Kom an kirskålen!

Vår trädgård svämmar över av kirskål. Jag vet inte hur många kirskålsrötter jag dragit upp, men en dag bestämde jag mig för att äta opp ogräset.
Eftersom jag har världens bästa och klokaste följare så frågade jag (på instagram) vad jag skulle laga av detta livskraftiga ogräs. Peso, soppa, pastasås, palak paneer, örtolja, sallad, paj! Tipsen vällde in.

Detta med paj blev jag ju väldigt taggad på, så jag gjorde en kirskålspaj med soltorkade tomater och serverade tillsammans med sallad med örtvinägrett. Helskotta vad gott det var!
Så i helgen måste jag plocka mer, förvälla, frysa in!

Så här gjorde jag:

Pajskal:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 krm salt
2 msk vatten

Fyllning:
Ett durkslag fyllt med kirskål
2 msk smör
2 vitlöksklyftor
3 msk soltorkade tomater
en halv karta fetaost
2 dl riven ost
3 ägg
2 dl havremjölk
1 dl vegansk grädde
1/2 tsk salt
1 krm cayennepeppar
1 krm timjan

 

Gör så här: Plocka kirskål och se till att bara knipsa av de spröda bladen. Stjälken kan du lämna kvar och ta tag i senare när du ska rensa bort kirskålen. Ta med kirskålen in och skölj av.
Langa ner smörkuber i skål, och därefter vetemjöl, salt och vatten. Knpåda ihop till  en deg och tumma ut i en pajform. Ställ in i kylen i 20-30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Ta ut pajskalet ur kylen och nagga skalet med en gaffel. Förgrädda skalet i ugnen i cirka 10 minuter.
Koka kirskålen snabbt i lättsaltat vatten, och släng sedan ned i en stekpanna med smör. Riv vitlök över och stek i ett par minuter.
Sedan häller du ner den stekta kirskålen i pajskalet, strimlar de soltorkade tomaterna och skär kuber av fetaosten. I med allt i pajskalet tillsammans med den rivna osten. Blanda ägg, havremjölk, veganska matlagningsgrädde, salt, cayennepeppar, timjan  och häll blandningen i pajskalet.
In i ugnen i 25-30 minuter. Servera med vårens första krispiga sallad med vinägrett. Klart!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Lämna ett svar