Nej, jag vill inte ha diktatur. Jag vill rädda klimatet. Och mina barn.

Oh, maj.

Under det senaste dygnet – sedan debattartikeln adresserad till Stefan Löfven – landade, har min mejlbox proppats full av mejl från män (ja, det är uteslutande män) som ifrågasätter min kompetens, undrar om jag vill införa diktatur, om jag vill tvångssterilisera svenskar och vilken typ av forskning jag lutar mig mot. Om våra “metoder” demokratiska.

Så. Låt mig.

Mina åsikter i klimatfrågan grundar sig i forskning som majoriteten av klimatforskarna stödjer. Alltså uppfattningen om att vi måste ställa om (individer, samhälle och företag) för att ha en chans att rädda mänskligheten. Planeten klarar sig alltid. Det är mänskligheten som ska räddas.  Det finns några få forskare som vill hävda att vi inte alls har någon klimatkris, men jag väljer att lyssna på den enade massan, forskningsrapporter framtagna av exempelvis IPCC, WMO och Naturvårdsverket (som enligt mig är trovärdiga i frågan). Vore ju himla gött om jag hade fel, men journalisten i mig (som givetvis granskar källorna och rapporterna) kommer fram till samma konklusion: vi måste göra något. Nu.

– “Du är helt inkompetent”. Tack för feedbacken.  Jag är utbildad samhällsreporter med inriktning samtidshistoria och statsvetenskap, har mångårig erfarenhet av klimatfrågor och är dessutom gift med en forskare. Jag har varit på ett flertalet möten i allt från Riksdagen, Stadshuset, till miljöorganisationer och klimatnätverk för att prata klimat, fortbilda mig, lyssna, ifrågasätta och även se vad som är möjligt att göra på individnivå, samhällsnivå, men också företagsnivå.

Vi alla behöver dra vårt strå till stacken – enligt världens ledande klimatforskare (enad kår): samhälle, individ och företag.
Vi svenskar har en stor puck att ta tag i eftersom våra konsumtionsgrundade utsläpp är långt mycket större än i andra länder. 10 ton per person (källa: Naturvårdsverket) och år.

– “Men Kina då, varför ska vi svenskar göra något”. Jo, Kina behöver också ställa om. Liksom alla andra länder. Men. Eftersom vi svenskar är fenomenala på att konsumera (och förbrukar som om vi hade 4,2 jordklot) – och våra utsläpp i mångt och mycket sker i just Kina –  så är de så illa tvungna att ställa om ifall vi gör det.

– “Ni uppmanar till dikatur”.
I vår debattartikel hänvisar vi inte någonstans till diktatur. Däremot vill vi att de som leder landet (och de som inte gör det för den delen) tar kraftigare tag om klimatfrågan, och det kan lösas alldeles utmärkt inom demokratins gränser. Nu var debattartikeln adresserad till vår statsminister Stefan Löfven, av den enkla anledningen att en statsminister leder regeringen.
Vi har en önskan: Gör det lätt för oss medborgare att göra rätt, och svårt att göra fel.
”Vårt land ska vara en ledande och inspirerande kraft i världen. Där vi sluter klyftor och förverkligar de löften om frihet vi ställt ut till våra barn. Där vi investerar gemensamt i människor och miljö, i kunskap och konkurrenskraft, i trygghet i nuet och hopp inför framtiden.” står det på regeringens sajt. Tycker det rimmar ganska bra med våra önskningar.

Många forskare återkommer till att benämna klimatkrisen som den största kris vi sett. Sist vi genomlevde en kris i (någorlunda jämförbar klass) var under andra världskriget. Skillnaden mellan då och nu är att vi då exempelvis hade krigsekonomi och ransoneringar som gjorde att vi kunde ta oss igenom en förändrad värld. Då var det inte tal om någon diktatur, även om en rad obekväma beslut behövde fattas för att alla exempelvis skulle få mat på bordet. Jag säger inte att vi ska införa krigsekonomi och ransoneringar, men min poäng är att nödvändiga beslut kan fattas inom demokratins ramar.
– “Hahaha, hur kan du uppmana till flygkvot, medan du flyger jorden runt”
Nej, jag flyger inte. Och har så inte gjort på flera år. Tänker så inte göra. Ja, många flyger – influensers, VD:ar och din granne – för att det är så vår norm ser ut. Vi är vana att kunna boka en resa till solen när januari är så där extra grå, som i dag. Men de normerna vill jag gärna vara med och förändra.
Flygkvot kan ju fungera på olika sätt. Ett förslag som tagits upp i flygkvots-sammanhang är att människor i behov av flygresor skulle kunna köpa flygkvoter av de som inte behöver dem (lite extra klirr i kassan).
Intressant tanke tycker jag.– Är era metoder demokratiska?

Vår metoder är fullt demokratiska. Vi använder vår röst i media, sedan får ju Stefan Löfven lyssna på oss eller inte.  Alla som har skrivit under har gjort det av fri vilja. Precis som du kan göra, om du vill skriva ett öppet brev till Stefan Löfven.

– “Det största hotet är överbefolkning. Och du vill ju rädda klimatet,  så då kanske du vill  införa tvångsterialisering också?”
Nej, det har jag NATURLIGTVIS inte skrivit någonstans. Eller sagt. Eller tyckt. Eller tänkt. Vi blir allt fler, ja, det stämmer. Det är ett faktum som vi ska förhålla oss till. Ett steg i rätt riktning är kvinnans ställning i samhället, rätten till abort och familjeplanering. Dessutom har vi en hel del normer att ta tag i, som barn – och flerbarnsnormen. Alla vill inte ha barn, och det ska heller inte förväntas av dem att vilja det.

– “Eftersom du vill rädda klimatet, antar jag att du inte har barn”.
Jag har barn.  Och ja, de är klimatbelastande bara genom sin existens, vilket jag också är. Och du. Enligt en rapport från Lunds universitet är “att få barn” något av det värsta du kan göra för klimatet. Ja, vill säga om de och deras ättlingar lever precis som vi gör. Med den utgångspunkten är det lätt att det blir det största klimatavtrycket så klart, eftersom vi måste ta “alla ättlingar” i beräkningen.  Men i samma rapport står det att siffran kan reduceras kraftigt, om utsläppsnivåerna minskar. Nu har jag satt barn på jorden och så nu är min plan så klart att göra det bästa av situationen.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 50 kommentarer

 1. Heja dig!

 2. Själv är jag innerligt trött på den här klimatdebatten. För några år sedan pratade alla plötsligt om flyktingkrisen och hur många asylsökande vi kunde ta emot, sen något år efter det blev Trump president och då pratades det mycket om honom. Året därpå var det #metoo och så nu det här. Chilla!
  Och på tal om allt, en statsminister ska LEDA LANDET och inte uppfostra folket som ni påpekar i artikeln.

  1. Låter ju rimligt att sluta prata om saker?

  2. Men du Nisse i Hökarängen..om du nu är så innerligt trött på debatten så kanske du ska hålla dig borta från den??? Och kanske låta dom som ändå VILL prata om detta viktiga faktiskt få göra det, så att vi så småningom kanske (förhoppningsvis!!!) kan komma fram till en lösning/norm som gör att vi inte behöver prata om det hela tiden.

   1. Hahaha, word!

   2. Hanna, det hjälper dock inte eftersom man hela tiden får den här debatten nedtryckt i halsen p g a media. Oavsett om man vill det eller inte.

    1. Älskar att Nisse ger sig in i en debatt som man han redan är trött på. Smart!

    2. Ja, håhå jaja, det är tungt att vara människa ibland. Speciellt när man måste höra andra människor prata om och försöka lösa viktiga frågor.

 3. Tack och tack igen för det du gör! Jag och många med mig är så tacksamma för ditt engagemang och driv.

 4. Du är grym Emma! All kärlek till dig!

 5. Heja dig!

 6. Så bra svar på tal! Heja heja!

 7. Klimat krisen är tyvärr på riktigt och hur mycket vi än önskar bort den kommer det inte ändra saker, utan tvärtom.

  Vi som individer behöver gör allt vi kan som är möjligt inom våra ramar.
  Att bli vegetarian eller till och med vegan är en sak man kan göra för att minska sitt klimatavtryck, minska eller sluta köp nya saker är en till och sluta flyga och använda mer miljövänliga transport.

  Att allmänhet verkar inte vilja se eller vilja förstå sig på krisen vi ligger är skrämmande.
  Så vi ber er snälla öppna era ögon och se.

  Jag säger ”Heja Emma!” och alla andra som ser verkligheten och vill rädda vår planet så vi alla har en chans till en framtid

 8. Du har helt rätt, Emma! Tack för att du orkar <3

 9. Åh herregud, blir matt bara av att tänka på hur din mejlbox er ut just nu. Tänk om den kreativiteten som används för att hitta på undanflykter till att slippa engagera sig eller försöka trycka ner de som gör det kunde användas till klimatarbete istället, vilken fart kampen skulle få! Heja dig!

 10. Kämpa Emma! Så bra upprop. Skriver under på varje ord och har tänkt samma tankar länge. Hoppas nu vi ser nåt resultat. Står bakom dig till 150%

  1. Åh!!!

 11. Jag beundrar så att du orkar bemöta dessa inbitna idiotsvar med ett sånt lugn:)

 12. Åh va bra du är! Heja heja heja! Det get mig hopp att ni som influensers skrivit detta och kämpar så här! Jag står bakom och gör så gott jag kan i klimatfrågan! Blir så himla trött på dem som säger ” men kina gör så, eller om du har barn” för att rättfärdiga något som inte heller är bra för klimatet, för att rentvå sig. Vi har alla ansvar i detta och det som är dåligt för klimatet är dåligt för klimatet, det är inte viktigt att peka åt olika håll, Sverige blir inte rättfärdigade pga av att andra länder gör saker som är dåligt för klimatet, vi måste hjälpas åt och allt som är bra för klimatet är bra och allt som är dåligt är dåligt oavsett och här måste vi hålla ihop för att ge våra barn en någorlunda framtid, det är vi skyldiga dem. Hoppas innerligt på att politikerna drar sitt stora strå till stacken i detta!

  1. Håller med till 100%. Så konstiga argument med tanke på att utsläpp och tillverkning i andra länder många gånger sker på vår beställning. En hel del av våra prylar, byggmaterial och mat är ju importerade. Det är vår Coca-Cola som tömmer brunnar i Indien, vår betong som får berg och stränder att krympa i Långtbortistan osv. osv. osv.

 13. Emma! Det du och nätverket gör är grymt imponerande och inspirerande ❤️

 14. Ni är så grymma som kämpar på! Inspirerar och ger jävlar anamma till oss alla! En idé till klimatklubben tycker jag kunde vara att påverka städerna att tänka till och få in mer levande biologiskt mångfald: Bort med sterila gräsmattor och fram med blomsterängar, bin och grönskande/solpaneltäckta tak. Hur gräsmattors sköts kan göra till exempel göra en sån enorm skillnad! På arlanda flygplats myllrar gräsmarkerna runtom av liv och ovanliga arter, (kanske ett av de få exempel som miljöhjältar och flygplats nämns i samma mening). https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6958351 Sköttes alla landets gräsytor på ett liknande vis istället för att kanske bara klippas på ren rutin, innan växter fröat av sig osv skulle vi kunna bli ett riktigt insekts och blomsterparadis utan att det behöver kosta mer än det gör idag.

  Kom ooosöökt att tänka på den här twittertråden apropå det upprörda gensvaret förresten. Bakom varje välutbildad kvinna står en drös med män och förklarar saker osv 😉 https://twitter.com/schneidremarks/status/839910253680553988

  1. Kan inte du ta upp detta i klimatklubben? Vore ju grymt!
   Kram emma

 15. Heja dig Emma!
  Denna frågan verkar vara väldigt känslig hos just män? Ungefär i samma nivå som när man börjar prata fortkörning med dem.. har du märkt? Jag vet inte om de tror att snoppen krymper om man börjar bry sig om andra eller vad det är.
  Oavsett, jag och min familj står bakom dig! Du gör en grym insats, tack för det!
  Kramar

  1. Väldigt bra fråga!
   Kram emma

  2. Ack, om klimathotet också riskerat att förminska penisar! Då hade vi nog haft en lösning på problemet redan.

  3. Hej Emma, bra initiativ. Jag undrar MED VIT FLAGG FÖR JAG UNDRAR BARA PÅ NYFIKET VIS hur du/ni resonerar kring båtresor? Ja, tex ert gotlandshus som gissningsvis genererar minst 1 ToR/ år, om inte mer. Men jag menar generellt. Jag tänker att ALLA resor, som inte är lokala i kollektivregi, strängt ska ransoneras, inte enbart flyg. Utsläppen från dessa fartyg är, såvitt jag kan läsa mig till, inte så låga (1 ton/ femfamilj, dock t Finland).

   Obs,menar inte att “mendura”, håller med om resonemang.

   1. Hej Cecilia! Ja, färjor är inte så jädra bra alltså. Som TUR ÄR kommer det gasfärjor till och från Gotland i vår. De är ju inte prickfria, men bättre. Mitt råd är att åka måttfullt, och stanna länge när en väl åker. Om det är möjligt. Jag tror att vi måste bli smartare i vårt sätt att resa oavsett hur vi reser.
    Och ja, om färjorna inte håller måttet så kanske ransonering är lösningen där också, tills en kommer på ett hållbart alternativ. Gotland är ju en svår nöt, eftersom det är en ö. Det finns inte så många sätt att ta sig dit (jmf: vanligaste flygrutten i Sverige är Stockholm – Göteborg, men noll tidsvinning sett om en ska in till städernas citykärnor). På ekot för ett tag sedan snackade de om att elflyg kanske kan bli framtiden för Visby, eftersom det är en tillräckligt kort rutt för tekniken. Spännande! Men min åsikt kring färjor i stort är väl inte direkt HEJA. Jag är mer en tåg-männiksa. Men gasfärjorna får tummen upp i alla fall.
    Varma hälsningar
    Emma

  4. För att män är fasligt priviligierade och aningslösa i alternativ och således blir sjukt stressade av att “vi” börjar föreslå krångligheter som att ifrågasätta bilar, resor,VIKTIGA JOBB, konsumtion, straff etc?

   Hade en konversation med en man som var skogstokig lver att katter bajsade i sandlådan. Själv tog han bensin till och från jobbet och flög inrikes för ett möte (ETT möte). Men att dessa jävla katter får förpesta för hans barn, det var orimligt.

 16. Men fniss på män som känner sig hotade. Sorry att ni missade patriarkatets peak.

  Så viktig fråga och det märks att sjukt många människor börjar tänka om kring hur dem lever! Otroligt peppigt att klimatfrågan är en naturlig del av mångas liv och hur man kan förändra sina vanor till det bättre.

  Tycker dock det är lite deppigt att många influencers (som ju lever på att påverka sina kunder (läsare)) tjurar ihop över att bli ifrågasatta kring sitt flygande tex och tycker att det bara är dem som får kritik, vilket jag inte håller med om. På mitt jobb (stort globalt IT-företag) har stora förändringar skett de senaste åren, bla får man inte flyga inom Sverige längre och det är ju tack vare större fokus på klimatfrågan. Jag tror att många ifrågasätts och förändringar sker men just yrkesgruppen influencers är inte så mottagliga för förändring (inte alla influencers). Just nu! Men förhoppningsvis förändras också det!

  Tack för bra jobb!

 17. Heja er, ni är så jäkla grymma!

 18. Förstår inte att så många människor fortsätter att välja “strutsmetoden”! Hör hela tiden dumma ursäkter som t ex att det inte är någon idé att källsortera för allt hamnar ändå på samma ställe, att ekologiskt bara är en bluff och att flygen går ju oavsett om jag åker med eller inte. Obegripligt!
  Fortsätt kämpa Emma! Du gör en grym insats! ❤️

 19. Heja Emma och Klimatklubben! Jag håller på er dretmöe.

  1. ÅÅÅÅH!

 20. Hej Emma, bra initiativ. Jag undrar MED VIT FLAGG FÖR JAG UNDRAR BARA PÅ NYFIKET VIS hur du/ni resonerar kring båtresor? Ja, tex ert gotlandshus som gissningsvis genererar minst 1 ToR/ år, om inte mer. Men jag menar generellt. Jag tänker att ALLA resor, som inte är lokala i kollektivregi, strängt ska ransoneras, inte enbart flyg. Utsläppen från dessa fartyg är, såvitt jag kan läsa mig till, inte så låga (1 ton/ femfamilj, dock t Finland).

  Obs,menar inte att “mendura”, håller med om resonemang.

 21. Tack tack tack Emma! Precis vad jag behövde läsa för att fortsätta ta diskussionen. Märkligt det där ändå, att man ska behöva bevisa och ha en utbildning på pappret (som kvinna) för att få ha en åsikt och politisk önskan. ”Jaha du vill ha säker framtid för dina barn, vad har du för bevis på att det är nyttigt då?”

  Allt mod och pepp till dig och tack för att använder din röst!

 22. Jag är så imponerad över artikeln och ett arbete! Fortsätt så! Ni inspirerar mig att anstränga mig mer i mitt miljöarbete.

 23. Du är fantastisk Emma! Önskar att fler influensers gjorde som du! Du gör skillnad och världen bättre!

 24. Tusen tack Emma! Tack för att du tar fighten och för att du kämpar och står på dig! Håller med till punkt och pricka! Fin vecka!

 25. Jag börjar med att säga att jag tycker ert initiativ är fantastiskt! Folk maste fa upp ögonen för hur det ser ut och att vi inte har fem I utn snarare fem ÖVER tolv.
  Tyvärr blir jag ofta lite nedstämd da det i debatten vid Klimatklubben är väldigt mycket pekpinnar och ibland en väldigt otrevlig, mästrande (besserwisserig) ton. I mangas ögon är det KÖTTET och FLYGET som är problemet, thats it! Det är ju lite enkelt naturligtvis. Man kan inte generalisera och ställa importerat kött fran Brasilien pa samma plats som kött fran frigaende kor i Norrland. En intressant vinkel kom fran en kvinna som ställde fragan att om boskapen i Sverige har minskat med sjuttio procent sedan bara sedan trettio ar; hur är det da möjligt att detta är den största miljöboven?(och fortsätter öka). Vi är lantbrukare utan boskap, men vi ser att vi skulle ha svart att bruka vara ägor utan kretsloppet i naturen. För att inte tala om biodiversiteten. Att ha Monsanto som stormakt som sitter och bestämmer vad vi ska plantera för genmanipulerade växter är väl inget mal?
  Vad som ocksa fattas i debatten är internet och IT öht. För tio ar sedan var dess utsläpp lika stora som flyget och även om Google etc inte vill lämna ut aktuella uppgifter sa har det väl snarare ökat än minskat. Jag arbetar ocksa online och vet hur mycket vi kan spara pa att inte behöva t ex flyga till konferenser eller pendla till arbetsplats. .Dock kommer inget krav pa statligt reglerad “nät-tid” som det ju ropas pa vid bade kött och flyg.
  Detta inlägg blev väl lite ostrukturerat. Vad jag ville fa fram är att allt inte är svart eller vitt. Om alla gör det de kan (och lite till) sa är vi ju en bra bit pa väg.

 26. Skrattgråter för att känslorna spretar åt tusen olika håll. Blir vansinnig på alla som inte förstår det akuta med situationen, men väljer ändå att fokusera på det positiva som ändå händer i allt det här galna. Tack för att du/ni skrev ihop texten, för att ni drog med er så många fler, för att du orkar bemöta motståndet, för att du inte försöker framstå som perfekt, för att du gör vad du kan med det du har, för att du inspirerar mig, för att genom du/ni gör får mig att känna mig mindre ensam i min längtan efter förändring. <3

 27. Tack för er debattartikel och för det här inlägget. Bra att du orkar stå pall för kritiken och personangreppen man ofta möter i de här frågorna. ❤️

  1. Pöh, en kämpar på, hahaha.

 28. Heja er!

  1. TACK FÖR HEJAROPEN!

 29. Heja dig Emma! Så bra artikel och bra svar på löjlig kritik. Hang in there, idioterna till trots.

 30. Så himla bra jobbat med uppropet och allt debatterande jag förståt att det bidragit till efteråt! Känns orimligt tröttsamt och svårhanterbart att det ens finns så många personer (läs många män) som motarbetar att en kämpar för klimatet, som liksom motarbetar de som kämpar för allas vår chans till överlevnad på den här planeten. Vet inte ens hur man ska bemöta knasigheterna ibland. Så tack för att du kämpar på och inspirerar med bra debattargument och klokheter ❤️

 31. Emma, så himla bra du är! Blir bara peppad och känner hopp när jag läser er artikel. Som jag blir så fort klimatkrisen lyfts oavsett var och hur. Det är ett måste och tidsramarna är så små att vi inte hinner trappa ner på saker utan behöver ställa om rejält nu på en gång. Självklart är människor olika långt på väg i förståelsen av den situation vi befinner oss i och där kan man självklart ifrågasätta vad ex media valt att lyfta fram för att informera. Och självklart krävs det mer än bara individers omställning, men en sak vi individer kan göra utöver att själva ställa om vår tillvaro är ju just att pusha och pressa på för att politikerna ska agera. För vi har ju inte den där inom 10-20 år ska det och det vara åtgärdat marginalen, det behöver ske nu på en gång.
  Förstår inte hur det kan provocera människor så mycket och förstår inte att människor motarbetar andra människor som kämpar för att vi ska rädda mänskligheten. Att liksom kämpa emot sin egen chans till överlevnad. Jag förstår det inte och det skrämmer mig att motståndet finns i så hög grad. När ska människor i stort vakna till liksom. Du har gett mig massor av inspiration och pushar att ta ännu fler steg i riktning för att leva mer hållbart och klimatsmart. Skulle vilja säga att vi tillsammans fixar det men känner mig så jäkla pessimistisk just idag, men tillsammans kämpar vi i alla fall fortsatt på och gör vårt allra yttersta för att försöka förändra. Tack för att du kämpar och tar debatten och gör det med bravur!

 32. Håll ut Emma- det är precis era röster som kommer att lyssnas på. Vi är så många här ute i landet som kämpar på för att minska svinn och miljöpåverkan. Men det är politikerna som har kraften att skapa de stora förändringarna- så klart! Jag känner stor tacksamhet för det hårda arbete som ni genomför och önskar jag kunde hjälpa till på något sätt.

 33. Bra skrivet och väl sagt. Alla måste få upp ögonen för klimatkrisen som vi och hela vår planet befinner sig i och förhoppningsvis agera därefter.

Kommentera

Stäng meny