. Och ja, står på min lyssningslista, detta måste jag ta tag i nu Blev taggad av din kommentar! TACK!

 3. Ekot

  Fin skiss! kan du ha fler bärbuskar? Ger mycket skörd för lite jobb, svarta vinbär är extremt nyttiga…. blanda gärna olika sorter för tålighet och olika smak, bin gillar vinbärsbuskar med.

  1. emma sundh

   Så sant! Jag tänker att jag ska sprinkla loss med buskar när allt byggande är klart. Just nu planterar jag bara där det är fritt från bygg, hehehe. Men så småningom. En älskar ju saker som sköter sig själva!

 4. Susann

  Badsalt är trevligt att göra själv med torkade ringblommor i. Jag brukar torka ringblomsbladen i ugnen på låg värme. Typ eftervärmen när en lagat mat eller bakat. Blanda med grovsalt i fin burk.
  Trevligt att ge bort oxå! Magiskt att bada i nu under januari och februari tycker jag.

  1. emma sundh

   Åh, vilket bra tips! Känner att jag vill odla dubbelt så många ringblommor än jag tänkt!

Lämna ett svar