18. En bild på din familj.

18 december. Den artonde luckan i Emily Dahl-kalendern, som anordnas av den eminenta Emily Dahl, innehåller i dag en bild min familj.

emma sundh

Här sitter mina föräldrar. Märta och Arne. Med två små pojkar i knät. Min syster Ellen till vänster och så lilla jag till höger. Alla klädda i någon form av matchande velour.

Jag älskar den här bilden. Framförallt för jag har så svårt att se mina föräldrar boka en tid för en familjefotografering. Det är så långt i från mina föräldrar man kan komma. Bara för att ge en hint om deras personer så kan jag säga att de åkte in till stan för att gifta sig “för de skulle ändå till tandläkaren”. Mamma iklädd någon linnetjoffarong och pappa i sin manchester.

I mitt barndomshem finns inga som helst bilder på familjen. Inga bröllopsbilder, inga barnfotografier och inga gamla anrika släktingar. På sin höjd hänger det någon obskyr bild på kylskåpet.
Vi är en ganska spretig skara människor som ingår i denna familjekonstellation. Fyra stycken självständiga individer med fyra lika starka viljor. Pappa är den som ofta viker sig för att alla andra ska ha det bra, medan vi tre andra härjar runt, spexar och är som en smärre cirkus.
Vi förflyttar oss sällan i grupp. I stort sett aldrig. Istället umgås vi i små konstellationer. Eller för oss själva.
Är jag hemma i Värmland en helg sitter pappa i sitt rum och spelar gitarr, mamma rotar i trädgårdslandet, syrran är i verkstaden och jag sitter i vardagsrummet och syr. Det här med att göra gemensamma saker är inte vår grej.
Åker vi på semester tillsammans (vilket händer extremt sällan) finns det fyra olika agendor, sedan ses vi på en gemensam middag och berättar, skattar och gestikulerar om alla äventyr vi varit på.
När jag var liten åkte alltid jag och syrran på två olika semestrar om somrarna. En med pappa (till Dalarna) och sedan en med mamma (till Västkusten).  Och lite så är vi i min lilla familj.
Missförstå mig rätt, vi älskar att hänga med varandra, men vi utgår inte från att hela gruppen ska gå i takt … Och vi uppskattar också att få pyssla med vårt.

Jag älskar min galna familj.  Det är mycket spex, upptåg, skratt, skoj, cirkus jämte allvarliga diskussioner.  Det är ett jädra liv hela tiden. Ett jädra liv som jag älskar.
När vi äter middag måste man kasta in sina kommentarer med ett halvt skrik för att få en syl i vädret. Och när vi väl sitter vid middagsbordet så går vi liksom aldrig därifrån. Pratar, skattar och diskuterar. Ibland ryker vi ihop så att det står härliga till. Då slår vi i dörrar, skriker och surar ett tag, sedan fortsätter cirkusen.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 3 kommentarer

  1. Malin

    Jag kan inte sluta le åt att dina föräldrar gifte sig när de ändå skulle till tandläkaren. Helt underbart! I min lilla familj umgås vi mycket på samma sätt som du beskriver, var och en pysslar med sitt. Jag tycker att det är något fint i det, att få pyssla med sitt eget men ändå finna ro i att någon annan finns där och pysslar med sitt i periferin någonstans. Och så kan man mötas över en kopp kaffe ibland. Eller i en förbigående kram.

  2. Lina Roos

    Så sitter man här 02.00, barnet har somnat efter en vällingskvätt och jag hamnade på en länk som hamnade på en länk som hamnade här. Vid sidan om klickade jag precis hem din eller er fantastiska bok Vintageparty. Medan jag läser runt på din fina blogg och njuter utav din rader inser jag att du gjort boken tillsammans med min vän Martina Ankarfyr och Sundh… Ellen Sundh (eller fd Sundh numera kanske?), hennes lägenhet i England har jag sovit i, henne har min man arbetat med på Dancing Bee. Världen är allt bra liten och nu hamnar din blogg bland mina favoriter. Tack för trevlig läsning, på återseende.

Lämna ett svar