Mina bygg- och trädgårdsplaner (drömmar) för 2024!

Hej på er!

Puh. Vilken start på 2024! Stängde igen Rundgång som jag jobbat intensivt med sedan i maj, fick därefter vinterkräksjukan tätt följt av ett ryggskott.
Nämen, hit me 2024!

Jag tänker så här. Jag gör rent bord så här i början för att håva in gobitarna sen?
Kanske önsketänkande, men början på 2024 har helt klart varit ett lågvattenmärke. Nu kan det bara bli bättre.

När jag legat där i sängen och kvidit har jag försökt styra in tankarna på alla projekt jag drömmer om att genomföra under året. Hälften kommer jag ju inte hinna, men att dagdrömma om dem är halva grejen. Att få försvinna in i tankarna för en stund, rita upp skisser i huvudet, plita ner dem på papper om en har tur och börja grunna på bästa lösning.

Så här kommer en lista över mina planer 2024. Eller dagdrömmar. Time will tell och så vidare.

1. Färdigställa övervåningen på huset.
Just nu lägger John golv på övervåningen och snart ska vi isolera taket däroppe. Så fort snön töar bort och lerhögen på tomten blir synlig ska vi börja bygga och lerklina väggarna på övervåningen. Ser så hemskt mycket fram emot detta, mest för att barnen är så taggade på sitt rum. Vi sover ju allihopa i samma rum sedan ett halvår tillbaka. Det är ganska mysigt och fungerar otippat bra, men som de längtat efter ett tillhåll.
Detta blir vårens stora projekt.

2. Lägga grus utanför södersidan.
Utanför huset ligger just nu lera och halmhack från bygget. Och det gör väl egentligen inget, men förra sommaren när det regnade något djävulskt så blev det lite väl mycket festivalstämning utanför huset. Lera, lera och åter lera.
Så nu drömmer jag om en liten grusgång som ramar in entrén. Göra det enkelt för regnet att rinna undan.

3. Bygga en trappa.
EU-pallar som trappa fungerar ju, men i sommar hoppas jag att vi får till en stentrappa som är lite stadigare och säkrare att kliva på.

4. Plantera rosor på varsin sida om pardörren på södersidan.
Just nu ser jag och John om “Downton abbey” (treeeeevligt) på kvällarna och jag kan inte se mig mätt på The Crowley house vars entré ramas in av stora rosa rosor.  Kanske lite väl gulligull, men vad tusan. Rosor får det bli.
Förra året hade jag en ros i kruka och en klematis i en annan kruka, i år blir det en permanent lösning …

5. Låta mamma skapa en takmålning i hallen.
Så fort jag fått styr på jobb efter ledigheten ska jag grundmåla hallens tak och göra det redo för  – fanfar – en takmålning. Min mamma är så skicklig på att måla, så planen är att låta henne göra en takmålning i hallen.

6. Styra upp köksträdgården.
Vi anlade ju en köksträdgård samtidigt som vi byggde huset (allt på en gång!), och denna köksträdgård har förvisso givit såväl sockerärtor, potatis, grönkål, palmkål, tomater, pumpa, zuccini, kryddor som sallad och morötter, men det är en salig röra. Och så jädra mycket ogräs. Förrförra sommaren täckodlade vi, men kom helt av oss i somras. Men nu så!
I höstas började jag styra upp gångarna (i samma veva som jag planetrade tulpaner) med brädor för få lite styr på var en ska gå och var odlingarna tar vid.
Älskar vilda trädgårdar – och naturen ska få vara vild – men jag behöver bara lite riktinjer så att säga.

7. Bygga staket.
Och apropå tulpaner. Borde verkligen bygga ett staket runt köksträdgården för att skydda odlingarna från rådjur. Vi har varit förskonade fram tills i höstas då rådjuren hittade den sista grönkålen. Vilken buffé! Och de har förmodligen pinnat vår trädgård för framtida koll. Kanske ett påskprojekt?

8. Bygga växthus/hönshus = kretsloppshus
Slänger in denna bara så där. Detta låter väldigt ambitöst. Men jag tror att vi kan göra det ganska enkelt. Och att bygga ett växthus är konstigt nog prio. Yep.
Vi ska bygga ett växthus av gamla fönster över vårt avlopp. Vårt avloppssystem har nämligen två olika sorters tankar – en för kiss och en för bajs. För att undvika att avloppet fryser, så tänker vi bygga ett växthus över avloppstankarna. Till detta ska vi använda gamla fönster som vi kommit över och stilen blir “ihopplock”. Vi ska ju bygga ett annat uppstyrt växthus intill vår köksträdgård sen, men detta blir det första växthuset . Och inte nog med det – vägg i vägg med växthuset ska vi bygga ett hönshus av delarna/virket från den gamla sommarstugebaracken som vi plockade ner innan vi började bygga hus. Just nu är delarna ihoppbyggda till ett förråd där vi förvarar dörrar och fönster (förrådet till höger).
Planen är att plocka ner förrådet och bygga upp det på ny plats, och bygga på ett växthus på ena sidan.
Vi behöver nämligen ett större hönshus och kommer dessutom koppla ihop hönshuset med växthuset (så att de kan gå in och ut ur växthuset vintertid). Det gamla hönshuset på hjul – som behöver servas lite – kommer att bli hem till framtida ankor.

9. Bygga en pizzaugn.
Låt oss avsluta med ett 100% göttigt projekt. Nämligen en pizzaugn. När vi köpte tomten stod en uppmurad grill intill den gamla sommarstugan, men den är i sisådär skick. Så min plan är att renovera den, göra en tydlig grillplats och samtidigt bygga en pizzaugn. Har absolut ingen aning om hur en gör, men det ska jag ta reda på.

Sen vill jag så klart bygga punchveranda, plank mellan hus och orangeri och lägga lergolv i orangeriet, men gissar att 2024 års alla dagar inte räcker till? Borde verkligen anordna en loppis också.
Hmmm.

Varför flyttade jag inte till landet för 10 år sedan? Jag bara undrar.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 6 kommentarer

 1. Josefine

  Kul det här vill vi följa under 2024!!

  1. emmasundh

   Vad roligt att du tycker det!

 2. Ekot

  Kul du är tillbaka, men trist du varit sjuk och skadad, önskar god bättring, rygg kan ta tid att fixa med rehab. Jag har lite nördiga frågor som gärna får komma med i inlägg längre fram om de passar.
  Hur städar man ett lerklinat badrum? Hur har uppvärming funkat i huset när det varit rikgtigt kallt? hur har ventilation funkat när det varit varmt eller blött ute? Blev inte klok på er avloppslösning, lägger man inte tankarna frostfritt? Blir ni tvugna att flytta ett växthus om ni behöver gräva fram tank, ha de man-lucka eller hur ser de ut? Plats för bil att komma och suga dem? Ska innehåll i urintanken användas av er själva eller finns avsättning? Har ni infiltration eller annat för BDT-vatten?

 3. emma

  en sån här pizzaugn ser ju inte så svårt ut att göra? https://www.youtube.com/watch?v=Cahnb7vr-AM
  man behöver ju inte göra den kattformad, även om det bara blir ytterligare ett rätt i min bok :). kan för övrigt rekommendera hela li ziqis youtubekanal om man vill få återbruks-inspo, det är så FANTASTISKA miljöer också.

  1. emmasundh

   Nä, men herregud vilka miljöer. Detta måste jag börja följa. Tack för tips!

 4. Linda H

  Jag undrar om du kan skriva ett inlägg med odlingstips? Gärna samla din tidigare försök och vad du skulle göra annorlunda. Jag ska flytta till en lägenhet med en uteplats i mars och vill gärna göra uteplatsen till min egen lilla trädgård.

Lämna ett svar