Trendigt och otrendigt 2021

Jag har ramlat över en triljon olika trendspaningar för 2021, och jag är ju inte mer människa än att jag bara måste göra en egen variant.

 • MODE
  Inne: Extremt enkla snitt. Rejält. Gärna egensytt eller uppsytt efter exakta mått – skapade att hålla i åratal. Begagnat givetvis. Redigt till vardags. Hyrda plagg till fest.
  Ute: Allt nyproducerat. Det var ute sedan förra året. Är det inte lite äckligt med nytt och den snabba ruljans av kläder – som kan ses som engångsprodukter (för kass kvalité att återbruka).
 • INREDNING
  Inne: Hipp som happ. Tager det en haver. Äggoljetempera, lera, återbruk, natur (om en ska bygga, annars behöver en så klart inte ändra). Klosterlik minimalism … fast med stök och liv. Inte tid att städa/styla pga så jädra roligts/spännande liv?
  Ute: Plastfärg, bygga i betong och stål. Rut-avdrags-städat, uppdaterat och med nyproducerat kollijox.
 • SEMESTER
  Inne: Cykla, tälta, STF:a. Semestra lokalt, gynna lokalt. Tågluff. Stanna hemma. Och njuta av det.
  Ute: Flyga, flänga och släppa ut en jädra massa växthusgaser, och därmed försämra förutsättningarna för väldigt många. Leva på bekostad av andra människors liv (andra = människor i fattiga länder och våra/andra barn). Klaga på att en inte kan flyga å flänga (och försämra förutsättningar för andra människor).
 • SAKER VI SNACKAR OM
  Inne: Hur vi påverkar.
  Ute: Hur andra påverkar, så vi slipper?
 • TRÄDGÅRD
  Inne: Vild trädgård, full av blommor för den biologiska mångfalden och odlingar ämnade att ätas till minsta beståndsdel. Lathet, lust, svett å vila. Trädgården som gym. Hängmatta. Lie. Höns. Ej i kombination.
  Ute: Välklippte gräsmattor, bensinslukande  maskiner, tryckimpregnerat (= så dåligt trä att en måste förgifta skiten?). Och sen ba: ta bilen till gymmet!
 • MAT
  Inne: Äta i säsong, längta, njuta. Ta vara på all mat och vara fiffig och kreativ. Hej krutonger, dålig frukt-smoothie och rostade (skrumpna) grönsaker. Bjuda på räddad mat (eller mat som närmar sig bäst-före-datum) när det vankas gäster. Ute: Äta importerat, hålla fast vid köttnormen (jäsp, så gubbigt) och slänga mat som någon lagt ner sin själ för att du ska få lägga på tallriken.
 • ATTITYD
  Inne: Hjälpas åt, dela och vara generös (utan att förvänta sig något i gengäld). Erbjuda sig. Starta byar ( i stan och på landet) för att det är mer socialt och göttigt. Tänka på andra, och då inte bara sin polare, utan fundera på hur andra påverkas av ens sätt att leva. Har en enklare att höja sin röst, prata, påverka klimat och samhälle än någon som har svårt att sätta mat på bordet. Då har en ett ansvar. Ute: Äga själv, vara snål och vilja ha allt själv (sur gubbe?). Mycket vill ha mer.
 • ORD
  Inne: dela, bevara, påverka, återbruka, ta tillvara, skog, rolig, snäll. Duger. Skitsamma.
  Ute: Shoppa, rea, gate, renovera, adlink, kalhygge, lyckad. Perfekt. Sätta sin egen prägel på.
 • KLIMAT-MINDSET
  Inne: Vuxna människor som tar ansvar. Använder sin röst och sin makt. Inte lämnar walkover till barn och unga (som inte ens har rösträtt), pga lata och det privilegierade livet är lite väl göttigt?
  Ute: Lämna walkover, byta ämne när det snackas klimat, strutsa klimatfrågan (om det inte handlar om trendigt hållbart), peka på andra och säga saker som “Greta, vilken hjälte. Jag får hopp när jag ser hur det bubblar hos den unga generationer. Det kommer att lösa sig”. Inte se sin egen del och sitt eget ansvar.
 • INTRESSEN
  Inne: Sy, odla, bada (ja, det håller i sig, men vi tar så klart cykeln till badet), lära sig hantverk, ses över lagnings-AW, säsongs-matklubbar och anmäla företag för greenwashing.
  Ute: Ta klimathaltande shortcuts. Hobbys som kräver prylar.
 • TRANSPORT
  Inne: Cykla.
  Ute: Äga bil i stan (om en inte är beroende av bilen för att ta sig till lönearbete).
 • KULTUR
  Inne: Utomhus-bio i byn/på innergården, mini-festivaler (där maten görs på matsvinn och där en hyllar det lokalproducerade), TV-serier där en lär sig något om hur vi ska ta oss an framtiden. Bygga hållbart, äta i säsong, lappa, laga, reparera, återbruka.
  Ute: Dra på Coachella. Streama serier i dubbel hastighet.
 • JOBB
  Inne: Bidra till samhället. På eller utanför jobbet. Påverka arbetsplatsen att sänka klimatavtrycket. Jobba mindre (om en har möjlighet). 6 timmars arbetsdag.
  Ute: Bidra till sig eget överfyllda bankkonto, men inte till samhället. Stress. Överfylld kalender. Livspussel.
 • SKÖNHET
  Inne: Skrattrynkor som visar att en har ett roligt förflutet. Bekymmersrynkor som visar att en har reflekterat, tänkt, levt sig in, värderat, sörjt, kommit igen. Levt. Fixat hår. Spegel som används med måtta. En bra salva.
  Ute: Gå på salong för att föna håret. 21-stegs hudvårdsrutin. Perfektion.
 • HÄLSA
  Inne: Använda kroppen till att göra vettiga saker. Transportera sig med cykel, gräva i trädgården eller i stadsodlingen för att odla mat, plocka svamp, hjälpa någon (äldre?) att kånka bös och stenar på tomten. Slå med lie för att gynna biologiskt mångfald.
  Ute: Ta bilen till gymmet för att springa en mil, gå på pass och sedan klippa gräset med åkgräsklippare. Plocka äpplen på gympass.
 • BOENDE
  Inne: Bo på landet, bo i stan, bo i förort (där den ofta har gjort smarta lösningar kring grönområden och cykelvägar). Bo litet. Använda elen effektivt (när priset är lågt och elen är “ren”) och gå emot normer kring boende (hej kollektiv, delat hus med två ingångar och små byar).
  Ute: Bygga vräkt betong-palats med fasad-beslysning som eldar för kråkorna större delen av dygnet. Riva ut fullt fungerande interiör.

Detta är min trendspaning inför 2021.
Vad tror du kommer att bli en trend 2021? Vad kommer bli norm? Vad kommer vi se mer av – och mindre.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 23 kommentarer

 1. Elsa

  Så bra!!! TACK! En viktig påminnelse till mig som just satt och nojade över att våga fråga om några vänner kan hjälpa. Om jag ska kunna hjälpa måste jag ju också våga fråga om hjälp? Bryta jag-klarar-mig-själv-trenden och jag-köper-saken-så-slipper-jag-fråga-trenden. Eller trend. Förbannelse är nog ordet jag söker?

 2. Kristin

  Den här listan är inte bara klimatvänlig, den är människovänlig! Liksom hur du lever ett liv och slutar jämföra dig med andra. SÅ TRÖTT på helrenoveringar och perfekta hem, folk som gör om ALLT i sina redan fräscha lägenhet och sen säljer för att göra bostadskarriär. En annan trend vore ljuvligt och verkligen på tiden! Säger jag och stirrar på våra intetsägande men fungerande skåpluckor i köket och tänker att jag helt enkelt får lära mig att leva med dem. Vem bryr sig ens om renovering just nu när vi inte ens får bjuda hem folk? Ja men visst ja, vi bor i Sverige, där vi lägger mest pengar på renovering men är sämst på att bjuda hem folk (innan Corona alltså), så en pandemi ändrar nog inte på den saken. Har ingen källa på det men är rätt säker på att det är sant…

 3. Klara

  Mycket fint! Men på punkten “Kultur” önskar jag i hemlighet att kultur inte ska behöva vara 100% ett verktyg för hållbarhetsarbete (som jag uppfattar att du beskriver det. Hoppas att inte “lappa, laga och äta i säsong” ska vara våra enda godkända kulturyttringar, utan att även t.ex. vacker och glädjande musik ska få plats att utövas och avnjutas.

 4. Fia

  Tyvärr så känns det där mer som en önskelista än en trendspaning, förut för väldigt små kretsar där du eventuellt befinner dig i. Tror snarare att pandemin kommer att leda till “extra allt” för en massa folk som anser att de fått “hålla igen” och missat en massa saker som de borde haft rätt att göra. Jag hoppas såklart att du har rätt och jag har fel, men känner mig sorgligt nog mycket pesimistisk.

 5. Ann-christin Gilstring

  Trendspaning, inte bara för 2021, utan för framtiden hoppas jag!

  1. emmasundh

   Det hoppas jag med. Och det här är mitt bidrag för att förskjuta normerna kring vad som är inne och ute.

 6. Sanna

  Kan du inte berätta mer om varför en inte ska använda betong och stål, vad man ska använda istället för impregnerat trä, varför inte fasadbelysning(i led)? Snälla utveckla 🙂

  1. emmasundh

   Hej Sanna! Absolut! Betong och stål är extremt klimathaltande, samtidigt som det är en stark norm att bygga med båda vilket blir knas. Det är ju det “vanliga”. Istället för impregnerat trä kan en köpa obehandlat trä (och måla med linolja). Angående fasadbeslyning. Om vi ska dra ner på vår elförbrukning så bör vi se vad som är rena behov. Att en lampa tänds när en går ut är ju smart om en inte vill ramla och bryta lårbenshalsen, men viss typ av ljus kanske inte är nödvändig. Exempelvis fasadbelysning som står på hela tiden. Varma hälsningar emma

  2. Filippa Skog

   Fasadbelysning som står på under dygnets alla mörka timmar bidrar dessutom till ljusföroreningar som påverkar våra ekosystem något enormt. Det är ett jättestort miljöproblem som det talas om alldeles, alldeles för lite än så länge. Bättre med en belysning som klickas på när någon faktiskt behöver den!

   1. emmasundh

    ÅH, BERÄTTA MER!

 7. Sanna

  Men tusen tack Emma!!

 8. Sophia

  “Hängmatta. Lie. Höns. Ej i kombination.” Fick en extremt rolig bild i huvet på den eventuella katastrofen

  1. emmasundh

   Hahaha! Var tvungen att förtydliga kände jag.

 9. Cecilia

  Vilken toppenbra lista 🙂

  /Cecilia

 10. Johanna

  Åh älskar detta! Ska kalibrera in mig mot detta för det är så bra att få en liten extra push att göra bättre ifrån sig. Tack, du är bäst!!

 11. Eva

  Jättebra skrivet! Jag kan addera ett par saker och hoppas verkligen att du håller med.
  Inne: rösta rött (står för verklig solidaritet)
  Ute: rösta blått (det själviska valet)

  1. emmasundh

   Eftersom jag är oberoende så tar jag ingen politisk ställning, men din kommentar publiceras som vanligt. Och alla får tycka vad de vill. Det är det som är så trevligt med vårt land.

 12. Eva

  Absolut, vi får tycka som vi vill. Och jag tycker att i tider som nu, där de ansvarsfulla, omtänksamma och medvetna valen klassas som högstatus och korrekta, är det ändå enormt viktigt att prata politik. Det är där förändring sker! Och jag tycker att om man gillar din text ovan och sen röstar man på de konservativa är man en hycklare.
  Jag och min familj behöver inte den slopade värnskatten, de pengarna kunde få ha gjort nytta i vårat samhälle istället! Du skriver om vuxna som ska ta ansvar och inte bara se till sig själva och bygga på sitt egna bankkonto. Här tycker jag mitt resonemang passar in! Synd att du inte kan ta ställning…

  1. emmasundh

   Kan inte ta ställning eftersom jag är en av grundarna till Klimatklubben som är en politisk obunden ideell förening <3

  2. emmasundh

   Däremot är det fullkomligt omöjligt att tycka något om klimatet utan att bli politisk så klart, och jag är ju inte sen att säga vad jag tycker kring olika ämnen så att säga.

 13. Åsa

  Härlig & rolig läsning . Tack!

Lämna ett svar