Nytt jobb! Nytt projekt! Ny stad!

Hej på er!

Husbygge, boksläpp och odling i all ära, men bakom bloggridån pågår det idogt arbete med ett nytt, spännande projekt.

Som ni vet vid det här laget – efter närmare 15 års bloggande där ni fått följa med när jag varit med och dragit igång bloppisar, stadsloppisar, julmarkander, bokprojekt, klimatfrukostar och Elevborgarråd för klimatet – är jag ju en projektstartare! Jag älskar att dra igång!

Rundgång – en cirkulär popup-galleria
Förra året projektledde jag ju den cirkulära popup-gallerian Rundgång i Karlstad, och tog (tillsammans med ett fantastiskt team) idén från ritbordet till verklighet. Material till popupen samlades in via ÅVC, gymnasieskolor byggde inredning av gammal plywood, det bokades workshops, startades events och bollades idéer med företag från när och fjärran. Trådar drogs och mitt jobb var att get shit done och visa framtidens potential.

Resultatet blev nio maxade veckors popup med 43 aktörer, en popup i ständig förändring (en ny popup såg dagens ljus varje måndag), en remake studio fullmatad med events och workshops,en kollektion med remake-koppar och en kollektion medkläder och prylar signerade cirkulära inspiratörer som Malin Persson, Sara Wimmercrantz, Therese Lindgren och Nina Campioni.

Med popupen ville vi låta medborgarna kliva in i framtiden, visa att omställningen både kan vara smart, snygg och eftersträvansvärd och peppra såväl nystartade som urgamla företag med cirkulära smart-idéer.
Dessutom gav Rundgång en möjlighet att snacka utmaningar (hej, Sverige exporterar bort 28 000 ton secondhand varje år  och du kan köpa 393 begagnade jackor för samma klimatpåverkan som EN ny) och visa på möjligheterna! Hej handla andra hand i första hand, hyra vid behov, reparera det vi har, rädda mat och tänka flergångs istället för engångs).
Ta vara på resurser!

Rundgång blev ju succé! Och när jag som projektledare och mitt team från Karlstads kommun och Karlstads energi avslutade projektet och lyfte bort vår hand från Rundgång valde ett pang-team att starta ett Rundgång 2.0 som ett kooperativ. Samma namn, samma plats, samma cirkulära tanke, men ny take och ny regi.
Jag är så glad över detta och följer dem som en Swiftie efter Swift.

En cirkulär galleria i varje region
Min dröm är att det ska finnas cirkulära gallerior i varje region, där det är enkelt att göra rätt och svårt (omöjligt) att göra fel. En plats där allt från secondhand, hyrtjänster, remake, upcykling, reparationer och svinn- och resurssmarta varor får plats. Allt samlat! Såväl varor, tjänster som kunskap.
Så att du kan köpa barnens begagande regnkläder på samma ställe som du kan få lampan repareread, köpa kvällens svinnsmarta middag och lära sig vårda dina jeans så att de håller längre.

Vi lever trots allt i ett hektiskt samhälle, där tid är lyx. Vi (jag) har inte tid att kuska runt och leta efter begagnade regnställ i rätt storlek om SMHI:s regnoväder kryper allt närmare.
Därför måste det bli enklare att göra cirkulära val.

Sveriges ekonomi är i dag endast 3,4 % cirkulär (jämfört med världsnittet som ligger på 8,6% och Nederländerna vars ekonomi är 24,5% cirkulär). Sverige rejält ligger efter samtidigt som vi har såväl klimat som miljömål och EU-direktiv om avfallstrappor.
Men goda nyheter! Det bubblar runt om i Sverige! Och allt fler städer, kommuner och regioner börjar förstå sitt ansvar och den potenitial det finns i att positionera sig som cirkulär. Hej framtidens destination, hej turister, hej nya medborgare och hej framkant!

Och vet ni vad.
Nu har jag fått möjligheten att projektleda ÄNNU en cirkulär popup! Wiiii!
Denna gång i en annan kommun, med ett nytt fantastiskt team och nu med min kollega Maria Soxbo vid min sida.

Nyfiken på var i Sverige vi ska cirkuera loss? Kika in här under veckan!

 

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 3 kommentarer

 1. Christina

  Åh! Så roligt! Så bra!
  Hoppas att det är i Skåne!! (men antagligen inte, Maria bor ju i Stockholm…)

 2. Karin

  Åh vad roligt! Jag är så imponerad och inspirerad av dig. Både du och Maria behövs! Wow wow wow!

  1. emmasundh

   Men åh, vad glad jag blir! Tack för fina ord!

Lämna ett svar