Min mormor – krutladyn!

I dag, den 12 februari 2013, fyller min mormor Ulla 90 år. Min mormor har ungefär varit med om allt och är en riktig superhjälte. En krutlady. Hon är en historieberättare som ingen annan och har dessutom ett riktigt hästminne.

Hon fick sitt första barn när hon var 18 bast och flyttade ut på den värmländska landsbygden. Där drev hon ett jordbruk, hushållet på gården och familj med fyra barn – i stort sett själv. Min morfar Gudmund, som jag tyvärr aldrig hann träffa, var nämligen en charmig bohem snarare än en arbetsam bonde. Han låg hellre och läste deckare på sofflocket och klappade en katt än tog ett spadtag. Eller två.
Så mormor fick lära sig att vända både trädgårdsland och på varenda krona. Det var minst sagt knapert. Hon var en fena på att lappa och laga, tog vara på varenda matbit och pusslade ihop livet så gott hon kunde. Men trots att det var knapert såg hon alltid till att hjälpa dem som inte ens knapert hade.
Under andra världskriget så hjälpte hon till att plocka vitaminfyllda äpplen och göra äppelmos som skulle skickas till behövande. Sedan var hon med och startade Röda korset i min hemsocken, och blev vald till ordförande minsann. Röda korset samlade in pengar så barnen kunde få tandvård istället för löständer i konfirmationspresent.
Min mormor var också med och startade en tvättstugeförening under 1940-talet. Tillsammans gick föreningen ihop för att köpa in en tvättmaskin som kvinnorna i socknen kunde använda, så att de skulle slippa tvätta kläder i den iskalla Alsterån vintertid och förfrysa händerna.
Min mormor har jobbat på Barnavårdsnämnden och varit med i Alla kvinnors hus i Karlstad sedan starten. Under 1950-talet föreslogs hon bli ordförande för Bondförbundet i Alsterskretsen. En av bönderna sa att han skulle gå ur om en kvinna valdes till ordförande. Då reste sig en bondkarl och sa att kvinnor och män skulle vara likställda. Så mormor vald till ordförande och 1976 var hon nära att bli invald i riksdagen.

Min mormor har alltid jobbat för att kvinnors livssituation ska bli bättre, och själv varit exempel på att det går att flytta berg. Bara man vill.

Min mormor är en riktig krutlady hon. När hon var 85 år gick människan ut med bruten lårbenshals och rullator i skogen … för att plocka blåbär. Över stock och sten.
Om jag har hälften så mycket krut i mig vore jag lyckligt lottad.

Krutmormor ser ni till vänster.  Henne har man mycket att tacka för …

All info från detta inlägg har jag fått från min kära mor Märta. Så hon ska ha all cred hon …

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 10 kommentarer

 1. Therese

  Wow vilken människa, hon har hunnit med en hel del. Gratta mormor från mig.

 2. Julia

  Vilken fantastisk person din mormor verkar vara! Och vilken underbar bild, älskar det spexiga barnet i solglasögon!

 3. amanda

  Väldigt fin text och väldigt fin bild!

 4. Junifer

  Ja hjälpars vad den generationen stretat på, jag är övertygad om att jag skulle dra på mig en läskig infektion och avlida efter ett par veckor om jag åtog mig hälften av vad de gjorde i sin ungdom!

 5. Madeleine

  Vilken fantastisk mormor du verkar ha! Grattis i efterskott till den krutgumman!

 6. Hanna

  Tänk, idag, den trettonde februari, skulle min mormor ha fyllt år. Hon gick bort för cirka ett år sedan och var helt fantastisk hon med. Kram.

 7. Lisen

  Vilken helt otroligt fantastisk människa och historia!

Lämna ett svar