Om samarbeten & trovärdighet

Hej lördag! Medan jag repar mig efter en dag med julmarknad, Skansen, Rosendal och rensa-inför-flytt-eftermiddag så tänkte jag skriva om en viktig grej. Samarbeten.
Jag fick en läsarfråga om detta, så nu tycker jag att vi sölar ner oss i svar. Häng på!

Q: Jag tycker det är väldigt många samarbeten just nu. Har slutat läsa många bloggar pga de kör bara massa samarbeten och reklam vilken blir väldigt tråkigt för oss läsare i längden. Du brukade inte ha så många men nu är det ju hela tiden, riktigt tråkigt. Hur tänker du kring detta? Har du läst denna artikel: https://www.svd.se/-elin-af-klintberg-hur-skyddar-man-unga-tjejer-i-influensatider/om/influencers
Tycker det är sorgligt att allt bara handlar om pengar och yta!

Linn
A: Hej Linn! Jag uppskattar så att du kommenterar och tycker till. Och jag hoppas innerligt att du inte slutar läsa. Att göra samarbeten är så obeskrivligt roligt, kreativt och ger mig tillfällen att göra allt det där som jag älskar: skapa, fotografera och skriva.  Det är också ett sätt för mig att kunna blogga mer, istället för att lägga min dyrbara tid på annat håll.

Jag försöker att endast ha 1-2 samarbeten i veckan för att det ska bli en bra mix, och jag gör bara samarbeten som känns klockrena för mig och er läsare. Jag tackar nej till så himla (HIMLA) mycket, ifrågasätter, frågar om företagens hållbara tankar och lägger ner tid på att peppa företag att bli mer klimatsmarta. Jag trycker på och påverkar, säger nej till de som inte håller måttet och så tackar jag ja till sådant som rimmar med min paroll av hållbarthet och kreativitet. Om jag kan inspirera att konsumera eller tänka mer hållbart, så tar jag gärna chansen. Och flikar in en bit DIY och vintage också, för det vet jag att både jag, miljön och ni läsare gillar.

En viktig sak som jag vill understryka är att jag aldrig skulle göra ett samarbete där jag inte har 100% frihet att skriva vad jag tycker. Jag tar inte betalt för att skriva gott om företag, däremot så jobbar jag alltid för att samarbetena ska bli så bra som möjligt och rimma med mig och mitt liv. Och jag har alltid stor kreativ frihet och formar samarbetena så de ska passa min plattform och mina kanaler. Känns det inte rätt, då blir det inget samarbete. Simple as that. Jag samarbetar bara med företag som är en naturlig del av mitt liv, något jag redan använder eller blivit såld på efter att ha testat.
Är produkten inte bra, ja, då är det viktigt att jag har min journalistiska frihet att säga det. Skulle inte kunna leva med mig själv annars. Det handlar om min trovärdighet och det är den enda jag har. Så den vill jag behålla. Jag skulle aldrig fylla bloggen med övervägande del samarbeten, saxa texter, sälja in färdigskriva texter eller låta någon styra över mitt innehåll, även om jag skulle bli stenrik i ett kick. Då är min trovärdighet rökt lika snabbt.
Kan tänka mig att det är lätt att bli pengablind om en är ny i gejmet, rusa efter samarbeten, rycka på axlarna och samarbeta kring något just for the good payment. Men den bloggens rader är räknade …

Som tur är har jag 10 år som journalist i ryggen, 34 jordsnurr under västen och dessutom världens bästa branschorganisation “Influencers of Sweden” (som guidar kring just detta), och har varit med så pass länge att jag kritiskt kan ifrågasätta, dra i nödbromsen om det inte känns rätt eller säga ifrån om det är någon oerfaren människa på andra sidan som har ett tyck om vad jag skriver. Precis som vilken annan relation så ska en kunna ge och ta, säga vad en tycker och kunna säga det utan att relationen tar slut. Och så ser jag också på de företag som jag samarbetar med. Jag vill gärna jobba med dem långsiktigt, men att vi har lika mycket tyngd och värde, även om vi står på varsin sida.

På samma sätt är det viktigt att ni läsare vet att om jag tipsar om något så gör jag det för att jag geniunt tycker att det är bra och det är en produkt jag använder. Som Linas matkasse som jag redan använde mig av – perfekt samarbete!
Jag hoppas att ni gillar mina samarbeten, för det är sinnesjukt roligt, kreativt (och ibland även viktigt) att skapa recept, peppa till att äta vegetariskt, samla in pengar till behövande, visa hur men bevarar och uppdaterar något gammalt, inspirera till återbruk, handla ekologiskt och svensktillverkat. Och som krydda på laxen: det är också anledningen till att jag kan hålla den här bloggen (som ju är mitt yrke numera) vid liv.

Stor kram!
Emma

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 22 kommentarer

 1. Ellen

  jag säger alltid en stor tumme upp till inlägg med samarbeten som är välutformade, genuina och roliga för oss läsare att ta del av! det är ju trots allt dessa som får platser som den här att rulla, och därigenom också det som gör att vi läsare kan ta del av det här materialet gratis. tänker att det är så himla viktigt att välja sina samarbeten med omsorg, och det tycker jag du med flera är väldigt bra på. så även om det kanske är fler samarbeten generellt i bloggar nu än förr, så är det ändå en helt annan kvalité än vad det var för ett par år sedan. så heja!!

  1. emmasundh

   Gullo dig Ellen! Blir alltid lika glad när du kommenterar ska du veta Och tack för ditt tyck! KRAM

 2. Klara

  Heja dig, jag tycker du gör otroligt relevanta, intressanta och fina samarbeten! Oftast läsvärda för mig, men om jag inte känner för att läsa den typen av inlägg nån dag bläddrar jag bara förbi, mycket enkelt eftersom de är så tydligt märkta (även om jag oftast återvänder en annan dag och läser även dessa inlägg … 🙂
  Jag blir lite ledsen å dina och alla andra otroligt duktiga och kompetenta influencers vägnar, över att en del människor fortfarande inte kan se likheten mellan en blogg av hög kvalitet och annat redaktionellt material. Ta en tidning med samma kvalitet på innehållet som i din blogg, den skulle vi få betala för att läsa samtidigt som vi på köpet även skulle få en massa reklam. Vad är skillnaden? Jo, här hos dig får vi läsare GRATIS innehåll, personligt tilltal och kvalitetssäkrade samarbeten istället för reklam om lite vad som helst som man ofta möts av i olika magasin. Tack för det, Emma! Och än en gång, heja, heja dig och din SUPERFINA blogg!

  1. emmasundh

   Men vad glad jag blir!!!! Tack för din kommentar.

 3. Sifia

  Intressant! En uppriktig fråga (menar inte att vara dryg) – men undrar hur samarbetet med Beckers rimmar med tankar om miljö och dra in på plast och liknande? Vattenbaserade väggfärger innehåller plast och är skadliga för miljön. Hade känts mer naturligt att samarbeta med typ auro som har ekologiska färger.

  1. emmasundh

   Jag tycker om uppriktiga frågor, och som jag skrivit förut så hjälper era kommentarer att ringa in mina val av samarbetspartners ännu mer. Jag vill givetvis använda en miljömärkt färg, och Beckers är Svanen-märkt. Men det är klart, det finns annan färg som förmodligen har fler miljömärkningar.
   Jag uppskattar din kommentar och tar den till mig <3

 4. Sifia

  För – vill förtydliga – jag älskar hur du som ingen annan bloggare lyfter miljö- och hållbarhet. Ditt engagemang känns väldigt genuint!

  1. emmasundh

   <3

 5. Emelie

  Tycker du är suverän på att skriva sponsrade inlägg som passar in i din blogg! Blir glad för alla nya inlägg från dig, samarbeten eller ej.

  1. emmasundh

   Vad glad jag blir!

 6. Linda H

  Det verkar som andra bloggare har fått samma fråga och jag tyckte att Elsa Billgren hade som du ett bra svar. Hon nämnde att många företag vill annonsera i November och därför kan det bli fler samarbeten då. Självklart ska du kunna leva på bloggen och då blir samarbeten en del av bloggen. Sedan kanske inte alla läsare har exakt samma intressen som dig och då kan vissa samarbeten ointressanta men det är bara att scrolla förbi.
  Jag har inte tyckt att det har blivit många samarbeten under hösten. Jag skulle gärna vilja veta mer om det arbete du gör utanför bloggen dvs artiklar och annat som du gör. Försöker att köpa tidningar om jag vet om att du eller andra bloggare är på omslaget eller har bidragit till tidningens innehåll.
  Kram

 7. Jenny

  Jag läser aldrig sponsrade inlägg, klickar direkt bort dessa i min reader som lästa, hur intressanta de än verkar, på samma sätt som jag spolar förbi reklam på tv eller vänder sida i en tidning. Dock! Förstår jag att dessa behövs om en vill försörja sig som bloggare, på samma sätt som betal-tv behöver reklam för att överleva.

  Jag tror dock inte folk inser hur mycket du väljer bort och tackar nej till, så ett sånt här inlägg är ju bra för att upplysa om detta. Tack Emma.

 8. Kristin

  Tycker du gör ett bra jobb. Får inte alls känslan av att du uppmuntrar till konsumtion utan snarare till kreativitet och hållbarhet, och det beror säkert på att det är flera inlägg mellan de som är samarbeten och att du väljer dem väl, som du skriver.

  1. emmasundh

   Åh, vad skönt att höra.

  2. Stina

   Håller fullständigt med. Inte bara köp, köp, köp som vissa bloggar.

 9. Malin

  Jag tycker att det är jättebra när bloggar har samarbeten! Ni ska ju också ha lön för allt arbete ni lägger ner. Hade det varit män som varit störst i bloggvärlden hade nog väldigt få förväntat sig att de skulle jobba gratis…

  1. emmasundh

   Sant, så sant.

 10. Sara

  Jag uppskattar inte sponsrade inlägg och hoppar alltid över dem. Självklart måste bloggare kunna tjäna pengar på sitt arbete men jag föredrar ren reklam. I övrigt tycker jag väldigt mycket om din blogg.

 11. Linn

  Jag håller med Ellen och jag känner även att det här är en av de platser där jag ofta uppskattar inlägg som är samarbeten eftersom jag har tillit till att du väljer med omsorg (så en själv slipper sondera hela terrängen). Jag tycker att det är grymt att en kvinnodominerad bransch har möjlighet att både ta rimligt betalt, ge sina läsare något tillbaks (vilket det ofta är i form av tävlingar eller rabatter) och i de fall som läsaren inte är intresserad av just det samarbetet så går det ju alltid att scrolla förbi som några har nämnt. Tack för en fin, genuin och härlig blogg.

 12. Anna María

  Heja samarbeten säger jag! Jag tänker att ett väl genomarbetat samarbete är ett stort kvitto på att en bloggare gör ett bra jobb. Fatta att företag hellre väljer att lägga sin marknadsföringsbudget på en person med stort inflytande framför att en reklambyrå ska göra jobbet. Det tycker jag är sjukt mäktigt! Varje gång jag ser ett samarbete gör jag allt jag kan för att peppa, likea och lyfta det i den mån jag kan. Det är mitt sätt som läsare att ge tillbaka till den bloggare som annars bjuder på gratis och högkvalitativt innehåll. Jag kan inte förstå hur många aktivt klickar bort, väljer att inte ens läsa enbart för att det är ett samarbete. Du gör ett fantastiskt jobb Emma! Heja dig!
  Kram

 13. En annan Linn

  Tycker du varit bra på att välja ut samarbetspartners, är generellt mycket samarbeten och reklam i bloggar och på instagram just nu, så förstår att man kan tröttna på det, men så länge det är samarbeten som passar in i bloggen är det ju jättebra!
  Då får vi smarta tips och bra innehåll, och du betalt för ditt jobb. Alla måste ju ha en inkomst, win-win liksom.

  1. emmasundh

   <3

Lämna ett svar