Q&A: Trädgård, surdeg & vårt kyffe!

Men så många roliga, spännande frågor som rullat in!
Det kom in så många att jag delar upp i två inlägg.
Så här kommer första svepet!

Q: Allt om er blivande trädgård! Var ska blomsterängen vara? Kommer ni skaffa bin?
A: Vad fint att du verkar lika taggad som jag! Just precis nu försöker jag rita in alla drömmar på en väldigt kuperad, begränsad yta. Det är en utmaning.
Det vi vill ha plats med är: hus, orangeri, växthus, damm, berså, odlingar, lekplats för barnen och ett förråd för cyklar och redskap. Jag är inte mycket för välordnade trädgårdar utan vill gärna att det ska vara vilt och naturligt. Inte för raka linjer.
Det ska vara många klätterväxter och prunk. Perennrabatt måste vi ha. Och var tusan ska vi hänga tvätt? Viktiga saker.
Och så ska vi leda om bäcken som slingrar sig fram över tomten.
Äng har jag planerat in i ritningen, men det blir inte så stor yta. Men jag tänker att hela trädgården ska anläggas med hänsyn till pollinatörer, vatteneffektivitet och ett förändrat klimat.
Och just ja: Hönshus ska vi knöla in någonstans.
Drömmen är faktiskt att arrendera mark för att kunna anlägga en stor äng, ha bin och kanske även andra djur. Gah, vad jag vill det!
Några grannar är också taggade. En sorts samfällighet tänker jag mig.
Och apropå bin. Det måste jag ju ha, för jag är ju granne med bi-proffset Elin Iderström som är aktuell med boken “Elins bin – om biodling, honung, bivax och business och driver Tistelgården.
Kram emma

Q: Har du någon utbildning?
A: Yep! Läste journalistlinje på gymnasiet i Karlstad, sedan pluggade jag vidare till specialreporter med inriktning samtidshistoria på Södertörns högskola. Hann med lite Statsvetenskap mellan ett par kurser också. MEN! Tog aldrig ut min examen, pga fick jobb på Bonnier tidskrifter innan jag hann klart.
Undrar fortfarande hur jag lyckades få jobb – kände ingen i branschen. Men hade skin på näsan och var skev.  Tror faktiskt det senare var en fördel, för hade en underbar chef som var likadan och vi fann varann.
Kram emma

Q: Boktips! Är det några favoritböcker där i den fina möbeln?
A: Alltså jag har en så orimligt stor hög med böcker som jag vill läsa. Skulle vilja ta in på hotell och bara läsa, läsa, läsa! Just nu läser jag “Klimatkrisens Sverige” som jag lånat på bibblan. Så fort jag är klar med den ska jag läsa “Städa hållbart med ekotipset”, “Byggnadsvård”, “Odla utan spad”, “Naturhus” … Gah, ge mig tid!
Kram emma

Q: Jag skulle vilja läsa om hur ni tänker med avlopp till huset ni ska bygga?
A: Ja, men nu snackar vi! Funderar på att göra ett helt inlägg om detta, så det lättare är sökbart! Kommer inom kort.
Kram emma

Q: Hur lyckades du med surdegsbröd på första försöket?
A: Det gjorde jag inte, hahaha! Jag lyckades med looken, men inte med innehållet. Nu har jag däremot levlat upp och lyckats med innehållet men inte looken. Jag föredrar det senare.
Jag testar mig fram, men just nu låter jag surdegen jästa över natten.
Kram emma

Q: Undrar hur katten tagit flytten?
A: Så bra att jag aldrig ser hen? Katta lever lajf. Ränner mellan vårt kyffe och mina föräldrars hus. Äter garanterat second breakfast flera gånger om. Sover i en babykorg och har typ en egen rosa, drottninglik soffa inne hos mina föräldrar. Fångar möss och sorkar, och är ett värmande, mjukt och sällskapligt fluff till förälder som inte har så långt kvar. Så katten mår bra och gör bra kan en säga.
Kram emma

Q: Klart man undrar hur kyffet ser ut!
– Ja, det är 45 kvadrat så det går ganska snabbt! Jag hade ju en plan att visa er runt, men så kom 14 dagar vabb och vilket betyder att hemmet vänds upp- och ner. Omöjligt att se väggarna för allt härj så att säga.
Men hoppet lever! Köket har ni fått se lite av, och kanske hinner jag plåta sovrummet en gnutta i veckan.
Kram emma

Q: Vill få till en cykelväg från Uppsala stad ut till där jag bor (lite på “landet”). Tips?
– Lägg ett medborgarförslag, eller så kallat e-förslag. Kan förvisso ligga på Trafikverket, men varför inte mejla dem och fråga. En rimligt fråga som jag tycker ALLA borde ställa sina kommuner är: Jag vill sänka mina utsläpp, välja det färdsätt som är bäst för klimat, miljö, luft, hälsa och samhällsekonomi. Vad gör kommunen för att underlätta för mig att välja det bästa?
Rimlig fråga.
Kram emma

 

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 10 kommentarer

 1. Yes! Ser fram emot inlägget om avlopp!

  1. Men vad härligt!

 2. Prövar mig också fram med surdeg och har inte lyckats än. Däremot gör vi ett bröd med vanlig jäst som man rör ihop på kvällen, låter stå över natten och sen häller ner i en förvärmd gjutjärnsgryta och direkt in i ugnen. Väldigt smidigt och blir gott. Utgår från det här receptet men vi har i mer salt, mer vatten och kör hälften fullkornsdinkelmjöl:
  https://brinkenbakar.se/knadfritt-grytbrod/

 3. Leda om bäck låter intressant. Vet du om det behövs tillstånd och isf varifrån?

  1. Bra fråga! Jag gissar att det inte behövs, för bäcken har liksom uppstått för några år sedan när en granne borrade efter bergvärme. Det r mycket självtryck här. Just nu går bäcken i gamla stuprör, så de ska bara läggas på en annan plats eller pja, kanske skippa stuprören och göra en oredligt bäck.

 4. Hej Emma! Just nu pågår en tävling hos oss som jag tror du skulle uppskatta, Rum21 Awards – Årets inredningsinspiratör. Nytt för i år är kategorin Årets hållbarhetsinspiratör! Vi tänker att du är perfekt för den kategorin! Nominera dig själv i tävlingen för chans att vinna 10.000 kr i presentkort hos oss 🙂 Läs mer om tävlingen och nominera dig här https://www.rum21.se/tavla/rum21-awards/nominera
  Självklart kan du nominera dig i den kategorin du själv tycker passar bäst (eller i flera) /Ida på Rum21

 5. Läste svaret under frågan “Undrar hur katten tagit flytten” och kände bara att jag vill skicka dej och din förälder en STOR STOR KRAM <3

  1. <3 <3 <3

 6. Hej! Jag har tidigare försökt posta en kommentar om att jag önskar ett inlägg om kompostering! Antar att ni har en plan för hur ni ska ta hand om ert matavfall ogräs, visset, kvistar, grenar osv. Är så nyfiken och vill jättegärna veta mer om detta! Känns bakvänt att skicka iväg mat- och trädgårdsavfall med kommunen och sen åka och köpa jord i en blomsterhandel.

Kommentera

Stäng meny