Orangeri, grönt tak och väggar av … lera

Nämen hej från vårt orangeri!
Det har regnat i dagar i Värmland och det är lervälling upphöjt till tusen på tomten där vi bygger.
Precis innan regnet gjorde entré så började jag och John bygga tak på vårt orangeri. Sedan följde ett par nervösa dagar då pressening skulle skydda vårt påbörjade arbete. Men presenningen har läckt, så det har varit aningen nervigt. Det har pusslats med presenningar och pannlamporna har gått varma efter mörkrets inbrott så att säga.

Nu äntligen väntar några dagars uppehåll och då ska vi försöka göra väggar av lera (!?) och flis, och även se om vi kan påbörja taket. Och det blir ju inget vanligt tak.
Nej, nej, vi ska så klart göra ett grönt tak på orangeriet.
Eftersom vi vill undvika plast så långt det går så gör vi om en gjorde förr. Vi använder näver!
Så först råspont, sedan näver och därefter ska vi anlägga en äng på taket.
Och eftersom vi älskar att göra det svårt för oss, jag menar, eftersom vi älskar att återbruka, så ska vi gräva upp halva trädgården och forsla upp på taket. Det kändes rimligt.
Alternativet var att för att köpa någon färdig rulla-ut-gräs-lösning, men eftersom vi har materialet nedanför orangeriet så väljer vi det extremt närproducerade alternativet. Så tanken är att gräva upp grästuvor från trädgården (där vi ändå ska anlägga trädgårdsland), vända på tuvorna så gräset hamnar mot nävern. Och därefter slänga på ängsfröer. Vad tror ni? Kan det lyckas?

Om vi absolut kollat på Youtube hur en lägger ett nävertak och tänker “hur svårt kan det vara”? Det kan ni ge er på. Kommer garanterat vara svårare än vi tror, men ska bli sjukt kul att lära sig.

Film från takläggning och ler-väggs-bygget kommer inom kort i min Patreon-kanal. Var så säker!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har en kommentar

  1. Pia

    Halloj!

    För att lyckas med äng så behöver en näringsfattig jord. Försök att ta bort så mycket gräs det går (om det är grönt och alltså fortfarande näringsrikt).

    Tack för julens mysigaste läsning, blev precis Patreon och tar igen allt jag missat 🙂

    God Juuuuuuuuul!

Lämna ett svar