Min plan för 2021?

icke betalt samarbete med WWF

2021 är året då jag börja bygga ett annat sorts liv.
Ett liv med trädgård, där jag kan odla egen mat, bidra till den biologiska mångfalden, dela mer (inte minst med mina föräldrar och släktingar som bor ett stenkast bort), göra planer för att producera egen el, cykla längre (hej hälsa!) och påverka både nationellt och lokalt. Ett liv med sänkta klimatavtryck, mer miljönytta är förhoppningen. Eller pja,  mindre skav.
Men också ett liv där jag ständigt går ett varv kring mina egna privilegier.

2021 är också året då WWF fyller 50 bast, och det firas med den viktiga häng-på-kampanjen Är du med?
Så nu undrar jag: Är DU med?
På vaddå kanske du undrar?
Jo.
Vill du hänka med mig på att göra skillnad?

WWF.se listas 50 små och stora förändringar som gör skillnad för klimat och miljö.
Är du med-kampanjen handlar om att välja förändringar en kan tänka sig att ta sig an under 2021.
Det kan vara allt från att låta gräsmattan växa, välja förnybar energi, se över sparande, skippa bilen korta sträckor, källsortera mera eller äta upp istället för att matsvinna. Stort som smått.

Jag vill så klart bocka av alla 50 förändringar på ett bräde rastlös som jag är, men lyfter tre som jag vill lägga kraft på just 2021.

1. Plantera för humlor och bin!
Inte nog att vi ska bygga hus, vi ska anlägga en trädgård. Och min plan är att planera för humlor och bin så att det finns en buffé av gött under en lång period. Det ska planteras träd, buskar och blommor en masse! Ogräs ska få växa och trädgårdsstök (som kan bli insektsbon) ska omfamnas. 

2. Inget flyg 2021!
Det kanske inte låter som en biggie för mig som ständigt deklarerar att jag inte flyger kanske kan tyckas. Men en del i att avstå är också (för mig) att ständigt föra samtalet framåt, läsa på och stundvis vara ganska obekväm (när normen är att flyga och det ofta blir ett snack om privilegier, makt och ansvar). Inte hålla tyst även om det hade varit mest bekvämt.  Och det är en utmaning väl värd ett klick för någon som är konflikträdd och älskar god stämning. 

3. Andra hand i första hand
När (om?) vi bygger vårt halmbalshus så vill vi återbruka allt från virke, material till små detaljer. Och jag är taggad på att se var gränsen för nyköp går. Den stora utmaningen är att ha framförhållning och planera, vilket inte är min bästa sport. Men nu har jag skrivit det här, samt lovat WWF, så nu måste jag ju ge mina dåliga sidor en rejäl match, inte sant?

Det här är tre förändringar jag kommer rikta strålkastarljuset på 2021, men jag tycker att WWFs lista är väl värd en genomläsning för att påminna oss när vi står inför små som stora val.
Vi ska som bekant ställa om och styra om den här stora Atlant-ångaren vi bor på mot hållbarare destination. Och ju fler som girar desto snabbare går det.

Här vill en ju att varenda kotte ska dra, efter bästa förmåga.
Men vi behöver också prata om människors olika förutsättningar att påverka, ställa om och göra skillnad. Om privilegier, makt och ansvar.
Jag själv känner ett enormt ansvar, för att jag sitter på en rad privilegier. Jag har ett fritt jobb, jag jobbar inte på IVA under en pandemi, jag har sänkt mina omkostnader rejält vilket ger mig större frihet, jag lever i en parrelation där vi delar på vardagsbestyren och ekonomin, jag har en röst och jag bor i ett fredligt land.  Jag utsetts inte för rasism. Jag har mat, dricksvatten och tak över huvudet.
Att inte använda den sitsen (och ta ansvar), att inte orka, ta sig tiden eller stå upp där jag har möjligheten? Ah, skulle påminna lite väl mycket med Marie Antoinettes “let them eat cake”.

Vi behöver inte tre personer som lever perfekt, utan miljoner som gör något. Efter bästa förmåga.
Vi behöver alla ställa om: du, jag, kommun, region, företag, land och värld.
Förändringen behövs på alla plan – samtidigt. Vi har liksom inte riktigt råd att peka på varandra, på samhället, på företagen och hosta ut något i stil med: “Men du’ rå” eller “Men Kina’ rå”.
Vi måste se vår egen del i omställningen. Makt, ansvar, privilegier och möjligheter. Dels som väljare, konsumenter men också medborgare och som en pusselbit i den så kallade “opinionen”.  Det är vi som banar väg för beslut genom att höja vår röst, pressa på och ifrågasätta. Det är vi som visar vägen med våra plånböcker och vår valsedel och det är vi som inspirerar och trampar upp nya stigar för andra att följa.

Och här kan vi alla bidra. I stort och i smått.
Tillsammans kan vi göra skillnad.
Många bäckar blir en å, så att säga.

Är du med?
KLART JAG ÄR!

Vilka förändringar hugger du tag i 2021?  

#ärdumed

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Angelica

  Härligt att se att du gjort din egen tröja! Har sett uppmaningen tidigare från andra, älskar den, men de har då haft en nyproducerad tröja med tryck (som kanske inte är något som kommer användas tillräckligt) men din tröja passar ju på allt!
  Är du med på klimatkamp?
  Är du med på fika?
  Är du med på brännboll?

  Ja du fattar

 2. Kerstin

  I gårdagens HUSDRÖMMAR bygger ett par ett halmbalhus i Kassjö. 4 år tog det….men kul resultat.

Lämna ett svar