Visby, Hållbarast i Almedalen och hästvakt!

Förra veckan äntrade jag Visby för att delta i Almedalsveckan! Jag hade ju blivit inbjuden att delta i en rad panelsamtal kring ämnet klimat och hållbarhet, vilket kändes som en viktig grej att kila in mitt under brinnande semester.
Jag har aldrig varit på Almedalsveckan, bara kikat in i stan (svängde förbi en kiosk) precis innan jag födde Bodil, men annars har Almesdalsvecka varit obesökt.
Men vilken grej det var! Lite som en festival, fast istället för band så föreläsningar, tal och seminarier. Och istället för suddiga livserfarenheter, så kunskap på burk. Lite så. Jag har alltid varit en rätt katt så festivalkonsertbesökare, blev alltid kvar i tältet på camingområdet på grund av så härligt häng och intressanta samtal, så detta passade mig ganska bra.
Fast kanske lite för nyduschat och tillrättalagt för min lunkiga smak, hahaha.

Varje dag hoppade jag på hojen, cyklade till bussen och pep in till Visby. Mellan mina egna hållpunkter passade jag på att gå på en rad seminarier på tema hållbarhet och kika runt i Visby. Det var så otroligt vackert över allt. Stockrosor och rosor precis överallt.

Jag hade helt glömt att packa ner Almedalen-outfits, så jag gick i typ samma kläder varje dag. Favoritkjol eller jeans, tillsammans med blus eller knyttopp.

Det är ju vara att bestämma att det är ett hållbarhets-statement tänker jag.

Eftersom alla seminarier och mingel är utspridda över hela stan så får en se ganska så många fina hörn och avkrokar. Särskilt om en går på känn, snarare än Google maps.

Inte mig emot.

Första dagen deltog jag i en rad samtal om hållbart mode – så kul och intressant. Och så hittade jag en ny, himla fin bekantskap. Karin från Erikshjälpen. Fick henne inte på bild vilket grämer mig. Vi hängde trots allt ganska mycket under Almedalsveckan, men vi hade fullt upp av att babbla, gå på seminarier och vara med i radio. Nåväl, NÄSTA ÅR!

När klockan blev eftermiddag tog jag bussen hem och kom hem lagom till middag och veckans kanske viktigaste uppdrag: HÄSTVAKT! Yup, grannen var på semester och vi hade fått det ärofyllda uppdraget att ta hand om deras hästar. Hej dröm!

Så varje morgon och kväll såg det ut så här. Vi bytte vatten, klappade och såg gav dem lite mat.

Sedan lunkade vi hemåt, vi la barnen för att sova och jag satte mig för att jobba och förbereda mig inför kommande dag.

Andra dagen på Almedalen såg ut så här. Ja, det blev en bild innan det blev regn och storm. Det regnade så in i vassen och jag hukade under min regnjacka en hel dag.

 

 

Det bästa med Almedalen – förutom allt intressant jag lärde mig – var LÄTT alla bra:iga människor som var där. Erikshjälpen-Karin så klart, sedan sprang jag in en rad Klimatklubben-medlemmar, Naturskyddsföreningen-finingar, Jävligt gott-Gustav, mötte upp med Therese Zätterqvist som testade mina klimtaglasögon (hennes egna är ju redan sjukt skarpa, men visst klär hon hon i dem?). Och tog en fika med mina kompisar Carro och Frida som var där i jobbet.
Och appråpå klimatglasögon så kikade jag ju runt Almedalen efter hållbara initiativ att prisa med “Hållbarast i Almedalen” – ett pris som Klimatklubben har instiftat tillsammans med Juno PR.

På onsdagen, efter jag träffat Therese, pep jag till Juno PR för att  tillsammans med de andra jurymedlemmarna utse finalister till “hållbarast i Almedalen”.

Och på torsdagen samlade vi alla nominerade: Oxfam, Move by bike och Almedalsgarderoben. Och priset “Hållbarast i Almedalen” gick till Almedalsgardeoben som lånar ut kläder till besökarna. Vet inte hur många seminarier jag var på där paneldeltagarna stolt sa att de bar kläder som var lånade hos Almedalsgardreoben. Snacka om normförskjutning!
Motiveringen till priset löd så här:
“Almedalsgarderoben belönas för sitt långsiktiga arbete med att visa upp delningsekonomin i praktiken. Almedalsgarderoben bidrar till att lyfta de beteendeförändringar som måste ske när det gäller konsumtion i allmänhet och av mode i synnerhet, och har lyckats göra hållbara val konkreta, lustfyllda, och attraktiva under Almedalsveckan.”

Tadaa!

Klimatglasögon alltså! Bästa accessoaren.

Mattias Goldmann, vd Fores, som satt med i juryn tillsammans med mig, Elin Larsson, hållbarhetsstrateg, och Désirée Maurd, medgrundare av Juno PR.

När priset “Hållbarast i Almedalen” var utdelat var jag officiellt färdigjobbad.

För övrigt SÅ fint hus.

Sedan åkte vi hem till hästarna, de kalkvita vägarna …

Sedan skålade vi för att det var semester!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Lämna ett svar